MENÜ
İzmir 23°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkbank satıldı... İşte yeni sahibi!
Ekonomi
21 Mart 2023 Salı 18:45

Türkbank satıldı... İşte yeni sahibi!

TMSF’nin satışa çıkardığı Türkbank, yaklaşık 300 milyon lirayı bulan gayrimenkulleri, nakit varlığı, tahvilleri ve 2 ayrı banka lisansıyla birlikte 455 milyon liraya Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) satıldı. Bankayı 7 firma istedi, 4 firma daha baştan elendi.

Sözcü'den Erdoğan Toprak'ın haberine göre; Ülke deprem felaketiyle uğraşırken 110 yıllık Türk Ticaret Bankası (Türkbank) kapalı kapılar ardında yapılan ihaleyle 455 milyon liraya satıldı.


7 firmanın şartname aldığı, 4 firmanın yarışma öncesi gerekçe bile gösterilmeden elendiği, yarışmaya katılan 3 firmadan 2'sinin açık artırmaya katılmadığı ihalede 455 milyon liralık en yüksek teklifi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verdi.

İki ayrı bankanın daha lisansını elinde bulunduran Türkbank'ın kasasındaki varlıkları ve gayrimenkullerinin değerinin 300 milyon lirayı bulacağı hesaplanırken, bankanın piyasa değerinin 1 milyar liranın üzerinde olduğu iddia ediliyor.

TMSF yönetiminin ihalede verilen 455 milyon liralık teklifi uygun bulması halinde 110 yıllık banka, iki ayrı banka lisansı, bilançodaki varlıkları ile değerli gayrimenkulleri TİM'e geçecek.

İHALESİ BUGÜN YAPILDI
Türkiye depremle uğraşırken TMSF, 28 Şubat 2023'de Türkbank'ı satışa çıkardı.

Aynı gün Resmi Gazetede yayımlanan ilanda bankanın muhammen bedeli 380 milyon lira olarak açıklandı. İhaleye katılmak isteyen firmalara 38 milyon lira nakit teminatı yatırmaları şart koşulurken şartname de 50 bin lira bedelle satışa çıkarıldı.

Türkbank ihalesi, ilanda belirtildiği gibi 21 Mart (bugün) sabah saat 10:00'da başladı.

İhaleye bankanın küçük hissedarları dahil hiç kimse alınmadı.

İhaleye katılmak üzere 7 firma şartname aldı. Bu firmalar ihaleyi katılmak için gerekli olan 38 milyon liralık nakit teminatı da yatırıp salonda hazır bulundu.

İhale başladı, komisyon daha baştan Ahlatçı Holding, Can Holding, Paribu ve Makara Kripto Para firmalarının ihaleye katılamayacağını bildirdi.

Salondan çıkarılan firma temsilcileri kendilerine hiçbir somut gerekçe gösterilmediğini, yarışmaya niçin alınmadıklarını anlayamadıklarını söylediler.

3 TALİPLİ İLE DEVAM EDİLDİ
Türkbank ihalesine geri kalan Çelikler İnşaat, Akın Tekstil ve TİM'den oluşan 3 talipliyle devam edildi.

Komisyon ihaleyi 450 milyon lirayla başlattı.


TİM açık artırmada bu bedeli 455 milyon liraya yükseltti. Diğer iki firmadan da yarışa katılıp teklif sunmaları istendi. Ancak yeni teklif sunmayan her iki firma da ihaleden çekildiğini bildirdi. Böylece 455 milyon liralık teklifle ihale tamamlandı. Nihai satış işlemi için TMSF yönetimin onayının alınması gerekiyor.

2021’DE TEKRAR FAALİYETE BAŞLAMIŞTI
İlk kez 1913’te Türkbank'ın faaliyetine 2002 yılında son verilmişti.

TMSF'ye geçen bankanın mal varlıkları satılarak borçları ödendi. Kalan para da bankaya bırakıldı. TMSF 2021 yılında bankaya tekrar lisans alıp bankacılık faaliyetine başlattı. Bu yolla bankanın değerinin arttırılıp satışı planlandı. CHP Milletvekili Erdoğan Toprak, lisans alınarak Türkbank'n satışa çıkarılmasını, “Türkbank üzerinden yeni bir vurgun senaryosu hazırlanıyor” iddiasında bulundu.

Yüzde 98 hissesi satışa çıkarılan Türkbank'ın benyesinde İslam Ticaret Bankası ile Adapazarı İslam Ticaret Bankası isminde iki ayrı bankanın lisansı bulunuyor. Türkbank'ı alan firma bu iki bankanın da sahibi olacak. Bankanın 2021 yılı bilançosunda varlığı 209 milyon lira görünen bankanın Adapazarı'nda bir de tarihi binası bulunuyor. Bu binaya 2 yıl önce 4 milyon dolar (yaklaşık 80 milyon TL) bedelle alıcı çıktığı, ancak binanın satılmadığı ifade edildi. Bankanın toplam varlığının 300 milyon liranın üzerinde olduğu, ihalede oluşan bedelin kabul edilip satışın onaylanması halinde Türkbank'ın gerçekte 100 ila 150 milyon liraya satılmış olacağı iddia edildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir