MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de jeotermal isyanı! Havama, suyuma, toprağıma dokunma...
Güncel
13 Kasım 2019 Çarşamba 13:34

İzmir'de jeotermal isyanı! Havama, suyuma, toprağıma dokunma...

İzmir Valiliği'nin 16 ilçedeki 33 jeotermal sahasını kiralama girişimi, çevre örgütlerini ve köylüleri ayağa kaldırdı. Konak Meydanı'nda toplanan, aralarında Karaburun Belediye Başkanı CHP'li İlkay Girgin Erdoğan'ın da bulunduğu yüzlerce kişi, "Jeotermal istemiyoruz", "Havama suyuma toprağıma dokunma" şeklinde sloganlar attı. Eylemciler, 1 milyon dönüm tarım arazisini risk altında bırakacak olan jeotermal ihalesinin iptali için İzmir Valiliği'ne çağrı yaptı.

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR- Çeşme, Karaburun ve Urla'dan Tire, Ödemiş, Menemen ve Foça'ya kadar 16 ilçedeki 33 jeotermal sahasının kiralanma planı, İzmir'in köylülerini ve çevre örgütlerini isyan ettirdi. İzmir yüzölçümünün yüzde 8'ine denk gelen, toplam 95 bin 330 hektarlık alanı kapsayan jeotermal arama ihalelerinin iptalini isteyen çevre örgütleri Konak Meydanı'na çıktı. EGEÇEP öncülüğünde bir araya gelen, aralarında İzmir Barosu, İzmir Ziraat Odası, İzmir Düşünce Topluluğu, CHP İl Tarım Komisyonu, Ödemiş, Çeşme, Foça, Karaburun ve Karşıyaka kent konseylerinin de bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, köylüler ve yurttaşlar da eyleme destek verdi.

BAŞKAN ERDOĞAN DA DESTEK VERDİ
Karaburun Belediye Başkanı CHP'li İlkay Girgin Erdoğan'ın da yer aldığı yaklaşık 400 kişi, İzmir'deki 3 buçuk milyon dönüm tarım arazisinden 1 milyon dönümünü risk altında bırakacağı öne sürülen jeotermal arama ihalelerinin derhal iptal edilmesini istedi.

TARIM HAVZALARINDA JEOTERMAL İSTEMİYORUZ
"Havama suyuma toprağıma dokunma", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Jeotermal istemiyoruz" ve "Termal yapma boşuna yıkacağız başına" gibi sloganlar atan eylemciler, "Susma Haykır Jeotermale Hayır", "Küçük Menderes Ölürse Türkiye de Ölür" ve "Tarım Havzalarında Jeotermal İstemiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı.

BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Gündoğan, İzmir Valiliği'nin ihalelere ilişkin kararını acilen gözden geçirmesi gerektiğini belirtirken, "Organik tarımın yapıldığı bölgelerde bu karar alındı. Bu karar tüm bölgelerimizde ve Karaburun'da da tarımı tamamen bitirecektir. Buna izin vermeyeceğiz" görüşünü dile getirdi.

TARIMIN YANI SIRA HAYVANCILIK DA OLUMSUZ ETKİLENECEK
Grup adına bir açıklama yapan EGEÇEP Eş Sözcüsü Alime Yalçın Mitap ise "Jeotermal arama ve işletme faaliyetinin Ege bölgesinin geleneksel tarım ürünleri olarak bilinen ve büyük oranda ihraç edilen incir, üzüm, zeytin ve kestane gibi birçok ürünün geleceğini tehlikeye atacağı açıkça ortadadır. Bu alanlarda bulunan zeytinliklerin coğrafi etikete konu olmuş hurma zeytini, enginar ve nergis çiçeği gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra koyun ve keçi sütüne dayalı süt ürünlerinin üretildiği bölgeler de jeotermalden olumsuz etkilenecektir" dedi.

TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR DOĞURACAK
Aydın ve Manisa'da jeotermalin tarıma ve insan sağlığına ne tür zararlar verdiğinin görüldüğünü aktaran Mitap, "İzmir halkını, çiftçilerimizi, turizmcilerimizi ve tüm duyarlı kesimleri İzmir'in büyük bölümünde telafisi olanaksız zararlar doğuracak jeotermallere karşı çıkmaya ve ihalelerin iptalini istemeye çağırıyoruz" diye konuştu.

BELEDİYELERE ÇAĞRI
Mitap, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini de bu konuda duyarlı olmaya çağırırken, "Belediyeler ve belediye birlikleri bu konunun takipçisi, açılacak davaların müdahili olmalılar" dedi.

İHALE GÜNÜ İMZA KAMPANYASI
İhalelerin acilen iptal edilmesini istediklerini vurgulayan Alime Yalçın Mitap, tüm yurttaşları, ihalenin de yapılacağı gün olan, yarın sabah 09.00'da başlatacakları imza kampanyasına katılmaya çağırdı.

SOYER, 'ÇOK SARSICI' DEMİŞTİ
İzmir Valiliği'nin 33 sahada jeotermal enerji araması yapılması ve mevcut 2 sahada işletme devrine ilişkin ihalesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de tepkisini çekmişti. Jeotermal planını gündeme getiren SONKALEİZMİR'e konuşan Başkan Soyer, "Bu girişimin İzmir için çok sarsıcı olduğunu düşünüyorum. Çünkü söz konusu olan çok büyük bir alan. Üstelik tarım arazilerinin çok yakınında... Bu konuda sivil toplum örgütlerine çok iş düşüyor diye düşünüyorum. Yeteri kadar güçlü bir şekilde, bu jeotermal planına karşı çıkacaklarını umuyorum. Çünkü, bu konu bizim görev ve yetki alanımızda değil. Ama sivil toplum örgütlerinin girişimlerini ben de herkes gibi sabırsızlıkla bekliyorum" demişti.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir