Urla Çeşmealtı'nda Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen yat limanı ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan ve bölge halkının karşı çıktığı proje Milli Savunma Bakanlığı'nın görüşü doğrultusunda iptal edildi.
SONKALEİZMİR-Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından, Urla Çeşmealtı mevkisinde yapılmak istenen Çeşmealtı Yat Limanı projesi için başlatılan çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci sonlandırıldı.
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan ile bölge halkının karşı çıktığı proje Milli Savunma Bakanlığı'nın olumsuz görüşü doğrultusunda iptal edildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED sürecinin sonlandırıldığına dair bilgilendirme yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:
"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Çeşmealtı Yat Limanı projesi hakkında ilgi (b) yazıda; plan görevleri için kritik öneme haiz Güney Deniz Saha Komutanlığı bağlısı Yolluca Tesisler Amirliğinin devam eden ve gelecek dönemde yapılması planlanan projelerinin bir kısmının Çeşmealtı Yat Limanı Projesinin koordinatları içerisinde kaldığı tespit edildiğinden askeri gerekçeler kapsamında bahse konu projenin gerçekleştirilmesinin uygun olmadığı değerlendirilmekte olup, ÇED sürecinin yürütülmesinin uygun görülmediği bildirilmektedir. Bu itibarla; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Çeşmealtı Yat Limanı projesine ilişkin ÇED süreci, Milli Savunma Bakanlığı'nın ilgi (b) görüşleri çerçevesinde, ÇED Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 2. bendi (a) fıkrası uyarınca sonlandırılmıştır."
BAŞKAN BALKAN O BÖLGEYİ ÖNERMİŞTİ
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan daha önce SONKALE'ye yaptığı açıklamada yat limanının bir ihtiyaç olduğunu ancak doğru yerin Urla olmadığını vurgulamıştı. Gülbahçe, Karapınar ve Balıklıova bölgesini öneren Balkan şunları kaydetmişti:
"Marinayı Çeşmealtı Balıkçı Barınağı'na sokmak bize bir şey kazandırmaz. Komşu ilçemiz Çeşme'de 4 tane marina varken bizde de olmalı ama dışarıda. Gülbahçe, Karapınar, Balıklıova'nın olduğu bölgede olabilir. Ulaşım anlamında Çeşme-İzmir Otoyolu'ndan, Karaburun gişelerinden çıktığınızda hiçbir ağacın dalına çarpmadan, hiçbir zeytin ağacına zarar vermeden yeni yoldan ulaşılabilir. Buraya 300 direkli yapacağına orada 600 direkli yap. Bunun da makul karşılanacağını düşünüyorum. İhtiyaç varsa yapılmalı ama doğru yerde olmalı."