MENÜ
İzmir 10°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Zorlu’dan
Ekonomi
28 Temmuz 2024 Pazar 09:31

Zorlu’dan "Döngüsel Ekonomi Eylem Planı" çağrısı

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, kaynakların verimli kullanıldığı, sürdürülebilir bir model olan döngüsel ekonomiyi uygulamanın kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Ülke olarak hem ekonomimize sağlanacak katkı hem de AB ile ticari entegrasyondan maksimum yararlanmak için döngüsel ekonomi modeline geçmemiz gerekiyor. AB’ye adaptasyonu sağlayacak Döngüsel Ekonomi Eylem Planımızın bir an önce uygulamaya konmasını bekliyoruz” dedi.

ESİAD Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politakalar Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla düzenlenen “Döngüsel Ekonomi Modeli: Kağıt ve Plastik İyi Uygulama Örnekleri” konulu webinar toplantısında başarılı uygulamalar ele alındı. Moderatörlüğünü İnci Holding CEO’su, ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politakalar Yuvarlak Masası Başkanı Neşe Gök’ün üstlendiği toplantıda İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Genel Sekreteri Konca Çalkıvik, derneğin Türkiye’deki çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Toplantıda, Çukurova Kağıt ve Ambalaj Grubu Grup Sürdürülebilirlik Yöneticisi Çisem Sarıçiçek, Viking Kağıt ve Selüloz A.Ş. Üretim ve Projeler Müdürü Anıl Mucuk, Bareks Plastik Film A.Ş. Genel Müdürü Yiğitcan Çelikoğlu da kendi şirketlerinden iyi uygulama örneklerini anlattı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRÜN POLİTİKASI

Toplantıda konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum ve Türkiye-AB gümrük birliğinin güncellenmesine hazırlık konusunun önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“AB’nin yeni ekonomik büyüme stratejisi olarak kabul edilen Yeşil Mutabakatın en önemli bileşenlerinden biri de döngüsel ekonimidir. Atığın geri dönüştürülerek yeniden değerlendirildiği, kaynak verimliliğinin sağlandığı, hammadde maliyetinin azaltıldığı, sürdürülebilir ve yenilikçilik temelli döngüsel ekonomi sistemi tüm dünya için kaçınılmaz hali geliyor. Nitekim AB tarafından Yeşil Mutabakat hedeflerini ve Yeni Sanayi Stratejisini tamamlayıcı nitelikte olan ‘Döngüsel Ekonomi Eylem Planı” kabul edildi. Bu kapsamda öncelikli olarak bazı sektör ve ürün değer zincirleri belirlendi. Bunlar arasında; elektronik ve bilişim teknolojileri, piller ve araçlar, ambalaj, plastikler, tekstil, yapı malzemeleri, gıda, su ve besinler yer alıyor. Bizim de hem ülke ekonomisine sağlayacağı katkı, hem de AB ile aramızdaki gümrük birliği ve ticari entegrasyondan maksimum yararlanmak bakımından döngüsel ekonomi modeline ve sürdürülebilir ürün politikasına geçmemiz gerekiyor. Türkiye’nin Yeşil Mutabakat Eylem Planında ifade edildiği üzere AB’nin Döngüsel Ekonomi Eylem Planına adaptasyonu sağlayacak bir Döngüsel Ekonomi Eylem Planının bir an önce uygulamaya konmasını bekliyoruz.”

GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMELİYİZ

EİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı Neşe Gök de, ESİAD’ın 14. Döneminin ilk panelini gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Bundan sonra da yüz yüze ve webinar şeklinde pek etkinlik düzenleyeceğiz. Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası olarak 22 Mart haftasında Su temalı bir yüz yüze seminerler dizisi, belki mini bir zirve şeklinde düzenlemeyi hedefliyoruz. 24 Ekim’de sürdürülebilirlik raporlaması üzerine konuşacağımız bir webinarımız olacak. 16 Ocak tarihinde üyelerimizden gelen taleplere göre şekillendireceğimiz bir webinar daha düzenleyeceğiz. Sürdürülebilirlik konusu çok önemli. Bu yüzden güçlerimizi birleştirmeli, bu konunun bayraktarları olmalıyız” diye konuştu.

YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞACAK SON NESİLİZ

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Genel Sekreteri Konca Çalkıvik de, Döngüsel Ekonomi Platformu’ndan, iş dünyasının özellikle plastik ve kağıda yönelik yaptığı çalışmalardan ve döngüsel ekonomi eylem planı projelerinden söz etti. SKD’nin 14 ana, 45 alt sektörden 160 üyesi olduğunu anlatan Çalkıvik, “Bu konuda hepimizin amacı gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ama bu konuda da çalışma yapması gereken son nesil biziz. O yüzden bu konulara dikkatle eğilmemiz lazım. Üyelerimizin üç konuda çalışma yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunlar net sıfır emisyona ulaşmak, doğa pozitif olmak ve eşitsizlikleri azaltmak. Çünkü dünyanın sorunlarını ancak bu üç konuya odaklanırsak çözebileceğimize inanıyoruz. Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nın bu yılın içerisinde yayınlanmasını bekliyoruz. Böylece döngüsel ekonomi bir çatıya da kavuşmuş olacak mevzuat açısından” dedi. İş Dünyası Plastik Girişimi projesini de anlatan Çalkıvik, “Projemizin birinci fazına katılan 6 sektörden 43 şirket, 44 bin 279 ton plastik atığı azaltacağını taahhüt etmişti. Yüzde 173’lük bir gerçekleşme oldu. 76 bin 443 ton plastik azaltıldı. Önümüzdeki dönem şirket sayısını 100-150’ye çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

BAŞARILI ÖRNEKLER

Bakioğlu Holding şirketlerinden Bareks Plastik Film A.Ş. Genel Müdürü Yiğitcan Çelikoğlu, Ar-Ge merkezlerinin yarattığı Reborn sürdürülebilir ürün grubunu anlatarak, “Minimum miktarda ambalaj kaynağıyla maksimum miktarda gıdayı korumak gibi bir göreve sahibiz. Bunu yaparken mümkün olduğu kadar geri dönüştürülmüş malzemeyi ürünlerimizde kullanıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin de mümkün olduğu kadar geri dönüştürülebilir olmasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Çukurova Kağıt ve Ambalaj Grubu Grup Sürdürülebilirlik Yöneticisi Çisem Sarıçiçek de, yarattıkları döngüsel iş modelinden söz ederek, lojistik operasyonlarda yaptıkları optimizasyonu anlattı. Sarıçiçek, “Bu optimizasyon ile 3.5 ton karbondioksit eş değerinde karbon salımını 2 tona düşürdük. Yani taşınan ağırlık başına emisyon azaltımı yüzde 43’e tekabül ediyor” ifadelerini kullandı. Viking Kağıt ve Selüloz A.Ş. Üretim ve Projeler Müdürü Anıl Mucuk ise içecek kutularındaki selülozdan temizlik kağıdı ürettikleri ödüllü projeleri hakkında bilgi verdi. Mucuk, “Türkiye’de şu anda yılda 75 bin ton içecek kutusu tüketimi var. Bunlar tamamen çöpe gidiyordu. Bu patentli teknolojiyi ülkemize kazandırarak doğa dostu temizlik kağıtları üretimine başladık. Viking kağıt olarak üretimimizin yüzde 100’ünü geri dönüşüm üzerinden yapıyoruz” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir