Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi rekor seviyeleri test etmeyi sürdürürken yatırımcı sayısındaki artış ta dikkat çekiyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre son 14 günde 146 bin 67 kişi daha tasarruflarını pay senetlerinde değerlendirmek üzere hesap açtı. Yıl başından bugüne de Borsa İstanbul’da hisse senedi yatırımcısı sayısı 623 bin 690 kişi artarak 2 milyon 978 bin 767 ile rekor seviyeye ulaştı.
Son dönemde yaşanan ralli ile birlikte yatırımcıların pay senedi değeri de ekim ayındaki 4,45 trilyon TL seviyesinden dün itibariyle 5,06 trilyon TL seviyesine yükseldi.
Borsa İstanbul’a son dönemdeki yatırımcı sayısındaki artışla ilgili değerlendirmelerde bulunan piyasa uzmanları, yüksek enflasyon ortamında tasarruflarını korumak isteyenlerin Borsa İstanbul’dan başka bir alternatifi olmadığını ifade ediyor.
Döviz kurundaki yatay seyir dolayısıyla KKM ve Dolar/TL’den umduğu getiriyi elde edememe, kripto para piyasalarındaki geri çekilme, faiz politikası ötürü mevduat faizlerinin enflasyonun çok altında kalması, ons altın fiyatlarında uzun dönemde izlenen yatay seyir gibi durumların borsaya ilgiyi artırdığına dikkat çeken uzmanlar halka arzların da etkili olduğunu söylüyor.
‘BORSA İSTANBUL ALTERNATİF OLARAK GÖRÜLÜYOR’
Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş yatırımcı sayısındaki artışın enflasyondan korunmak amacıyla Borsa İstanbul’u alternatif olarak görenler dolayısıyla olduğunu kaydederek yeniden başlayan halka arzların da etkisi olabileceğine dikkat çekti.
Döviz ve altın fiyatlarındaki yataylaşmaya değinen Erbaş, “Kur sabit, altın da uzun zamandır yatay seyrediyordu, kripto paralardaki geri çekilmelerle birlikte yatırımcı, Borsa İstanbul’u son zamanlardaki yükselişi dolayısıyla alternatif olarak görüyor” dedi.
Özellikle son zamanlarda halka arzların da yeniden başladığını söyleyen Erbaş, “Halka arzlara katılmak isteyenler eşine, çocuğuna hesap açabiliyor. Bunun da etkisi olabilir” dedi.
Kur Korumalı Mevduat hesaplarından çıkan paranın borsaya yöneldiğine dair söylemlere ilişkin de görüşlerini paylaşan Erbaş, “KKM’nin etkisi çok yoktur diye düşünüyorum. Borsaya yeni para girişinden ziyade mevcut pozisyon sahipleri hisselerine sahip çıkıyor. Belki mevduat bozdurup gelen vardır” şeklinde konuştu.
‘DOLARIN SEYRİ BORSAYI CAZİP KILIYOR’
Gedik Yatırım/Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onurcan Bal da pandemi döneminden bu yana bir ilgi olduğunu ifade ederek, “Ana etken getiri arayışı. Özellikle enflasyon ve para politikası dolayısıyla düşük faiz ortamı yatırımcıyı borsaya yönlendiriyor. Doların yatay seyri biraz daha borsayı cazip kılıyor” dedi.
Bal, “Mevduat yapamıyorsunuz, ya parayı harcayacaksınız ya da borsada değerlendireceksiniz. Yatırımcının amacı kendini enflasyon karşısında korumak” şeklinde konuştu.
KKM’den ise borsaya giriş pek olmadığını ama önümüzdeki dönemde olabileceğini ifade eden Bal, “KKM’de yenileme oranını Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde yüzde 70 olarak açıkladı. Geri kalan yüzde 30 nerede değerlendiriyor kestirmek zor ama borsaya çok ciddi bir para girişi bu dönemde yok” dedi.
Bal ayrıca, Dolar/TL’nin yatay seyretmeye devam ederse KKM’den bir miktar giriş olabileceğinin altını çizdi. SÖZCÜ