MENÜ
İzmir 23°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EYT'liler için 146 milyar lira aranıyor!
Ekonomi
15 Kasım 2022 Salı 09:06

EYT'liler için 146 milyar lira aranıyor!

İlk etapta 1.5 milyon EYT’linin 3 bin 500 lira aylıkla emekli olması halinde bile yıllık 146 milyar lira para gerekiyor. Ancak bütçeye EYT için kuruş konmadı.

Seçimde oy alabilmek için emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) düzenleme hazırlayan iktidarın ilk etapta en az 146 milyar TL para bulması gerekiyor. Ortalama emekli aylığı ve emekli sayısı arttıkça kaynak ihtiyacı katlanarak artıyor. Ancak 2023 bütçesine EYT'liler için bir kuruş bile kaynak konulmadı. İYİ Partili Durmuş Yılmaz'ın Çalışma Bakanlığı bütçesine 120 milyar lira ödenek konulması için verdiği önerge ise AKP oylarıyla reddedildi.

İŞTE HESAP

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, yaş şartının kaldırılması halinde ağustos itibarıyla ilk etapta 1.5 milyon kişinin emekliliğe hak kazanacağını, yılbaşına kadar bu sayının daha da artacağını söyledi. SÖZCÜ'nün yaptığı hesaplamalara göre, 1.5 milyon EYT'liye en düşük emekli aylığı olan 3 bin 500'er lira ödenmesi halinde aylık 5 milyar 250 milyon, yıllık 63 milyar lira para bulunması gerekiyor. Ayrıca 1.5 milyon EYT'linin halen asgari ücret üzerinden maaş aldıkları varsayıldığında dahi emekliye ayrıldıkları anda SGK yıllık 40.1 milyar lira işçi ve işveren prim geliri kaybına uğrayacak.

İşsizlik Sigortası Fonu da emeklilikle birlikte yıllık 3.5 milyar lira civarında prim gelirinden olacak. 1.5 milyon EYT'liye emekli olduklarında iki bayram ikramiyesi olarak toplam 3.3 milyar lira ödenecek. Böylece emekli aylığı, prim kayıpları ve bayram ikramiyesi dahil 1.5 milyon EYT'li için kaynak ihtiyacı ve gelir kaybı toplamı yıllık 146 milyar 652 milyon liraya ulaşacak. Yaklaşık 5 milyon EYT'linin emekli olması halinde ise en düşük fatura yıllık 489 milyar liraya dayanacak.

120 Milyar liralık önerge

Çalışma Bakanlığı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında önerge veren İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, ilk etapta emekli olacak 1.5 milyon EYT'linin maaş ödemesi için bakanlık bütçesine 120 milyar lira ek ödenek konulmasını istedi. Ancak önerge iktidarın oylarıyla reddedildi. Yılmaz, “Aralık ayında EYT teklifi geldiğinde bizi tekrar toplayıp buraya bir ödenek mi konulacak” dedi.

Aylık arttıkça fatura kabarıyor

Emekliye ayrılacak EYT'lilerin ortalama emekli aylıklarının 5 bin lira olacağı varsayıldığında SGK'nın önümüzdeki yıl 1.5 milyon ilave emekliye ödeyeceği ilave emekli aylığı tutarı 63 milyardan 90 milyara, ortalama aylık 7 bin lira var sayıldığında ise 126 milyar liraya çıkacak. 5 milyon EYT'linin emekli olması halinde ise 5 bin liralık maaş ortalamasında ek fatura 300 milyarı, 7 bin lira ortalamasında 420 milyar lirayı buluyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir