MENÜ
İzmir 10°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Simit için zam sinyali!
Ekonomi
31 Ekim 2022 Pazartesi 13:55

Simit için zam sinyali!

İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, artan maliyetler sonrası simit fiyatlarına yeni zammın yolda olduğunu belirtti.

Türkiye’de tüketici enflasyonu yıllık bazda yükselişini 16. aya taşıyarak son 24 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, eylül ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 83,45 arttı. Aylık enflasyon ağustos ayına göre, yükselişe geçerek yüzde 3,08 oranında gerçekleşti. Üretici fiyat endeksi de eylülde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 151,50 artışla yükselmeye devam etti. Aylık üretici enflasyonu yüzde 4,78 oldu.

Enflasyondaki artış, Rusya-Ukrayna savaşı ve kur krizi, elektrik ve doğalgaz zamlarına da yol açarken son bir yılda yurttaş, yüzde 180, sanayici ise yüzde 430’u aşan enerji zamlarına maruz kaldı. Söz konusu gelişmelerle birlikte tarımsal girdi fiyatları ise yıllık bazda yüzde 135,06, aylık yüzde 1,64 artış gösterdi.

"SİMİTİN 8 LİRA OLMASI LAZIM"
Yaşanan gelişmeler sonrası Gerçek Gündem'e konuşan İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, "Elektrik ve doğalgaz fiyatlarının artması bizim maliyetlerimizi her geçen gün katlıyor. Simidin 5 liraya satılması maliyeti dahi kurtarmıyor. Mevcut durumda simidin maliyeti 5 lira. Simidin, açmanın ve poğaçanın eski kar marjlarına gelmesi için 8 TL'ye satılması lazım. Böreğin ise kilogram fiyatının 150 TL olması gerek" dedi.

"ZAM GÜNDEME GELEBİLİR"
Öte yandan Rusya'nın tahıl koridoruna kapatmasına ilişkin bakanlıktan bir bilgi geçilmediğini belirten Özdemir, "Eğer bu koridorun kapatılmasını düşünürsek önümüzdeki günlerde zam gündeme gelebilir" ifadelerini kullandı.

"İŞSİZLİĞİ TETİKLEYEBİLİR"
Maliyetlerin karşılanmaması durumunda önümüzdeki günlerde esnafın küçülmeye gidebileceğini öngören Özdemir, "Sektörde işsizliği tetikleyebilir" diye konuştu.


Artan maliyetlere ilişkin çözüm önerilerini de sıralayan Özdemir, şunları kaydetti:

"Hükümet kredi paketleri açıklıyor ama kredi karşılığında mal alım faturası istiyor. Esnafın başka maliyetleri de var. Bizim talebimiz bu kredi paketinin kapsamının genişletilmesi. Bununla birlikte pandemi döneminde yaşadığımız krizle birlikte oluşan vergi, kredi ve SGK primlerine yönelik sicil affı talebimiz var. Bunlarla birlikte SGK primleri giderleri düşürülmeli ve kira stopajları kaldırılmalı. Elektrik faturalarına da sanayide olduğu gibi destek verilmeli."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir