MENÜ
İzmir 25°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sasalı'ya enstitü geliyor... Büyükşehir'den iklim duyarlı tarım hamlesi!
Yerel Yönetimler
30 Eylül 2019 Pazartesi 13:20

Sasalı'ya enstitü geliyor... Büyükşehir'den iklim duyarlı tarım hamlesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarım alanlarının giderek azalması ve iklim değişiklikleri nedeniyle gelecekte yaşanabilecek sorunlara karşı şimdiden önlem alıyor. Bu kapsamda Çiğli'de 'Sasalı İklim Duyarlı Tarım Eğitim ve Araştırma Enstitüsü' kurulacak. Büyükşehir Belediyesi, burada gerçekleştirilecek çalışmalarla tarımsal anlamda Türkiye'ye örnek teşkil edecek bir model kurmayı planlıyor.

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR (ÖZEL HABER)- İzmir Büyükşehir Belediyesi, artan nüfusa bağlı olarak kentleşmenin kırsal kesimlere ulaşmasıyla darbe alan tarımsal üretimi korumak için yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanların ülke çapında azalma eğiliminde olması ve iklim değişiklikleri nedeniyle gelecekte ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini öngören İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurmayları, Başkan Tunç Soyer'in onayıyla Çiğli'de 'Sasalı İklim Duyarlı Tarım Eğitim ve Araştırma Enstitüsü' kurma kararı aldı. 270 günde tamamlanması planlanan enstitü binasının yapımı için 18 Ekim 2019 tarihinde ihaleye çıkacak Büyükşehir, bu proje ile normal ve akıllı toprak uygulamalı tarım alanları, seralar, eko pazar, çok amaçlı salon, eğitim sınıfları, yönetim, laboratuvar, kütüphane, teknik servis ve ıslak hacim bölgeleri oluşturacak.

TARIMSAL FELAKETE ÖNLEM
Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (İPCC) raporlarında Türkiye'nin de yer aldığı birçok bölgede 21. yüzyılda şiddetli ve uzun süreli kuraklıklar, sıcak hava dalgaları ve şiddetli ani sağanak yağışlar yaşanacağı yer alıyor. Buna bağlı olarak su taşkınları-sel, polenleme yapan böceklerin azalması, toprağın tuzlu hale gelerek tarımın verimsizleşmesi gibi sorunlar yaşanacağı belirtilirken, Büyükşehir Belediyesi, 'Sasalı İklim Duyarlı Tarım Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nün çalışmaları ile tarımsal felakete karşı hazırlıklı olmayı planlıyor.

EN İYİ PROJE ÖDÜLÜNÜ ALMIŞTI
Mert Uslu Mimarlık tarafından hazırlanan ve ISBS 2019 Sustainability Award - En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması'nda tarım kategorisinde birinci olan proje ile İzmir Büyükşehir'in Türkiye'ye örnek bir model oluşturmayı planladığı ifade edildi.

FORUM DÜZENLENMİŞTİ
İzmir'de geçen hafta da çevre sorunlarına çözüm önerilerinin görüşüldüğü bir forum düzenlenmişti. İzmir Düşünce Topluluğu tarafından İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen foruma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra çok sayıda belediye başkanı, milletvekili ve sivil toplum örgütü destek vermişti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir