Ege Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Necdet Budak alınan kararla ilgili yaptığı açıklamada ''Hepinizin bildiği gibi akademik kurumların sağlam temeller üzerinde kurulmaları, gelişmeleri ve yükselmeleri bu kurumların kültürlerine ve geleneklerine göre şekillenir. Küresel dönüşümün yanı sıra 21.yüzyıl dinamikleri doğrultusunda bilimsel altyapısını yeniden gözden geçiren üniversitemiz bünyesinde, köklü akademik geleneğinde var olan hukuk eğimini yeni bir fakülte ile kurumsal hale getiriyor. Kurulduğu 1955 yılından bu yana kendi geleneğini oluşturan Ege Üniversitesi bünyesinde 1978 yılında Hukuk Fakültesi kuruldu. Üniversiteleri ve bağlı kuruluşlarını yeniden düzenleyen 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 1982 tarihinde yürürlüğe girmesi ile Ege Üniversitesi bünyesinden Dokuz Eylül Üniversitesi doğdu. Uzun çabalar sonucu kurulan Hukuk Fakültesi, mevzuat gereği yeni kurulan Dokuz Eylül Üniversitesine bağlandı. Ege Üniversitesi 66 yıllık eğitim ve bilim tecrübesini kullanarak nitelikli ve donanımlı hukukçular yetiştirebilme potansiyeline sahip bir yükseköğretim kurumu. Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden olan ve bilgi birikimini çeşitli bilim dallarında nesilden nesile aktaran üniversitemizin bünyesinde Hukuk Fakültesi kurulması ile ilgili senato kararını alarak Yükseköğretim Kurulu’na başvuru yaptık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Ege Üniversitesi Hukuk Fakültesi kuruldu. Üniversitemize, İzmir’imize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla; 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 30'uncu maddesine göre Düzce Üniversitesi'ne Eczacılık Fakültesi, Ege Üniversitesi'ne Hukuk Fakültesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'ne Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi, İstanbul Arel Üniversitesi'ne Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi'ne Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Spor Bilimleri Fakültesi, İstanbul Kent Üniversitesi'ne Yabancı Diller Yüksekokulu, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi'ne İslami İlimler Fakültesi kuruldu.
1 FAKÜLTE İLE 2 YÜKSEKOKUL KAPATILDI
Aynı kararla, İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Sinop Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ise kapatıldı.
4 ÜNİVERSİTEDEKİ FAKÜLTELERDE İSE İSİM DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI
Kapadokya Üniversitesi'nde bulunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi; KTO Karatay Üniversitesi'ne bulunan Mühendislik Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi; Sinop Üniversitesi'nde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi; TED Üniversitesi'nde bulunan Mimarlık Fakültesi ise Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olarak isim değiştirdi.