MENÜ
İzmir 21°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP’li Kılıç’tan özel yetenek tepkisi
Politika
17 Ekim 2019 Perşembe 12:06

CHP’li Kılıç’tan özel yetenek tepkisi

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, YÖK’ün, “sanat ve spor alanındaki 14 bölümde özel yetenek sınavını kaldırmasını” Meclis gündemine taşıdı. Karara tepki gösteren Kılıç, “Artık şu sanata, spora dokunmayın. Ne istiyorsunuz sanattan, spordan? Bu çocuklar ne umutlarla yetenek sınavlarına hazırlanıyor, sadece merkezi sınav ile olacak iş mi?” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP' İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, yeni uygulamaya göre, 2020 YKS’de özel yetenek sınavı ile öğrenci alan çizgi film (animasyon), grafik, grafik resimleme ve baskı, grafik tasarım, moda giyim tasarımı, moda tasarımı, moda ve tekstil tasarımı, rekreasyon, spor bilimleri, spor yöneticiliği, tekstil, tekstil geliştirme ve pazarlama, tekstil tasarımı, tekstil ve moda tasarımı programlarına artık merkezi yerleştirme ile öğrenci yerleştirileceğini hatırlattı.

CHP’li Kılıç, YÖK’ün, özel yetenek isteyen bu bölümlere sadece merkezi yerleştirme sınavıyla öğrenci alma kararını neye dayanarak aldığını anlayamadıklarını belirterek, "Çizim yapamayan animasyon sanatçıları, piyano çalamayan müzik öğretmenleri, koşamayan, spor kabiliyeti olmayan spor yöneticileri, hayal gücü olmayan grafikerler, yeteneksiz modacılar mı isteniyor?” diye sordu.
Özel yeteneklerin, merkezi sınavdaki optik kodlamayla sınırlandırılamayacağına dikkat çeken Kılıç, bu kararın, güzel sanatlar liselerinde okuyan, YKS odaklı eğitim görmeyen öğrenciler için haksız rekabet oluşturduğunu ve böylece onların 4 yıllık emekleri ve yeteneklerinin hiçe sayıldığını söyledi. Kontenjanların dolmaması nedeniyle özel yetenek sınavının kalktığının söylendiğini ifade eden CHP'li Kılıç, “Çözüm, gençleri küçük yaşta sanatla tanıştırmak, en az doktorluk kadar sanata da önem vermek ve bu alanda iş olanakları sağlamaktır. Çözüm, alakasız kişileri bu bölümlere almak değildir. Yeteneği olmayan, sadece puanı tuttuğu için güzel sanatlar fakültesine girecek niteliksiz öğrenci yetişmesine sebep olacak olan bu kararı kabul etmiyoruz. Güzel Sanatlar bölümlerinin niteliksizleştirilip, sınavlara hazırlanan öğrencilerin emeğinin çöpe atılmasını kabul etmiyoruz. YÖK’ün yetenek sınavlarının kaldırılmasına ilişkin bu kararı acilen iptal edilmelidir” dedi.

Sevda Erdan Kılıç, sanat ve sporun yetenek işi olduğunu, sadece puanlamayla ölçülemeyeceğini belirterek, “Özel yeteneği olmayan öğrenci bu bölümlerde okuyup başarılı olamaz. Çizim yapmayı öğretseniz bile yaratıcılığı öğretemezsiniz. Sırf puanı tutuyor diye o bölümlere öğrencileri yerleştirerek, yıllarca o bölümleri hayal eden öğrencilerin hakkını yemeyin” görüşünü dile getirdi.

Böyle bir kararın dönem ortasında alınmasını da anlayamadıklarını belirten Kılıç, “Artık şu sanata, spora dokunmayın. Ne istiyorsunuz sanattan, spordan? Bu çocuklar ne umutlarla yetenek sınavlarına hazırlanıyor, sadece merkezi sınav ile olacak iş mi bu? Kime ne yararı var, bunun bir tane mantıklı açıklaması var mı? Siz hiç figür çizmeden bir karakter tasarlayabilir misiniz ya da moda tasarımcısı olabilir misiniz? Belki o bölümleri okuyabilirsiniz ama o meslek sahibi olamazsınız” dedi.
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir