SONKALEİZMİR-Yağcılar Mahallesi'ndeki 400 dönümlük alanda yapılan keşfe Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, CHP Urla İlçe Başkanı Pelin Karasakal, CHP İzmir il yöneticileri, çevreciler ve bölge halkı katıldı.
Savcılık tarafından yapılan bilirkişi gezisinde ormanlık alanda incelemelerde bulunuldu. Keşif sonrası açıklama yapan Başkan Selçuk Balkan yapay zeka sayımına göre 45 bin ağacın kesileceğini söyledi.
POYRAZ UYARISI
Başkan Balkan şunları kaydetti:
"Kendi gözleriyle de gördüler. Burada yoğun ağaç dokusunun olduğunu, zeytin ağaçlarının, çam ağaçlarının bazılarını kesildiğini kendi gözleriyle gördüler. Dereyi temizlemek suretiyle yapılan oradaki tahribatı da gördüler. Müdahale ettik. Dedik ki; burada orman bir tane bile ağaç kesmedi, tamamını siz kestiniz. Yapay zekayla yaptığımız sayımdan sonra 45 bin ağacın kesileceğini söyledik. Alanın modelini yaptık, burada yoğun yapılaşmanın tahribata neden olacağını, derenin güzergahının korunmadığını, alanın etrafının komple bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi daha önce yapılan koruma amaçlı planın aslında koruma amaçlı olmadığını, korumamaya yönelik bir plan olduğunu, etrafının tamamen nitelikli koruma alanıyla çevrili olan, sürdürülebilir kontrollü kullanım alanında kalan arazinin içerisindeki planın zaten yanlış olduğunu, parselasyonun üç tane kayyum devlet görevlisi tarafından yapılmamasına rağmen bakanlıktan resen, 'yaptım oldu' oldu denilerek yapılmasının yanlış olduğunu, buradaki hakim rüzgarın poyraz olduğunu söyledik.
TAMAMEN İHANET!
Geçtiğimiz yaz zaten Çeşme'de üç vatandaşımız orman yangınlarından hayatını kaybetti. Onlar dumandan da zehirlenerek öldüler. Burada da Allah korusun çıkabilecek bir yangında buranın tahliye edilmesi mümkün değil. Zaten geldiğimiz İçmeler Otoban çıkışından buraya kadar yaklaşık 15 kilometre ful orman. Buradaki yoğun yapılaşmanın, nüfus artışının doğaya ihanet olduğunu açıkladık. Artı, İZSU'nun su hizmeti sağlayamayacağını, bölgenin su kaynaklarının kıt olduğunu yer altı sularının tuzlandığını ve buradaki yaşamsal anlamda ki suyun sağlanamayacağını ve Küçük Menderes Havzası'nın yer altı suyu aramaya kapalı olmasını da biliyoruz, bu da bildirildi. Buradaki insanlar taş yemiyecekler sonuçta, mutlaka su ihtiyacı olacak. Yoğun nüfus bu bölgede bu kadar ağaç katliamı, etrafının niteliklİ bir koruma alanı olması yolların yer yer dört metreye kadar düştüğü bu doğanın bunu kaldırmayacağını, bunun tamamen doğaya bir ihanet olduğunu dile getirdik. Ben bütün bildiklerimi anlattım."
"DOĞAMIZ İÇİN BURADAYIZ"
Bilirkişilerin tarafsız olduğunu ve doğru karar vereceklerine inandığını da belirten Balkan, "Bence doğru kazanacak. Doğru bir tane var çünkü. Herkes burayı yaşayarak gördü. 360 derece orman olan etrafında bu kadar yoğun yapılaşmanın nasıl bir tahribata yol açacağını sizler de yerinde yaşayarak görüyorsunuz zaten. Ben belediye başkanı olmadan önce zaten kendim davacıydım. Davacı olduğum için buradayım. Yağcılarlı olduğum için buradayım. Urlalı olduğum için buradayım. Halkımız burada olduğu için buradayım. Doğamız için buradayız" ifadelerini kullandı.
URLA MARİNA İÇİN HALKIN KATILIM TOPLANTISI YAPILAMADI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çeşmealtı'nda marina yapımı için başlatılan ÇED süreci sonrası yapılmak istenen 'Halkın Katılım Toplantısı tepkiler üzerine iptal oldu. Bölge halkı toplantıya izin vermedi.