MENÜ
İzmir 24°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye'de spor eğitiminin kurucu iki ismi aynı gün vefat etti!
Güncel
19 Temmuz 2023 Çarşamba 17:21

Türkiye'de spor eğitiminin kurucu iki ismi aynı gün vefat etti!

Türkiye'de üniversitelerde spor yüksek öğreniminin temellerini atan, gençler için hayat boyu omuz omuza emek veren Yılmaz Çobanoğlu ve Hüseyin Çolakoğlu aynı gün vefat etti. Manisa'da Türkiye'nin ilk beden eğitimi ve spor yüksek okulunu açan, İzmir Ege Üniversitesi'nde uzun yıllar birlikte görev yapan iki hocadan Çobanoğlu Manisa'da, Çolakoğlu ise İzmir'de dün yaşlılığa bağlı sebeplerle yaşamını yitirdi. 

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR-Türkiye'de üniversitelerde spor eğitiminin önünü açan iki önemli hoca Yılmaz Çobanoğlu ve Hüseyin Çolakoğlu aynı gün yaşamını yitirdi. Yılmaz Çobanoğlu, 18 Temmuz Salı günü sabah saatlerinde 88 yaşında yaşlılığa bağlı organ yetmezliğinden vefat etti. Aynı gün öğleden sonra ise Hüseyin Çolakoğlu'dan acı haber geldi. Çolakoğlu, Manisa'da yine yaşlılığa bağlı sebeplerle 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. 



Manisa'da 1975 yılında şimdiki adıyla Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'nu birlikte kurarak üniversitelerde spor eğitiminin önünü açan, İzmir Ege Üniversitesi'nde uzun yıllar omuz omuza görev yaparak binlerce öğrencinin hayatına dokunan iki hoca vefatlarında da aynı gün aynı kaderi paylaştı. Çolakoğlu Manisa'da, Çobanoğlu İzmir'de sevenlerinin ve ailesinin gözyaşlarıyla toprağa verildi.

AYNI YERDE ASKERLİK YAPTILAR!

Türkiye'nin spor eğitimi tarihine damga vuran Çobanoğlu ve Çolakoğlu'nun hayatlarına tanıklık eden spor yöneticisi ve akademisyen Mete Yazıcı duyduğu üzüntüyü dile getirirken, iki ismin yaşamından kesitleri SONKALE'ye anlattı. Yazıcı şöyle konuştu:

"Yolları şöyle kesişiyor. 1960'lı yıllarda o dönemki adıyla Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Spor Yönetimi Bölümü'ne yatılı burslu olarak gidiyorlar. Trende rastlaşıyorlar. Aynı yere gittiklerini fark edip tanışıyorlar. Okul yılları beraber geçiyor. Biri birinci, diğeri ikinci olarak bitiriyor. Oradan Ankara Gazi Eğitim Enstütüsü Beden Eğitimi ve Spor Bölümü'ne geçiyorlar. Yine biri birinci, diğeri ikinci olarak bitiriyor okulu. Askerlikleri bile tesadüfen aynı yere çıkıyor. Ankara'da birlikte askerlik yapıyorlar. 



YURT DIŞINDA EĞİTİM ALDI

Okul ve askerlik yılları sonrası ikisi de beden eğitimi öğretmeni olarak tayin oluyor. Hüseyin bey Trabzon'a, Yılmaz bey de başka bir ile tayin oluyor. Daha sonra İzmir'e geliyorlar. Yılmaz bey oradan Manisa'ya gidiyor, Hüseyin bey İzmir'de kalıyor. 1971 yılında bakanlık spor akademileri kurmak için sınav açıyor. Katılan öğretmenleri eğitim için yurt dışına gönderiyor. Hüseyin Çolakoğlu Almanya'da basketbol ağırlıklı eğitim alıyor. Yılmaz bey beden eğitimi öğretmenliğine devam ediyor. Daha sonra bakanlık spor akademilerini kuruyor. 3 tane spor akademisi kuruluyor. Biri Manisa'da 1975 yılında... Başına da Hüseyin Çolakoğlu geliyor. Çolakoğlu başkan yardımcısı olarak da Yılmaz Çobanoğlu'nu alıyor. "

İZMİR'DE YOLLARI YİNE KESİŞTİ

Yazıcı şöyle devam etti:

1976'da İzmir Ege Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk beden eğitimi ve spor yüksek okulu kuruldu. Hüseyin ve Yılmaz hoca da burada derse geliyordu. Bir süre sonra hem Hüseyin bey hem de Yılmaz bey Ege Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu kadrosuna dahil oldu. Hüseyin Çolakoğlu Türkiye'de spor dalında ilk doktor unvanını alan isimdir. Akademilerin kurulmasına öncülük ettiler. Türkiye'deki spor yüksek öğreniminin kurucularıdır. Ankaralı, İstanbullu bilmez. Bu tarihsel süreçten haberleri bile yoktur. Bir de Necati Akgün hoca gibi önemli hoca daha... İnsanları bir araya getirip spor eğitimi oluşturan isimdir Necati Akgün."

ÇOCUKLARI BİLE AYNI AY DOĞDU

Yazıcı, Çobanoğlu ile Çolakoğlu'nun çocuklarının dahi aynı yıl, aynı ayda doğduğunu söylerken, "Büyük oğulları Zafer Çolakoğlu ile Gökhan Çobanoğlu aynı ay doğmuşlardır. İkisinin de Türkiye'ye önemli hizmetleri sürüyor. Kendilerinin kardeşleri de aynı ay doğmuştur" dedi.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir