MENÜ
İzmir 26°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karadeniz'de sel felaketi... Bilanço çok ağır!
Türkiye
27 Haziran 2022 Pazartesi 20:18

Karadeniz'de sel felaketi... Bilanço çok ağır!

Karadeniz'de yaşanan sel felaketinin bilançosu açıklandı. Buna göre 38 bölgede elektrikler kesilirken 235 vatandaş tahliye edildi. Sel nedeniyle köprülerin yıkıldığı bölgede bazı yollar da ulaşıma kapandı.
AFAD tarafından, Batı Karadeniz'de meydana gelen aşırı yağışlar hakkında yazılı açıklama yapıldı.  Açıklamada Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarılara, “Kastamonu, Sinop, Bartın, Karabük, Düzce ve Zonguldak illerine kırmızı uyarı verilmiştir. Sakarya, Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Çorum, Yozgat, Tokat, Amasya, Samsun illerine ise turuncu uyarı verilmiştir. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Bilecik, Ankara ve Sivas ve Ordu illerine ise sarı uyarı verilmiştir. Yağışların Kastamonu, Bartın, Karabük ve Sinop illerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış şeklinde bu gece saatlerine kadar devam edeceği tahmin edilmektedir” ifadeleriyle değinildi.

YETKİLİLER HAREKETE GEÇTİ

AFAD tarafından, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde; Arama ve Kurtarma, Sağlık, İletişim, Enerji, Nakliye, Tahliye-Yerleştirme, Güvenlik ve Trafik, Beslenme, Barınma, Ulaşım ve Altyapı, Altyapı, Teknik Destek ve İkmal, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Satın Alma ve Kaynak Yönetimi grupları ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği'nden görevlendirilen birer temsilcinin Başkanlığın AFAD Merkezi'nde toplanarak, çalışmalara başlandığı belirtildi.

KAMU ÇALIŞANI VE HAMİLELERE İDARİ İZİN

Su, çamur, temizlik ve tahliye çalışmaları için yerel destek ekibi olarak Çankırı, Konya, Tokat ve Yalova illeri başta olmak üzere ekiplerin teyakkuza geçirildiği kaydedilen açıklamada Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Karabük, Kastamonu, Samsun, Sakarya, Sinop ve Zonguldak illerinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı İl AFAD Merkezinin ilgili afet gruplarının katılımı ile toplandığı aktarıldı. Zonguldak ve Bartın'da 27 Haziran tarihinde engelli ve hamile kamu personelinin 1 gün idari izinli sayılması kararlaştırıldığı açıklandı.

HELİKOPTER, PERSONEL, ARAÇ VE BOT DESTEĞİ

Yağıştan etkilenen bölgelere yönlendirilen Afet Arama Kurtarma Grubu rakamları şu şekilde paylaşıldı:

*Yağıştan etkilenen bölgeye Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 2 helikopter görevlendirilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 1 helikopter Bartın Amasra'ya görevlendirilmiştir.

*Bartın'da; 4 dağcı, 9 dalgıç, 21 arama-kurtarma personeli olmak üzere toplam 34 personel, 9 araç, 3 bot görev yapmaktadır. Düzce'de; 5 dağcı, 12 dalgıç, 176 arama-kurtarma personeli olmak üzere toplam 193 personel, 47 araç, 4 bot, 14 motopomp görev yapmaktadır.

*Kastamonu'da; 4 dağcı, 10 dalgıç, 116 arama-kurtarma personeli olmak üzere toplamda 130 personel, 30 araç, 6 bot, 2 motopomp görev yapmaktadır. Sinop'ta; 3 dalgıç, 15 arama-kurtarma personeli olmak üzere toplam 18 personel, 3 araç, 1 bot görev yapmaktadır.

*Zonguldak'ta; 4 dağcı, 4 dalgıç, 20 arama-kurtarma personeli olmak üzere toplam 28 personel ile 6 araç, 4 bot görev yapmaktadır.

1929 PERSONEL ÇALIŞTI

Afet bölgesine 239 ambulans, 15 UMKE timi ve bin 929 personelden oluşan Afet Sağlık Grubu'nun gönderildiği not düşülen AFAD açıklamasında Afet Teknik Destek ve İkmal Grubu'nun sahada 407 personel 351 araç ile çalışmaları yerine getirdiği, bölgeye 48 personel, 50 gönüllü olmak üzere toplam 98 kişi görevlendirildiği ve 23 araç ile toplam 835 adet beslenme hizmeti verildiği ifade edildi.

235 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ

Bartın'da 5, Karabük'te 6, Kastamonu'da 27, Zonguldak'ta 6 olmak üzere toplam 38 köyde enerji kesintisi bulunduğu açıklanırken Bartın, Zonguldak ve Kastamonu illerinde İl Jandarma Komutanlıklarının toplam 362 personeli ve 106 aracı ile Bartın'da 15, Zonguldak'ta 90, Kastamonu'da 130 olmak üzere toplam 235 vatandaşın tahliye edildiği bildirildi.

YOLLAR ULAŞIMA KAPANDI

Kastamonu'da; İnebolu Kastamonu 0-3 kilometre, Kastamonu-İnebolu 2-30 kilometre, Cide-Doğanyurt-İnebolu Özlüce mevkii, Zarbana Köprüsü, Devrekani-Çatalzeytin Yolu 71'inci kilometre ve Kastamonu-Evreniye-Radar-Devrekani Yolu'nun ulaşıma kapalı olduğu belirtildi.

Demiryolu ulaşımı yönünden herhangi bir sıkıntı bulunmadığı aktarılan açıklamada aynı şekilde havayolu ulaşımı yönünden de herhangi bir sıkıntı olmadığı not düşüldü.

ZARAR TESPİTLERİ BAŞLIYOR

Kastamonu'ya 5, Bartın'a 1 ve Sinop'a 1 olmak üzere toplam 7 baz istasyonu bölgeye sevk edildiği açıklanırken Kastamonu il ve ilçelerinde bulunan tarımsal ve hayvansal zararın tespiti için yerel ekipler teyakkuza geçirildiği, yağış sonrası zarar tespitine başlanacağı bildirildi.

“101 AFETZEDEYE BARINMA HİZMETİ VERİLMEKTEDİR”

Yağış bölgelerindeki barınma durumu şöyle aktarıldı:

“Sinop Ayancık Endüstri Meslek Lisesi Pansiyonunda 30, Bartın Mehmet Rıfat Erkek Yurdunda 11, Zonguldak Özel Huzur Kız Öğrenci Yurdunda 60 olmak üzere toplam 101 afetzedeye barınma hizmeti verilmektedir. Kastamonu, Karabük illerinde muhtemel sel baskınlarından etkilenecek vatandaşlar için KYK ve Milli Eğitime ait yurtlar hazır halde bekletilmektedir.”

HALKA UYARI YAPILDI

AFAD'ın açıklamasına şöyle devam edildi:

*Meteorolojik uyarı verilen illere, sınır ve yakın bütün iller teyakkuza geçirilmiştir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler doğrultusunda bölgedeki vatandaşlarımız, kuvvetli yağış nedeniyle yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı CMAS hücresel yayını, SMS ve sosyal medya gibi tüm erken uyarı sistemleri aracılığıyla bilgilendirilmiştir.

*Bugün yağışların şiddetlenmesi ve riskin artması üzerine yeniden CMAS bildirimi yapılarak riskli bölgelerdeki vatandaşlarımız tekrar uyarılmıştır.

*Ayrıca yerel ses sistemleri ile sesli anonslar yapılarak bölgedeki vatandaşlarımızın riskli alanlardan uzak durması konusunda gerekli uyarılar yapılmaya devam edilmektedir.

6 İLE KIRMIZI ALARM

Kastamonu İnebolu'daki çalışmaları yerinde koordine etmek üzere AFAD Başkanı Yunus Sezer bölgeye ulaştığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, AFAD yöneticilerinin gerekli görevlendirilmelerinin yapıldığı not düşüldü.

Kırmızı uyarı verilen 6 ile destek vermek amacıyla AFAD tarafından 26 ilden personel ve araç görevlendirmesi yapıldığı açıklandı. Kırmızı uyarı verilen Kastamonu, Sinop, Bartın, Karabük, Zonguldak ve Düzce illerinde görevlendirilen ve teyakkuz halinde bekletilen toplam 4 bin 684 personel ile 899 araç/ekipman, 3 hava aracı, 7 mobil baz istasyonu ve 1 Mobil Koordinasyon TIR’ı bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

ZONGULDAK İL MERKEZİNDE METREKAREYE 49 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ 

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan kırmızı kodlu yoğun yağış uyarısının ardından İl Afet ve Koordinasyon Kurulu’nun toplandığını belirterek, “Tüm ilgili paydaşlarla dün öğle saatlerinden itibaren 7/24 esasına göre teyakkuz halindeyiz. Yaklaşık 3 gündür uyarıyı alıyorduk. Yarın akşama kadar da yoğun yağış olacağına dair tahminler devam ediyor. Sabah saatlerinde yoğunlaşan yağmurla beraber dere seviyelerimiz yükselmeye başladı. Dün gece 00.00’dan itibaren il geneline baktığımızda en çok yağışı metrekareye 49 kilogramla merkez ilçemiz almış” dedi.

ALAPLI’DA YAYLA YOLLARI KAPANDI 

Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesinde toprak kayması meydana geldi. Sağanak yağışın etkisiyle kayan toprak, Gümeli Yaylasına çıkan yolu ve Fındıkağılı Mahallesinde bulunan alternatif yayla yolunu kapattı.

ENKAZ HADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Öte yandan Sel sularının altında kalan Kastamonu'nun Bozkurt ilçesi, yağışın dinmesi ile birlikte havadan görüntülendi.

Ezine Çayı üzerinde yer alan köprülerin tamamı selden zarar gördü. Görüntülerde çok sayıda ev ve iş yerinin birinci ve giriş katlarının sular altında kaldığı, istinat duvarlarının ve geçici yapılan köprülerin yıkıldığı görülüyor.

Öte yandan Ezine Caddesi ve Yılmaz Mahallesi’ne ulaşım kesildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir