MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soyer projelerini anlattı: Gelecek 50 yılı kurtaracağız!
Güncel
12 Ocak 2024 Cuma 09:55

Soyer projelerini anlattı: Gelecek 50 yılı kurtaracağız!

İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer, verdiği röportajda aday gösterilmesi durumunda ikinci dönemde gerçekleştirmeyi planladığı projeleri anlattı. 

Odatv'den Gamze İşler'e konuşan Tunç Soyer'in açıklamaları şu şekilde;

''TÜRKİYE'DEKİ TEK BELEDİYEYİZ''

''İzmir için şimdi öncelikle şunu söylemem lazım, biz bu 5 yıl boyunca dünyada, ülkemizde doğal, siyasi, toplumsal ve ekonomik bütün hikayelerin içinde altyapıya yatırım yapmayı, alt yapıyı güçlendirmeyi, dirençli bir kent yaratmayı hedef alan çalışmalar yaptık. 5 yıl boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin devletten aldığı vergi payı bütçesine, kasasına giren rakam 44 milyar 700 milyon lira. Biz her ne yaptıysak bununla yapacak idik. Ama uluslararası finans kuruluşlarından 32 milyar liradan çok düşük faizli ödemesiz önemli uzun vadeli bir finansman kaynağı da ben yarattım. Dolayısıyla 44 milyar 700 milyonluk bir yatırım yapacakken 77 milyarlık bir bütçeyi yönettik ve bunun da %40'ını yatırıma ayırdık. Bu oranı 5 yıl boyunca ayıran Türkiye'deki tek belediye İzmir Büyükşehir Belediyesi.

''100 YILDA YAPILANDAN FAZLASINI 5 YILDA YAPTIK''

Bu çalışmaların çok büyük bölümü altyapıya yapıldı. Bir iki tane örnek söyleyebilirim. Bununla ilgili Cumhuriyet tarihi boyunca İzmir'de 600 km yağmur suyu kanalı döşenmiş, toplam yağmur suyu kanalı 600 kilometre ve biz bu 5 yıl içinde 342 km ilave etmişiz… Yani 100 yılda yapılanların yarısından fazlasını biz beş yılda yaptık. Biz şu anda Çiğli tramvayı, Narlıdere metrosu ve Buca metrosu olmak üzere 3 raylı sistemi aynı anda inşa ediyoruz. Bu şehirde böyle bir şey tarihinde yaşamamış.

Kemeraltı’na gerçekten çok büyük bir güçle girdik ve adeta Kemeraltı’nın bütün sokaklarının alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. Söktüğümüz borularda Fransızca yazıyor yani tam yüz yıl öncenin, hiç dokunulmamış, özetle gerçekten bu şehrin 100 yıldır, 50 yıldır halı altına süpürülmüş, ne kadar derdi meselesi varsa bunları çözmek için çıktık yola ve çok da mesafe katettik. Kemeraltı’nı gidip görün işte günlerdir İzmir'de yağmur var ve yağmur suyu birikmiyor artık.

Ya da ne bileyim işte, Çiğli tramvayını bitirdik açıyoruz. Dün Narlıdere metrosunda ilk defa yürüyen merdivenlerin çalıştığını gördük. Yürüyen merdivenlerle tünele indik. Buca metrosunda o büyük dev köstebeğin tünel kazma makinesinin dün startını verdik. Yani bütün bunlar devam ediyor. Çiğli tramvayı da bitecek, Narlıdere metrosu da bitecek şubat ayı içinde devreye hizmete alınacak. Buca metrosunu mutlaka ikinci dönemde bitireceğiz.''

2. DÖNEM PROJELERİ

Karabağlar Gaziemir metrosu aynı şekilde başlamamız lazım. Kemalpaşa metrosuna başlamamız lazım. İZBAN’ı Bergama'ya uzatmamız lazım, Örnekköy tramvayını yine aynı şekilde yapmamız lazım. Biz İzmir’i demir ağlarla öreceğiz diye yola çıkmıştık ve demir ağlarını öreceğiz, devam edeceğiz. Ana başlıklardan bir tanesi bu yani bir dönem daha yapmak istiyor olmamın temel sebeplerinden biri budur. Bütün bu hikayeye, finansmanını bulmaya, ihale şartnamelerini hazırlamaya, hepsine muktediriz ve çok ders çıkarttık. Bu yaşadığımız süreçlerde Buca metrosu mesela ya asla yapamaz, nereden bu bütçeyi bulacak deniyordu? Birçok çevrenin engelleme gayretine rağmen ihalenin iptal edilmesiyle ilgili davalar açtılar. Hepsini aşmayı becerdik ve hepsinden de çok ders çıkarttık. Dolayısıyla bundan sonra atacağımız adımlarda hiç zaman kaybı olmadan, hiçbir zarar doğurmadan çok hızlı yol alacak durumdayız. O nedenle birinci ana başlık bu ve ikinci ana başlık kentsel dönüşüm.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK
Bizim gerçekten çok ciddi bir hazırlığımız var şu anda ve çok uzun bir süredir de yapıyoruz. İzmir'de 2 milyon 200 bin bağımsız birim ve yaklaşık 900 bina var. Konut veya işyeri bu iki milyon 200 binin yaklaşık %36'sı yani 880.000 civarında binanın dönüşmesi gerekiyor. Biz de yaklaşık 10 yıllık bir projeksiyonla bu 900.000, 880.000 bağımsız birimi dönüştürecek bir çalışma yapıyoruz. Belki Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşünü projesine İzmir'de imza atacağız.

Bunun altyapısını oluşturuyoruz. Özetle bir ulaşım, iki kentsel dönüşüm, üç körfez en büyük önceliklerimizdendir. Şu ana kadar oraya ciddi bir yatırım yaptık ve o yaptığımız yatırımla kokuyu kestik. Üç faz halinde çalışan arıtma tesisi ve Çiğli arıtma tesisi 4. fazının inşaatını şu anda yapıyoruz. Mart'ta betonarme kısmı bitecek ve şu anda Türkiye'nin en büyük altyapı yatırımı Çiğli Arıtma Tesisi ve dördüncü faz inşaatı. İşte bu 4. fazın maliyeti bugünün rakamlarıyla 700 milyon civarında. Ama tabii daha çok artacak teknik donanım montajı başlayınca.

GELECEK 50 YILI KURTARACAĞIZ

Şu anda 600.000 metreküp, 604.000 m³ su arıtıyoruz. Biz Çiğli Arıtma Tesisi’nde bu dört fazla 800.000'lere çıkacak. Yani 200.000 m³ su arıtacak bir ünite ilave ediyoruz. Bu sadece bugüne değil gelecek 50 yılı kurtaracak bir kapasite demek aynı zamanda deşarj noktasını değiştiriyoruz. Artık iç körfezi değil dış körfeze akıtılacak ve dolayısıyla iç körfezin zemininde çamur birikmesinin kirlenmesinin tamamen önü kesilmiş olacak. Bir de tabii çamurla ilgili orada bir çalışma yapıyoruz. O bölgeyi 2,5 milyon metreküp çamur biriktirilmiş bizden önce ve işte onu kurutup bir rekreasyon alanına dönüştürmekle ilgili de bir çalışmayı sürdürüyoruz.

Bütün bunları şunun için yapıyoruz; körfezin kokusunu kestik ama aynı zamanda temiz de olmalı, yüzülebilir hale gelmeli ki insanlar rahatlıkla denize girsinler arzusuyla yapılan bir çalışma değil. Bu aynı zamanda turizmin yükselmesi demek, aynı zamanda bu tarımın güçlenmesi demek, aynı zamanda bu yabancı yatırımcının İzmir'e daha kolay gelebilmesi demek yani bu şehrin algısını ve marka değerini gücünü büyütecek bir şey olacak mesele sadece yüzülebilir hale gelmesinden ibaret değil. Bu şehrin farkındalığını arttıracak uluslararası alandaki marka değerindeki güçlendirecek ve böylece çok daha fazla hem yabancı yatırımcı çekecek hem de buradaki sektörler güç kazanacak. Özetle ulaşım kentsel dönüşüm ve altyapı bu üç başlık bugüne kadar yapıp bundan sonra yapmaya devam etmek istediğim hizmetler. Kısacası, bir yandan bu yarım kalmış ve devam etmek zorunda olan çalışmaları devam ettireceğiz. Bir yandan da bu şehrin biraz daha makyajına süsüne, güzelliğine peyzajına daha fazla yatırım yapacağız. Gitmemiz gereken çok yol, yapmamız gereken çok hizmet var.''

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 KEMALgür-l
 12 Ocak 2024 Cuma 13:00
Göztepenin tesislerine el koymada
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir