MENÜ
İzmir 36°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'li Arslan'dan iktidara İZBAN tepkisi!
Güncel
6 Haziran 2024 Perşembe 16:42

CHP'li Arslan'dan iktidara İZBAN tepkisi!

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İZBAN ile ilgili iktidar temsilcilerinin yaptıkları açıklamalara cevap verdi. 41 istasyonun, tünellerin, karayolu alt ve üst geçitlerinin tamamının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edildiğini ve 4 yeni istasyonun da yapımının devam etmekte olduğunu kaydeden Arslan; “İzmir Büyükşehir Belediyemiz son 4 yılda sermaye artışı yoluyla İZBAN'a yaklaşık 600 milyon lira kaynak aktarmıştır.” dedi. 

Ednan Arslan’ın konuya dair açıklaması şu şekilde;

“2010 yılında örnek bir iş birliğiyle kurularak İzmir’imize kazandırılan İZBAN; İzmir Büyükşehir Belediyemizin İZBAN ortaklığında sorumluluktan kaçtığı gibi iddialar tamamen hayal ürünüdür. Ama gerçeklerin bir gün ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır. İZBAN kurulduğu günden beri İzmir Büyükşehir Belediyemizin maddi katkılarıyla ayakta durmaktadır. 1800’lü yıllardan beri hizmet veren bu hattın, kent içi toplu ulaşımda kullanılması için 41 istasyonun, tünellerin, karayolu alt ve üst geçitlerinin tamamı İzmir Büyükşehir Belediyemizce inşa edildi. 4 yeni istasyonun da yapımı şu anda devam etmekte. Bir istasyonun şu anki maliyeti ortalama 250 milyon TL. 

UKOME’nin yapısının siyasi saiklerle değişmesinden dolayı, bilet ücretlerinde maliyetleri karşılayacak şekilde düzenleme yapılamaz hale gelindi. Bilet gelirleri ihtiyacı karşılayamadığı gibi, İZBAN’ın yeni tren alımlarına kullanması gereken sermaye artırımından gelen paylar, şirketin işletme giderlerini karşılamak için kullanılıyor. 

İktidarın yanlış ve beceriksiz ekonomi yönetiminden kaynaklanan kriz, enflasyon ve döviz kuru artışına karşın, İzmir Büyükşehir Belediyemiz son 4 yılda sermaye artışı yoluyla İZBAN'a yaklaşık 600 milyon lira kaynak aktarmıştır. Peki TCDD tarafı ne verdi? İZBAN’ın kasasına giren sıcak para İzmir Büyükşehir Belediyemizin ödediklerinden ibarettir. Veriler ile tartışalım, koysunlar ortaya dekontları kimin ne ödediği ortaya çıksın. 

TCDD ray kirasına yüzde 250 zam yaptı, kira bedelini 71 milyon TL’den 250 milyon TL’ye yükseltti.  Bu yıl TCDD’nin Belediyemizden aldığı ray kirası bedeline yılık bazda yüzde 250 zam yapıldı. 2023 yılında 71 milyon TL olan bu bedel 2024 yılı için 250 milyona yükseldi.  İşte bu nedenle ortaklığı herhangi bir formülle yeniden değerlendirmek veya sonlandırmak istemiyorlar. Çünkü TCDD bu ortaklıkta kazanç sağlayan tek taraf. Belediyemiz ise neredeyse bütün yükü sırtlayarak İzmir’e hizmet eden taraf.

Bu gerçekler ve TCDD’nin yıllardır hattaki sinyalizasyonu iyileştirmemesi, banliyö işletmeciliğinin TCDD’nin görevi olduğu göz önünde bulundurulduğunda; adı ortaklık olan sistemde taraflardan sadece birinin yani İzmir Büyükşehir Belediyemizin katkı koyduğu açıkça görülüyor. Yani 3 yıldır Büyükşehir Belediyemizin İZBAN için bir şey yapmadığı yönündeki söylemler tamamen bir algı yönetimi.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir