MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Işık'tan şok İzmir'in Çernobili iddiası... Çıkarılan maddeler Soma'da yakılıyor!
Güncel
22 Kasım 2024 Cuma 21:10

Başkan Işık'tan şok İzmir'in Çernobili iddiası... Çıkarılan maddeler Soma'da yakılıyor!

Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, İzmir'in Çernobili olarak bilinen Emrez Mahallesi'ndeki eski kurşun döküm fabrikası alanındaki temizlik çalışmalarıyla ilgili flaş bir iddiayı gündeme getirdi. Işık, "Alandan malzeme taşınıyor. Zabıtamız gitti, 'Biz bunu Soma'ya götürüyoruz' dediler. Ürperdik. Firma yetkililerine ulaştık. Onlar bana 'Çimento fabrikalarına götürüyoruz, yakıyoruz' dedi" diye konuştu.

SONKALEİZMİR-Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım Ayı Meclis toplantısında İzmir'in Çernobili olarak bilinen nükleer atıkların gömülü olduğu Emrez Mahallesi'ndeki çalışmalarla ilgili son durumu anlattı. Başkan Işık, temizlik çalışmalarının başlatıldığı alandan çıkan atıkların Soma'ya götürülerek çimento fabrikalarında yakıldığını söyledi. 

ALANDAKİ TARİHİ SÜRECİ ANLATTI

Bölgenin tarihçesi hakkında bilgi veren Başkan Işık şunları söyledi:

"Firma Gaziemir'de 1940’lı yıllarda kurulmuş, silah ve mühimmat sektöründe faaliyet göstermiştir. Kurşun fabrikası olarak anılan bu yerin 70 dönümden fazla bir arazisi var. Bugün ise geriye kaderine tek edilmiş asit havuzları ve nükleer atıkları var. 2007 yılında gömülü radyasyon tespit edilmiş. Aile arasındaki anlaşmazlık sonucu aile üyelerinden birinin sızdırması ile kamuoyunun haberi olmuştur. 2007'den 2010 yılına kadar üretime devam etmiş fabrika. Zehirli atıkların çoğunu gömmesine rağmen bir kısmını da 16 Nisan 2007'de o zamanki İzaydaş firmasına göndermiştir. Firma atıkları kabul etmeyip durumu Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na bildirmiştir. Atom Enerjisi Kurumu ilk incelemelerinde radyoaktif maddelerin olduğunu tespit etmiştir. 17 Haziran 2008'de İzmir Çevre Şehircilik Müdürlüğü denetlemiş, kazı yapıp 19 noktada tehlikeli atıkları bulmuştur. Fabrikaya o zaman yüklü bir ceza kesilmiştir. Fabrikanın açık depolarında 200 ton atık tespit edilmiş, sonraki denetimde Çevre ve Orman Bakanlığı denetçileri de Temmuz 2008'de fabrikanın başka alanında 180 ton daha tehlikeli atık tespit etmiştir. Rapor hazırlayıp, radyoaktif atıklar bulunduğu belirtilmiştir. Gömülü radyasyonlu atıkların Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından paketlendiği ve Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi'ne gönderilmek üzere fabrikada bekletildiği rapor edilmiştir. 8 Eylül 2008'de Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Arslan Avcı Fabrikası'na yazı yazmış. Fabrikada mayıs, haziran, temmuz ve ağostos aylarında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından incelemeler yapıldığı, toplama sahasında, fırınlar bölgesinde, istif sahasında maddelerin tespit edildiği, maddelerin eritildiği belirtilmiştir."

KOMİSYON KURULMALI 

Başkan Ünal Işık konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yetkililerin 9.10. 2008'deki incelemede 70 dönümlük arazinin 97 bin 200 metreküplük alanda radyoaktif madde bulaşıklığı tespit edilmiştir. Bu resmi yazıyla fabrikaya bildirilmiştir. Ailenin anlaşmazlık sebebiyle ortaya dökülen sırlardan şu anlaşılıyor. O tarihde bu atğın topunun Çekmece Nükleer Atık Alanı'na götürülmesinin tonu 270 lira. 100 bin ton atıktan bahsediyoruz. Karşılığı 27 milyon TL. Bugünkü dolar karşılığı 23 milyon 500 bin dolar. Kesilen cezalar bunun yüzde 10'u kadar kalmamıştır. Fabrika bunları burada bırakıp Torbalı'da yeniden faaliyete başlamıştır. Biz bu atıkları 2007 yılından itibaren CHP İlçe Başkanlığı, milletvekilleri, parti meclis üyeleri yıl be yıl gün be gün takip ettik. Eski dönem başkanımızın duran adam eylemleri ile gündeme taşıdık. 17 yıldır bilinen ama hiçbir şey yapılmayan atık var. Bu atık sadece Gaziemir'in değil, İzmir'in sorunu. Yer altı sularıyla, rüzgarla şehrin hper yerine dağılma özelliğine sahip. Bu malzemenin Türkiye'de bulunma ihtimali yok. Ne yazık ki bu atık nasıl ve kimler tarafından getirildi sorularına cevap bulunamadı. Gaziemir Belediyesi'ne bir yazı geldi 8 Temmuz tarihinde. Alanda yetkilendirilmiş bir firmanın temizlik yapacağı belirtildi, biz de sevindi. Alanı gözetlemeye başladık. 23 Temmuz tarihinde bir toz koku ihbarı gelince alana gittim. Yetkilendirilmiş kurumuz, temizlik yapıyoruz diyen birkaç çalışana denk geldim. Kaymakam beyi aradım, haberi yoktu. 'İstiyorsan polisle durdurabiliriz' şeklinde bir konuşma bile oldu. Firma yetkilileri bana ulaştı. Konuyu sordum. 'Yetkililerimiz gelsin anlatsın' dendi. Çalışma durdu alanda. Firma yetkilisi Büyükşehir Belediyesi toplantı salonumuzda randevu aldı. Hep birlikte iştirak ettik. Bilgi aktaracağını söyledi. Biz 'Nasıl temizleyeceksiniz?' dedik. Beyefendinin açıkladığı biz 'Geri dönüşüm firmasıyız' dedi. Nükleer bir kaynağı temizlemeye yetkilendirilmiş bir firmanın bir geri dönüşüm firması olduğunu öğrendik. Bu bizi ürküttü, sabırla sonuna kadar dinledik. 'Sermayeniz nedir, nasıl temizleyeceksiniz?' dedik. Şirket sırrı söyleyemeyiz dediler. Şu an bu firma konkordato ilan etmiş durumda. Burayı temizleyecek finansmana sahip değil. 'Özel kıyafeti olan işçiler alanda temizlik yapacak, radyasyonun arttığını görürsek ara vereceğiz' dendi. Dedik ki 'Devletin hangi kurumu ile işbirliğiniz var?' Hiçkimseyle... AFAD'ın haberi var mı? Sızıntı olduğunda mahalle nasıl boşaltılacak? Komisyon denetiminde yapılması gerektiğini ilettik. Çevre Şehircilik Bakanlığı kabul etti. Bugüne kadar hiçbir gelişme olmadı."

ÇİMENTO FABRİKASINDA YAKILIYOR!


Şok bir iddiayı da gündeme getiren Başkan Işık, "Alandan malzeme taşınıyor. Zabıtamız gitti, biz bunu Soma'ya götürüyoruz dediler. Ürperdik. Firma yetkililerine ulaştık. Onlar bana çimento fabrikalarına götürüyoruz, yakıyoruz' dediler. Çevre felaketini başka illere taşıyorlar. Boyut giderek büyüyor. Bilim insanlarından komisyonun kurulmasını istiyoruz. Bu alan bilime dayalı, insanların huzurla yaşabileceği alana dönüşsün. İzmir'de yaşayan insanların çığlığını duyurmak için bu konuşmayı yaptım. Mücadele edeceğiz, herkesi yanımıza bekliyoruz" dedi.

YILDIZ: DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ

Işık'ın ardından söz alan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, "Çevre, Şehircilik ve süreçlerle ilgili ölçüm yaptıklarını asıl radyoaktif maddenin altta olduğu söylendi. Bunların yakıldığı söylendi. Başkanın toplantı taleplerini diğerlerini not aldım. Değerlendirme yapacağız. 1940'larda oluşmuş bir tesis. İzinleri ve mevzuatları yıllar önce sağlanmış. Uzun yıllar önce taşınan radyoaktif maddelerden bahsediyoruz. Son 20-25 yılın hikayesi değil. Türkiye gerçeğinin sonucunu yaşıyoruz. Sürecin istenilen koordinasyonda yürümesi için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. 
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir