MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Öldürülen Gazeteciler İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde Anıldı
Güncel
6 Nisan 2021 Salı 14:50

Öldürülen Gazeteciler İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde Anıldı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü sebebiyle İGC Basın Müzesi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İGC Başkan Yardımcısı Dilek Gappi, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri, Sadık Pala, Hatice Bülbül, 1992 yılında uğradığı silahlı saldırı sebebiyle hayatını kaybeden gazeteci Musa Anter’in kızı Rahşan Anter, sivil toplum kuruluşları üyeleri ve çok sayıda basın mensubu yer aldı.

6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü sebebiyle yapılan basın açıklamasını Yönetim Kurulu adına İGC Başkanı Misket Dikmen okudu. Açıklamada şu sözlere yer verildi;

“1996‘dan bu yana 6 Nisanlar, Hasan Fehmi ve katledilen diğer basın emekçilerini unutmamak, unutturmamak için ‘Öldürülen Gazeteciler Günü ve ne yazık ki bu ülkede gazeteciler 112 yıldır bedenen, ruhen öldürülmeye devam ediyor.  Gözdağı verilerek, saldırıya uğrayarak, işinden atılarak, haklarında suçlar yaratılıp demir parmaklıklar ardına konularak bir bir öldürülüyor. Ki ülkemiz ne yazık ki parmaklıklar altındaki 67 gazeteciyle dünyada ilk sıralarda yer alıyor.”

Demokrasi ve basın özgürlüğünün vurgulandığı açıklama şöyle devam etti:

“Demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğüne, bu özgürlüğün gereği olan muhalif görüşlere, farklı seslere tahammülü olmayanların, mesleğinin gereklerini yerine getiren basın emekçilerini her türlü hukuksuzlukla sindirmeye yani gazeteciliği öldürmeye çalıştığı hepimizin malumu. Ama güçlünün yanında yer alıp bazı imtiyazlar elde etmek için memleket gerçeklerine kulaklarını tıkayan, baskılar, haksızlıklar karşısında gözünü kapatan, sessiz kalan meslektaşlarımız var ki en çok da onlar öldürüyor mesleğimizi.

Elbette direnenler, onurlu, dik duranlar, kalemini, ruhunu satmayan basın emekçileri geçmişte de vardı, gelecekte de var olmaya devam edecek. Onların bu topluma gerçekleri iletmek, olan bitenden haberdar etmek gibi önemli bir görevi var. Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Turan Dursun, Ahmet Taner Kışlalı, Metin Göktepe, Hrant Dink, Musa Anter gibi nice isimler bunu yaptıkları için belki bedenen aramızda değiller ama söyledikleriyle, düşünceleriyle, yazdıklarıyla yaşamaya devam edecekler. Tarih sayfalarında muktedirler antidemokratik, hukuk dışı, adaletsiz edimleriyle yer alırken, onlar cesur, onurlu duruşlarıyla hatırlanacak. İsimlerini geleceğe taşımak hepimizin boynunun borcu. Anılarına saygıyla…”

Musa Anter İGC Basın Müzesi’nde Yaşamaya Devam Ediyor

Basın açıklamasının ardından İGC Basın Müzesi Öldürülen Gazeteciler Odasında, 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırı sebebiyle hayatını kaybeden gazeteci Musa Anter’e ait belge, eşya ve fotoğraflar Musa Anter köşesinde Anter ailesinin de katılımıyla sergilenmeye açıldı.

Açılış öncesinde konuşma yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen şunları söyledi;

“Gerek ülkenin koşulları gerek pandemi nedeniyle her zamankinden daha zorlu bir sınavdan geçtiğimiz bugünlerde bir araya gelmemiz elbette her zaman mümkün olmuyor. Ama bugün burada hem bu onurlu gazetecilerimizi anmak hem de onlardan biri için toplandık. 20 Eylül 1992 tarihinde hain bir saldırı sonucu hayatını kaybeden, katili, katilleri yargılanmayan Musa Anter, Ape Musa için. Onun emanetlerini de müzemizde yer alan Öldürülen Gazeteciler Odasında sergilemek üzere bir araya gelmek istedik.”

Musa Anter’in kızı Rahşan Anter’e İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’ne sağladıkları katkı için teşekkür eden Başkan Dikmen konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;

“72 yaşında bir bilgeydi susturulmak istendiğinde. Belli ki söyledikleri, eyledikleri tıpkı diğer gazetecilerde olduğu gibi karanlıktan beslenen birilerini rahatsız etmişti. 1992 yılının 20 Eylül’ünde Özgür Gündem gazetesi yazarlarından Musa Anter kalleş bir cinayete kurban gitti.”

Misket Dikmen’in ardından konuşma yapan Rahşan Anter, İGC Basın Müzesi’nde Musa Anter’e yer verdikleri için Başkan Dikmen’e ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne teşekkür etti.

Rahşan Anter konuşmasında şu sözleri söyledi;

“Böyle bir müze olduğu için gurur duydum. Babamın anısını yaşatmak için Mardin Nusaybin’de bir müze açtık. Şimdi bugün İzmir’de de anısı yaşayacak. Bu hem doğuda hem batıda beraber olduğumuzu ve bir olduğumuzu temsil ediyor. Babamın burada, ayrım olmadan sadece insan ve gazeteci olarak değer görmesi çok güzel bir şey. Kardeş olarak bizleri kabul ettiğiniz ve çalışmalarınız için çok teşekkür ediyorum.

Acıları Paylaşıyoruz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi Öldürülen Gazeteciler Odasında babası Musa Anter ve öldürülen diğer gazetecilere ait objeleri gören Rahşan Anter duygusal anlar yaşadı.

“Burada karanlık zihniyetler tarafından katledilen gazeteciler sebebiyle bir aradayız. Güzel günleri, bayramları ortak yaşamak yerine ne yazık ki acıları paylaşıyoruz. Bu müzede emeği olan herkese tekrar teşekkür ediyorum. Karanlık zihniyetler öldürdü ama siz ölümsüz yaptınız” dedi.

Etkinliğin ardından İGC Başkanı Misket Dikmen, Başkan Yardımcısı Dilek Gappi ve Rahşan Anter Musa Anter köşesinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir