MENÜ
İzmir 34°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kadının adı olmayan 20 şehir
Güncel
26 Temmuz 2019 Cuma 14:39

Kadının adı olmayan 20 şehir

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), TBMM'deki kadın erkek tablosunu araştırdı. 20 şehrin bugüne kadar hiç kadın milletvekili çıkarmadığı ortaya çıktı.

Cansu TİMUR/SONKALE- KA.DER kadınların seçme ve seçilme hakkı kazandığı 1934 yılından bu yana yapılan genel seçimlerde kadın ve erkek milletvekili dağılımını inceledi. Araştırmanın sonunda Türkiye’de 20 şehrin Cumhuriyet tarihi boyunca hiç kadın milletvekili çıkarmadığı anlaşıldı. Rapora göre hiç kadın milletvekili çıkarmayan 20 şehir şöyle:

Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat

SİYASİ PARTİLER SINIFTA KALDI

KA.DER'in araştırmasına göre, son yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının %7.89’u kadın adaylardan oluştu. Bu adaylardan yalnızca 43’ü belediye başkanı seçildi. Kadın muhtar sayısında ise ciddi bir artış yaşandı. Önceki seçimde 674 olan kadın muhtar sayısı, 31 Mart'ta yüzde 58,9 artarak 1.071’e çıktı. Bu durum, kadınlar cephesinden "yerel seçimlerin tek başarısı" olarak nitelendirildi. Bu başarıda KA.DER'in de büyük payı olduğu vurgulandı.

PARTİLERE ÇAĞRI: EŞİT TEMSİL İÇİN ADIM ATIN

KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu ise raporu şu sözlerle değerlendirdi: “Bir sonraki seçimlerde benzer bir manzarayla karşılaşmak istemiyoruz. Bu yüzden tüm partileri, daha fazla vakit kaybetmeden, şu andan itibaren kadınların seçimle ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. KA.DER olarak bunun takipçisi olacağımız gibi, gerekli desteği vermek için de hazırız.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir