SONKALEİZMİR- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir trafiğini rahatlatacak ve kentin iki yakasını birleştirecek flaş bir öneriyi gündeme getirdi. SONKALE'ye konuşan Gümrükçü, 2014 yerel seçimlerinde, dönemin başbakanı ve AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım'ın açıkladığı 35 proje içerisinde yer alan Körfez Geçişi'nin yerine daha düşük maliyetle Çiğli'ye feribot iskelesi yapılabileceğini söyledi.
"TRAFİK YÜKÜNÜ AZALTACAK"
Çiğli'ye yapılacak feribot iskelesinin birçok konuda İzmir'i rahatlatacağını belirten Gümrükçü şöyle konuştu:
"Körfez Geçişi Projesi yerine feribot iskelesi istiyoruz. Şu an 200 küsür binlik Çiğli'yi ve Mavişehir'e taşıyacak, deniz ulaşımı sağlayacak bir araç yok. Bostanlı'da her sabah feribotta kuyruk oluyor. Benzin fiyatlarının da bu kadar arttığını değerlendirirsek kent içi trafiğini yormamak için bizim körfez geçişini rahatlatacak bir çalışmaya ihtiyacımız var. Milyonlarca lira tutacak, yapımı uzun yıllar sürecek, yarısı yer altından, yarısı yer üstünden geçecek Körfez Geçişi Projesi bize göre uygulanabilir değil. Aynı zamanda yarattığı etki ile bölgenin doğal yaşamını da riske edebilir. Deniz ulaşımı, ekonomik, çevreci ve hızlı... Aynı zamanda Körfez'in kullanılmasının artırılması noktasında kente uygun bir ulaşım. 600 küsür fabrikamızla, 210 bin nüfusumuzla buna ihtiyacımız var. Feribot iskelesi Kaklıç-Sasalı bölgemize de değer katacak bir proje olur. Anadolu Caddesi ve otobanın da trafik yükünü azaltacak. Burayı Narlıdere'ye, Guzelbahçe'ye Urla'ya bağlayabilecek. Bu Çiğli'nin denizle buluştuğu en önemli hat."
"MİLYONLARCA LİRA TASARRUF SAĞLAYACAK"
İskelenin Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nin bittiği alana yapılabileceği önerisini getiren Gümrükçü teknik çalışma ile ilgili de bilgi verdi. Gümrükçü şunları söyledi:
"Otobanla bağlantı kurabileceğimiz, organize sanayinin bittiği yerde çok rahat bir iskele yapılabilir. Bizim Çiğli'nin sahili sığ. Dolayısıyla bir çalışma yapılması lazım. Teknik olarak deniz uzmanlarının ve su jeologlarının çalışması lazım. Bu bölgeden karşıya yapılacak feribot hem milyonlarca lira tasarruf hem de Çiğli'nin deniz ulaşımını sağlayacak. Aynı zamanda da kolaylık yaratacak. Sığ olmasını handikapını aşacak projenin karayolu ulaşımı maliyetinin yüzde 1'ine tekabül edeceğini düşünüyorum. Hem İzmir Körfezi'ni kullanmak hem ekonomik ulaşım sağlamak hem de İzmir trafiğini rahatlatmak için bu bölgede en uygun yer neresi ise seçimini yapmalıyız. Böylelikle ne zaman biteceği belli olmayan, havada kalan, yurttaşların itirazına maruz kalan projeler İzmir'in gündeminden kalkar. Hem de kısa sürede az maliyetle daha kolay ve hızlı çözümü kazanmış oluruz."
(Başkan Gümrükçü, SONKALE'den Mustafa Akbaş'ın sorularını yanıtladı)
"ÇILGIN PROJE" DEDİLER, SOMUT ADIM ATILMADI
İzmir'de 2014 yılında dönemin başbakanı AK Partili Binali Yıldırım'ın 'Çılgın proje' diye duyurduğu Körfez Geçişi Projesi ile İzmir'in kuzey ve güney aksları arasındaki ulaşımın sağlanması hedefleniyordu. Proje kapsamında 2 kilometre batırma tüp tünel, 13 kilometre otoyol, 16 kilometre raylı sistem, 15 istasyon, 4.2 kilometre deniz köprüsü, yapay ada ve tünel ağzı yapısı inşa edileceği açıklanmıştı. Ancak aradan geçen 8 yıllık süreçte hiçbir adım atılmadı.
Selami Fatma 6 Temmuz 2022 Çarşamba 18:58
|
İsmailo 6 Temmuz 2022 Çarşamba 18:57
|
MEHMET URSA 6 Temmuz 2022 Çarşamba 10:15
|
Dilek Utku 5 Temmuz 2022 Salı 20:34
|