Kazdağları’nda kestane balı zamanı
Çanakkale ve Balıkesir sınırları içerisinde kalan, bitki çeşitliliği ve endemik türleri açısından doğal zenginliğe sahip Kazdağları, arıcıların gözdesi oldu. Çiçeklenme dönemi olduğu için her gün çok sayıda bal üreticisi Kazdağları’nı ziyaret edip, kovanlarını konuşlandırabileceği alanlarda keşif yapmaya geliyor.
Ahmet ERTAN/ÇANAKKALE- Kestane ağaçlarının bulunduğu ormanla kaplı olması nedeniyle arıcıların tercih ettiği Kazdağları’na, her yıl 100 bini aşkın arı kovanı yerleştiriliyor. Ege ve Marmara Bölgesi’ndeki arıcılar kestanelerin çiçek açması nedeniyle Kazdağları’na gelmeye başladı. Bitki türlerinin çokluğu, temiz havası, bol oksijeni ile Kazdağları’nı tercih ettiklerini belirten arıcılardan 45 yaşındaki İsmail Aktürk, her arıcının en az 200 kovan ile geldiğini söyledi.
Tekirdağ’dan geldiğini anlatan Aktürk, şöyle konuştu: “Kazdağları balının kalitesinin çok yüksek olduğunu biliyoruz. Bazı arkadaşlarımız Trakya’ya günebakan balı için gitti. Kazdağları’nda bal üretimi yapmak zahmetli ve zor. Ama piyasa değeri de yüksek. Diğer balların kilosu 20-25 TL’den satılırken kestane balının fiyatı 150-180 TL’ye çıkıyor.”