MENÜ
İzmir 30°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Agonya Ovası için umutlandıran karar!
Türkiye
26 Nisan 2020 Pazar 13:50

Agonya Ovası için umutlandıran karar!

Kazdağları eteğinde yer alan Çanakkale’nin Yenice ilçesi Çırpılar köyünde yapımı planlanan termik santrala karşı çevre mücadelesinde ilk kazanım elde edildi. Çırpılar Kömürlü Termik Santralı’nın ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararı TEMA Vakfı‘nın açtığı dava sonucu mahkemece iptal edildi. Kapya biberi, çilek ve tütün tarımı ile hayvancılığın yapıldığı Agonya Ovası için umut doğdu...

Ahmet ERTAN/ÇANAKKALE- Çanakkale’de 140 futbol sahası büyüklüğündeki bir alana yapılması planlanan ve yılda 3.52 milyon ton kömürle çalıştırılması öngörülen santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 29 Haziran 2018’de ‘ÇED olumlu’ raporu vermişti. Halkın mücadelesiyle daha önce üç kez durdurulan termik santrala karşı açılan davada bilirkişi, santralın ormanları ve çevreyi olumsuz etkileyeceği yönünde görüş bildirmişti.

Termik santralin kurulması planlanan alandaki ‘Agonya Ovası’ verimli tarım arazileri ve bölge halkının içme suyunu sağlayan Gönen Barajı yakınında. Agonya Ovası’nın ihraç ürünü olan Yenice kapya biberi ve çilek üretimi ile meşhur. 30 bin dekar alanda (Kapya) kırmızı biber, 8 bin dekar alanda çilek ünetimi yapılıyor. Her iki ürün de tarladan toplanmadan alıcı buluyor. Ayrıca ilçenin günlük 250 ton süt üretimi var.

TEMA Vakfı'nın açtığı davaya bakan mahkemenin, Çırpılar Kömürlü Termik Santralı’na yönelik ÇED Olumlu kararını iptal etmesi Agonya Ovası'nda umutları yeşertti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir