MENÜ
İzmir 11°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Uçak'tan 2024 raporu.. İlk kez 6 milyar doları geçti!
Ekonomi
11 Şubat 2025 Salı 12:45

Uçak'tan 2024 raporu.. İlk kez 6 milyar doları geçti!

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği 2024 yılı ihracat raporunu açıkladı. Birlik Başkanı Hayrettin Uçak, 2024'te 1 milyar 314 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını, Türkiye'de ise ihracatın ilk kez 6 milyar dolar barajını geçtiğini söyledi. Uçak, 319 milyon dolar ile turşunun ihracat şampiyonu olduğunu, en çok ürün gönderilen ülkenin ise Almanya olduğunu belirtti.

Türkü ERBİL/SONKALEİZMİR- Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği 2024 yılı raporunu kamuoyu ile paylaştı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak düzenlediği basın toplantısında 2024 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Uçak, 2024’ün ardından 2025 yılının umutları yeşerttiğini ama yaşanabilecek zorlukların da farkında olduklarını aktardı. 

BİRLİKTEN 1 MİLYAR 314 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Birlik Başkanı Uçak, hem üyeler hem de tüm ihracat camiası için meşakkatli ve yorucu bir sene geçtiğini fakat tüm zorluklara rağmen birliğin 1 milyar 314 milyon dolarlık ihracata imza attığını belirtti. İhracatın gözde ürünleri kalem kalem sayan Uçak, “Birliğimizin ihracatındaki ülkeler ve ürün detaylarını inceleyecek olursak en çok ihracatı yapılan ürünler; 319 milyon dolar ile turşular, 170 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça, 101 milyon dolar ile meyve suları, 55 milyon dolar ile kiraz, 44 milyon dolar ile domates, 41 milyon dolar ile üzüm oldu. Birliğimizin en güçlü olduğu ürünlerden turşular, kuru domates, kiraz ve kestane gibi ürünler önemlerini korudu. En çok ihracat yapılan ilk altı ülke ise sırsıyla; 239 milyon dolar ile Almanya, 197 milyon dolar ile ABD, 101 milyon dolar ile İngiltere, 95 milyon dolar ile Rusya, 71 milyon dolar ile Hollanda, 63 milyon dolar ile İtalya oldu. Ege İhracatçı Birliklerince 2024 yılında gerçekleşen tarımsal ve hayvansal ürün ihracatı da 7 milyar 600 milyon dolara ulaştı” diye konuştu.

İLK KEZ 6 MİLYAR DOLARI AŞTI 

Türkiye genelinde yaş meyve sebze mamulleri ihracatının 2024 yılı itibariyle tarihinde ilk kez 6 milyar doları aşarak 6 milyar 131 milyon dolara ulaştığına değinen Uçak, “Türkiye genelinde çok ihracatı yapılan ürünlere değinmek gerekirse; 574 milyar dolar ile meyve suları, 475 milyon dolar ile mandalina, 428 milyon dolar ile turşular, 426 milyon dolar ile domates, 377 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça grubu, 357 milyon dolar ile limon oldu" dedi. 

TÜRKİYE İHRACATININ YÜZDE 35'İNİ KARŞILIYOR 

Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının neredeyse yüzde 35’nin Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri tarafından sağlandığının altını çizen Uçak, "Son yıllarda ihracat politikalarımızın merkezine kalite odaklı üretimi yerleştirmiş bulunuyoruz. 2025 yılında da yine önceliğimiz üretim kalitesini artırmak ve bu doğrultuda ilerlemek olacaktır. Bu rakamlar 2025 yılına dair umutlarımızı pekiştirdi ama yine bu yıl bizi bekleyen zorlukların farkındayız” ifadelerini kullandı. 

KURAKLIĞIN ETKİLERİNİ HİSETTİK 

Dünyanın yaşadığı kuraklık sorununun tarımı doğrudan etkilediğini ve tarım ürünlerinin bu durumdan derin yaralar aldığını aktaran Uçak, “2024 kuraklığın etkilerini derinden hissettiğimiz ve tarım ürünlerimizin bu kuraklıktan olumsuz etkilendiği yıl olarak kayıtlara geçti. İklim değişikliği artık doğrudan yaşamımıza müdahale ediyor. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız adına mevcut sınırlı kaymakları en etkin şekilde kullanmak artık bir tercih meselesi değil zorunlu hale geldi” ifadelerini kullandı.

KALINTI SORUNU SADAHA ÇÖZÜLMELİ

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, yaş meyve ve sebze ihracatında en önemli sorunun ihracattan dönen kalıntı ürün olduğunu belirtti. Bu durumun ciddi olarak gündem oluşturmaya başladığına değinen Balık, “Türkiye’de bu konu “Tır geri döndü.” denilerek basında yer alıyor. Bizim ihracatımızda Rusya ve Avrupa Birliği birinci sırada. Bu durum ülke mevzuatlarından kaynaklanan bir olay. Biz bu konuyu sadece ihracat üzerinden çözmeye çalışıyoruz, ihracat üzerinden çözmeye çalıştığımız müddetçe bu sorunu çözemeyeceğiz. Üretilen meyve ve sebzenin yüzde 8 ve 10’u ihracata gidiyor, kalan kısmı ise iç piyasada tüketiliyor. Bizim önce üretimi düzeltmemiz bunu da sahada çözmemiz gerekiyor. Bakanlıktan bize en son söylenen şey bu konuda ciddi önlemler aldıkları. Bu seneden itibaren çözüm yollarının ve gerekli çalışmaların başlatılacağını söylüyorlar. Türk insanı da kalıntısız ürün yemeği hakkediyor. Bunun için de bu farkındalığı oluşturmamız, pazarlardan aldığımız ürünleri sorgulamamız gerekiyor"  diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Son Kale İzmir