MENÜ
İzmir 23°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'li Bayır: Bu ödeneklerle uzaya çıkmak hayalden ibaret!
Politika
24 Kasım 2022 Perşembe 11:38

CHP'li Bayır: Bu ödeneklerle uzaya çıkmak hayalden ibaret!

2023 Yılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerine Plan Bütçe Komisyonu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Uzay Ajansı'na ayrılan ödeneği eleştirerek, ''Dünyada uzayla ilgili bütçe ayırıp da çalışma yapan ülkeler ile bizim ülkemizdeki rakamlar arasında uçurumlar var. Arada 10 ile 100 misli farklar var. Bu rakamlar bize gösteriyor ki, uzay bizim için sadece hayal olmaktan ibaret’’ dedi.

Meclisteki Plan Bütçe görüşmelerinde, Uzay Ajansına 2023 ödeneği için 1 milyar 618 milyon lira, 2024 için tahmini 1 milyar 868 milyon lira, 2025 için ise 2 milyar 75 milyon lira ayrılacağının öngörüldüğünü belirten Bayır, ''Sadece Uzay Ajansı Kurumu'nun değil, tüm devlet kurumlarının uzay ve havacılık alanındaki toplam ödenekleri, 2023'te 3 milyar 572 milyon, 2024'te 4 milyar 311 milyon, 2025'te 4 milyar 928 milyon TL. Dünyada uzayla ilgili çalışma yürüten ülkelerde durum nedir? Mesela, NASA'nın 23 milyar dolar yani 460 milyar TL. ESA'nın 6 milyar Euro, Rusya Uzay Ajansının 1,7 milyar, Almanya Uzay Ajansının 1,1 milyar Euro. 2021 yılına göre; Çin Uzay Ajansına yılda 8 milyar dolar bütçe aktarıldığı tahmin edilirken, Hindistan'da bile 2 milyar dolar civarında kaynak aktarılıyor. Peki, bizdeki rakamlar ne civardaydı? 3 milyar, 4 milyar TL dolaylarında. Yapılması öngörülen ödeneklerle bu iş tıpkı, 10 yıl önce afişlerle donattığınız yerli uçak hayalinize benzer. Geçen sene yaptığım konuşmada olduğu gibi, ayrılan bu ödeneklerle siz ancak kurumunuza, iki adet yabancı model lüks marka araba alırsınız'' dedi.

Faizi Düşürseniz Ne Olur?

Sanayicilerin sorunlarını da değinen Bayır, ''Sanayicimizin yaşadığı 4 büyük problem var. Faizi düşürmek işe yaramadı. Çünkü sanayici krediye erişemiyor. Nedeni ise; sizin açıkladığınız oranlar ile, gerçekte uygulanan banka faizi aynı değil. Bu konuda şikâyet çok yoğun. Bir diğer mesele, sanayicimiz krediye erişmekte zorlanıyor ya da verilecek kredi işlemleri fazlasıyla uzuyor. Sürekli artan maliyet, fiyat dalgalanmaları, belirsizlikler nedeni ile zor durumda. Sanayicimiz, durgunluk beklentisi nedeniyle işçi çıkarmayı düşünüyor. Yaşanılan bu sorunların çözümü noktasında iktidardan talepleri olduklarını belirtiyorlar. Buradan bir kez daha seslenmek istiyorum. Sanayicimizin yaşadığı ve yaşayacağı sorunlara kulaklarınızı tıkamayarak, çözümü konusunda acilen harekete geçmenizi bekliyorlar’’ diyerek sözlerine son verdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir