MENÜ
İzmir 10°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kadınlar için bir günde 3 protokol
Yerel Yönetimler
30 Eylül 2019 Pazartesi 13:54

Kadınlar için bir günde 3 protokol

İzmir Büyükşehir Belediyesi kadına şiddeti önlemek, kadınların sosyal ve ekonomik anlamda güçlenmelerini sağlamak için harekete geçti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kadın hakları konusunda çalışan sivil toplum örgütleriyle üç ayrı protokole imza attı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi kadına şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda etkin rol üstlenebilmek için bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapma kararı aldı ve bugün üç ayrı protokole imza attı. Kadının ekonomik ve sosyal olarak güçlendirilmesi için 17 kadın otobüs şoförü istihdam eden ve ticari araç sürücüleriyle toplu ulaşım sürücülerine yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadın hakları konusunda çalışan sivil toplum örgütlerinin projelerine de destek verecek. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’de şiddete maruz kalan kalan kadınların Acil Yardım Hattı'nı aramaları konusundaki iletişim kampanyalarına destek verecek. İnşaat mühendisliği alanında kadınları güçlendirmek üzere başlatılan “Beyaz Baretli Kadınlar Projesi”ne katkı sağlayacak ve toplum temelli yerel kuruluşların katılım ve savunuculuk kapasitelerini güçlendirmelerine yardım edecek. 


İlk imza Acil Yardım Hattı için
Başkan Tunç Soyer, ilk olarak Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Sayın Canan Güllü ile “Acil Yardım Hattı” protokolünü imzaladı. Bundan böyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’de şiddete maruz kalan kadınların bu hattı arayarak destek alabilmesi için iletişim ve tanıtım kampanyalarına destek vererek farkındalık çalışmalarına katkı sağlayacak. Hattın numarası (0549 656 96 96) kısa zaman içinde kent içinde sokak panoları, sosyal medya ve diğer iletişim araçlarıyla duyurulacak.
Kadınların önü açılacak
İkinci protokol ise Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile imzalandı. Bu protokol, Türkiye’de kadınların toplumsal cinsiyete duyarlı politikalarının, yerel kadın kuruluşlarının, üretici kadın kooperatiflerinin ve kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması ve desteklenmesine yönelik çalışmaların geliştirilmesi için işbirliği yapılmasını öngörüyor ve AB tarafından finansal anlamda destekleniyor. Böylece, kadınların sosyal ve ekonomik anlamda güçlendirilmesine ve karar alma süreçlerine katılımlarının desteklenmesine yönelik ortak faaliyetler üretilmesinin önü açılıyor. 
Beyaz Baretli Kadınlar
Başkan Tunç Soyer’in imzaladığı üçüncü protokol ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şubesi arasında oldu. Buna göre “Beyaz Baretli Kadınlar Projesi”nin uygulanması yönünde işbirliği yapılacak. Söz konusu proje, İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde okuyan genç kadınların mesleki açıdan donanımlı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı bilgi birikimine sahip olarak meslek hayatlarına daha özgüvenli başlamalarını sağlamayı ve eğitim hayatları boyunca destek olmayı amaçlıyor. 
Soyer: “Bu, uzun soluklu bir hikaye”
İmza töreninden sonra konuşan Başkan Tunç Soyer, Türkiye'de kadının gücünün en görünür olduğu kentin İzmir olduğunu söyleyerek, Körfez Festivali kapsamında hafta sonu katıldığı yelken yarışından örnek göstererek şöyle konuştu: “10 genç kızla beraber yarıştım. Uzaktan bakınca hepsi çıtı pıtı kızlar. Halatların başında ise hepsinin içinden bir Amazon çıktı. Dolayısıyla ben yapılan tüm çalışmaların Türkiye'yi, dünyayı değiştireceğine inanıyorum. Öte yandan bu, uzun soluklu bir hikaye. Birisini överken, 'adam gibi iş çıkardı' diyoruz. Bu, gerçekten değiştirmemiz gerektiren bir şey. Bununla ilgili kampanyalar da düzenlemeliyiz.” 
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Canan Güllü ise imzalanan protokolün belediyenin toplumsal cinsiyet eşitliği anlamında bir görev üstlendiğini gösterdiğini söyleyerek, “Öncelikle kadın otobüs şoförleri istihdam etme konusunda etkinliği ve gayreti için Sayın Tunç Soyer'e çok teşekkür ederiz. Bu, Türkiye'de yaşanan şiddet olaylarının önlenmesi adına bir gayrettir. Biz de Türkiye'de şiddetsiz kentler oluşması adına çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. 
“Bu meşale yanmaya devam edecek”
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan ise “Beyaz Baretli Kadınlar Projesi”ne değinerek, “Biz buradaki değişim ve dönüşümün tüm Türkiye'ye örnek olacağına inanıyoruz. İnşaat mühendisliği alanında kadının görünür olması, toplumsal cinsiyet eşitliği adına değişim ve dönüşümü de sağlayacaktır. Bu proje, burada başlasın ve tüm şubelerimize, aynı zamanda İnşaat Mühendisleri Odası'nın diğer şubelerine de yayılsın istiyoruz. Sahada ne kadar kadın mühendis olursa o kadar iyi olacaktır” şeklinde konuştu. 
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Gürkan Erdoğan da, “Çağdaş yaşamın içinde olan kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili yapılan çalışmalara katkı sağlamaları gerekiyor. Bu gelenek Türkan Saylan'dan beri devam ediyor. Bu meşale, yanmaya devam edecek” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Başkanı Avukat Nilay Kökkılınç ise “Türkan Saylan'ın önemli bir sözü var. Saylan, 'Ülkemizde her eğitimli kadının bu ülkeye bir borcu vardır' der. Hepimiz bu şiarla çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir