MENÜ
İzmir 10°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Merkez Bankası faizi yüzde 3,25 düşürdü
Ekonomi
12 Eylül 2019 Perşembe 16:19

Merkez Bankası faizi yüzde 3,25 düşürdü

Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda politika faizini 325 baz puanlık (3,25) düşüşle, yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye çekti. Merkez böylece faizi temmuz ayından bu yana 750 baz puan indirmiş oldu. Hükümet, piyasaları canlandırmak gerekçesiyle faiz indirimine giderken, hedeflenen enflasyon rakamlarının tutturulamaması halinde kurun ve piyasa faizlerinin sıçraması riskini de barındırıyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Murat Uysal başkanlığındaki ikinci toplantısını bugün yaptı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, iç talep ve enflasyonda iyileşmenin sürdüğü belirtilerek, bu gerekçeyle politika faizinde 325 baz puan indirime gidildiği duyuruldu. Böylece Merkez Bankası politika faizini (haftalık repo) yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye düşürdü. Gösterge faiz ise (iki yıllık) yüzde 15,28…

Faiz kararı sonrası dolar ilk etapta 5,75’den 5,68, euro ise 6,35’ten 6,27 seviyesine çekildi.

Temmuz ayı toplantısında 425 baz puanlık bir indirime gidilmişti. Bu indirimle, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 24’ten yüzde 19,75’e çekilmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre enflasyonda ise ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,86, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 7,35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,01 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,62 artış gerçekleşmişti.

ENFLASYON VE İHRACAT VURGUSU

Merkez Bankası’ndan, Para Politikası Kurulu sonrası şu açıklama yapıldı:

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısı devam ederken, yatırımlar zayıf seyrini korumuş, özel tüketim kademeli olarak katkısını artırmıştır. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen, rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yayılımının bir miktar iyileştiğine işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

PARA POLİTİKALARI GENİŞLEYİCİ YÖNDE

Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankaları para politikaları genişleyici yönde şekillenmeye başlamıştır. Bu durum gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.

Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmektedir. Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olmuştur. Ağustos ayında tüketici enflasyonu temel mal, enerji ve gıda gruplarının katkısıyla belirgin bir düşüş sergilemiştir. İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminler yıl sonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir