MENÜ
İzmir 25°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sadrazam mirası mezar açtırdı!
Güncel
10 Şubat 2022 Perşembe 09:20

Sadrazam mirası mezar açtırdı!

Sadrazam Mehmed Ferid Paşa'nın çocukları Celalettin Paşa ve Hatice Seniye’den olma torunları miras için karşı karşıya geldi. Mahkeme 5 mezarın açılması ve DNA alınması için talimat verdi.

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid döneminde, 1898-1908 arasında, bir dönem sadrazamlık yapan Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa'nın, Rafet Hanım ile olan evliliğinden 7 çocuğu dünyaya geldi. Bunlardan sadece Celalettin Paşa ve Hatice Seniye Hanım soylarını devam ettirdi. 1914'te İtalya'da vefat eden Ferid Paşa'nın kızı Hatice Seniye, General Halil Sedes ile evlendi ve oğlu Süleyman Hakkı Sedes dünyaya geldi. 1941'de vefat eden Hatice Seniye'nin günümüzdeki mirasçıları ise torunları olan ikiz kız kardeş A.Y. ve E.S. oldu.

Avlonyalı'nın soyunu devam ettiren bir diğer isim olan ve 1971'de yaşamını yitiren Celalettin Paşa'nın günümüzdeki mirasçısı ise O.V. oldu. Sadrazam'ın 100 milyon TL üzerindeki mirası kuzenler arasında anlaşmazlık yaşanmasına neden oldu. İddiaya göre O.V., kuzenleri A.Y. ve E.S.'ye, "Tek mirasçılar biziz. Davaları birlikte takip edip haklarımızı alalım" dedi. Kız kardeşler teklifi kabul ederek miras sürecine katıldı. Bu süreçte, Ferid Paşa'nın nüfus kayıtlarında, çocukları arasında Hatice Seniye Hanım'ın yer almadığı görüldü.

"KAYITLAR DÜZELTİLSİN"

İddiaya göre O.V., "Seniye, sadrazam kızı değil, nüfusta yoksunuz" diyerek mirastan ayrılmaları için dava açtı. Mirastan çıkarılmak istenen Sedes Ailesi, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak nüfus kayıtlarının düzenlenmesi davası açtı. Avukat Sedat Demir tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, Hatice Seniye'nin sadrazamın öz kızı olduğunu ve nüfusunda çocuğu olarak gözükmese de nüfus bilgilerine bakıldığında anne Rafet, baba Ferid Paşa bilgisi yer aldığını anlatıldı.

DNA ÖRNEĞİ ALINDI

Sabah gazetesinden Deniz Yusufoğlu'nun haberine göre, Sedes Ailesi, mahkemeye delil olarak önceden Seniye'nin kızı olduğuna dair kesinleşmiş mahkeme kararları ve tarih kitaplarında yer alan bilgileri ve aile fotoğraflarını ekledi. Mahkeme, kesinleşmiş kararların ve Seniye Hanım'ın nüfus bilgilerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle fethi kabir, yani mezar açılma işlemi yapılarak Rafet Hanım ve Seniye Hanım arasındaki DNA tespiti yapılması kararını verdi.

Sadrazam'ın İstanbul Aşiyan'daki, eşi Rafet Hanım'ın 75 yıllık, oğlu Celalettin Paşa'nın 50 yıllık, Hatice Seniye'nin 80 yıllık ve iki torununun mezarları açılarak DNA örneği için kemik parçaları alındı. Alınan kemik parçaları DNA tespiti yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir