MENÜ
İzmir 30°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Volkswagen teşviği ile ilgili şok iddia! Toplatılan o araçlar Türkiye'ye satılacak!
Ekonomi
16 Ekim 2019 Çarşamba 11:56

Volkswagen teşviği ile ilgili şok iddia! Toplatılan o araçlar Türkiye'ye satılacak!

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Barış Pınarı Harekatı'nın ardından Türkiye'ye yeni fabrika yatırımını ertelediğini açıklayan Volkswagen konusunda şok bir iddia gündeme geldi. Volkswagen'in "alım garantisi" anlaşması kapsamında Türkiye'ye satmayı planladığı araçların bir süre önce çevreye zararlı olduğu için yasaklanan ve toplatılan dizel yakıtlı araçlar olduğu öne sürüldü.

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR- Uzun yıllar Ege Otomotiv Derneği’nin (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten, Bornova Belediye Başkanı CHP'li Mustafa İduğ, Volkswagen yatırımıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Böylesi büyük bir otomotiv devinin İzmir ve Bornova'nın yanı başındaki Manisa'ya yatırım yapacak olmasının önemine işaret eden Başkan İduğ, "Sıfır birden her zaman küçüktür. Yatırım hiç gelmezse safır ama gelirse bir. Bir defa böyle bir avantaj var. İkincisi, Almanlara verilen taviz çok yüksek. Hangi ülkeye verirsen hepsi gelir. Öyle 49 yıl al kullan, vergiden elektrikten muaf ol... İnanılmaz bir teşvik bu. Bunu hangi markaya verirseniz gelir. Satın alma garantisi bile var" dedi.

YASAKLI ARAÇLAR VERİLECEK!
Mustafa İduğ, kamuoyunda da çokça tartışılan satın alma garantisi ile ilgili çarpıcı bir iddiayı da ortaya attı. "Volkswagen satın alma garantisini Türkiye’ye neden verdirdi? Çünkü karbonmonoksit ve çevreyle ilgili ciddi cezalar aldıkları için 200 bine yakın araçları toplandı… Avrupa’da dizel araçları yasaklandı. Bu araçlar ellerinde stok olarak duruyor… Satın alma garantisinin altında bu var" diyen Başkan İduğ, başta Passat serilerindekiler olmak üzere, bu araçların devletin üst noktalarında kullanılacağını söyledi.

EN KARLI ÜRÜNLERİ SATACAKLAR
Başkan İduğ, "Volkswagen'in burada üreteceği araçlar üst segment araçlar. Aynı iki araç banttan 40 liraya çıkarken o araçlar 80 liraya çıkacak. Üstelik aynı malzemeyle... Skoda, Passat, Seat ve Audi… Bu dört marka, Volkswagen'in fabi adlı grubudur. Aynı banttan çıkarken, bu araçlara aynı anda markayı basarlar… Biri 100 bin Euro biri 60 bin Euro'dur… Malzeme aynı, marka farkı. Türkiye'ye en karlı ürünleri satacaklar. Alt segement satmayacaklar. Anlaşmalar bu düzeyde" diye konuştu.

YİNE DE TERCİH EDERİM...
Tüm bunlara rağmen Türkiye’de üretilen bir aracı satın almayı her zaman tercih edeceğini vurgulayan Mustafa İduğ, "Çünkü şuan Türkiye'nin aldığı araçların yüzde 75'i ithal. Türkiye'de araç üretilmesi istihdam sağlayacaktır, teknoloji getirecektir... Yıllar önce İzmir Torbalı'ya Opel gelince orada işe başlayan bir mühendisimiz aylık 7 bin lira maaş aldı. Buzdolabı aldı, evlendi, evini satın aldı, kredisini ödedi. Yatırım mutlaka bölgeye hareket sağlayacaktır.  O yüzden bir her zaman sıfırdan büyüktür. Yatırım yapılamaz denilen bir ülkeye ve ekonomiye böyle bir teklif gelmesi ise benim için tezattır. Ama yapılması çok doğrudur. Gerekli bir projedir" dedi.

25 MİLYAR DOLARLIK ZARAR
Dizel motorların yazılımlarıyla oynanıp düşük karbon monoksit değerleri gösterildiği gerekçesiyle Volkswagen marka yüzbinlerce dizel araç, başta ABD olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinde de toplatılmıştı. Yaklaşık 25 milyar dolar zarara uğrayan Volkswagen grubuyla ilgili ABD'deki soruşturmalar hız kazanmıştı. ABD piyasasından çekilen ya da banttan çıktıktan sonra satılmayan 102 bin yeni Volkswagen otomobilin, Kaliforniya çölünde, Baltimore Limanı'nda, Detroit'teki Silverdome stadyumunda ve Seattle yakınlarındaki bir nükleer santralin yanındaki tarlada durduğu biliniyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir