SONKALEİZMİR- Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZBETON'a ilişkin denetim raporunu açıkladı. Raporda, şirketin mali yapısını etkileyecek düzeyde olan faaliyetlerinde yönetim kurulu kararı gerekirken, yönetim kurulu kararı alınmadan genel müdür tarafından direkt imzalandığına dikkat çekildi. Muammen bedeli 1 milyar 254 milyon 881 bin 263,74 TL olan 4 adet kentsel dönüşüm yapım işinin genel müdür imzasıyla yürürlüğe konulduğu belirtilen raporda, “Şirketin herhangi bir yetki devri olmaksızın yönetim kurulu kararına dayanılmadan genel müdür imzasıyla sözleşmede taraf olarak yükümlülüğe girmemesi gerekmekte olup yapılacak yetki devrine ilişkin düzenlemelerle yönetim kurulu kararı alınmadan genel müdür tarafından imzalanan sözleşmelerle taraf olabilecektir” denildi.
Uzundere Mahallesi 3.Etap Kentsel Dönüşüm Alanı, Örnekköy 3.4 Etap Kentsel Dönüşüm Alanı, Aktepe Emrez 1. Etap Kentsel Dönüşüm Alanı yapım işleriyle ilgili de dikkat çeken tespitler yer aldı. Sayıştay, bu yapım işlerinin ilgili kanunlara göre üçüncü şahıslara mevzuata aykırı olarak ihalesiz devredildiğini belirledi. Raporda ayrıca, İZBETON’un Büyükşehir Belediye Meclis Kararı ile Bakanlık görüşü olmadan borçlanmasının da önünün açıldığına işaret edildi. Şirketin 74 milyon 550 bin TL borçlandığı ve bu borçlanmaya dair Büyükşehir Belediye Meclis Kararı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayının alınmadığı vurgulandı.
Bu borçların ise şirketin yönetim kurulu kararı ile 15 Şubat 2022 tarihinde İzenerji AŞ’den 8 milyon 500 bin TL, 1 Mart 2022 tarihinde İzdeniz AŞ’den 3 milyon 950 bin TL, 30 Mayıs 2022 tarihinde İzmir Metro İşletmeciliği Taşımacılık AŞ’den 37 milyon 500 bin TL, 19 Eylül 2022 tarihinde İzenerji AŞ’den 1 milyon 600 bin TL, 28 Eylül 2022 tarihinde Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji AŞ’den 10 milyon TL, 19 Ekim 2022 tarihinde İzdeniz AŞ’den 13 milyon TL alındığı rapora yansıdı.
YÖNETİM KURULU KENDİ ÜCRETİNİ KENDİ BELİRLEDİ
Raporda, yönetim kurulu üyelerine sağlanan menfaatlerin genel kurul kararı ile belirlenmesi gerekirken sadece yönetim kurulunca belirlendiği vurgulandı. Yönetim kuruluna ödenecek huzur hakkı ve ücret konularının yönetim kurulunca belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğu belirtildi. İZBETON’un vergi ve SGK borçlarını zamanında ödememesi sebebiyle gecikme cezası ödediği raporda yer alan bir diğer husus olarak öne çıktı. Şirketin, vergi borcu sebebiyle 2 milyon 285 bin TL gecikme cezası ödediği belirtildi. Ayrıca SGK’ya da 1 milyon 578 TL gecikme cezası ödediği raporda yer aldı.
Raporda ayrıca, İZBETON'nu çok sayıdaki belediyeden yıllardan beri gelen milyonlarca TL tutarında borcunu tahsil etmediği vurgulandı.