MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sayıştay'dan Ege Üniversitesi tespitleri: İhalesiz kiralama, parasal limitleri aşma!
Güncel
21 Eylül 2024 Cumartesi 12:36

Sayıştay'dan Ege Üniversitesi tespitleri: İhalesiz kiralama, parasal limitleri aşma!

Sayıştay'ın 2023 yılı Ege Üniversitesi raporu açıklandı. Raporda üniversite yönetiminin ihalesiz kiralamalar yaptığı ve yüzde 10 barajını aşan alımlar yaptığına dikkat çekildi. 

Sayıştay tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik yapılan denetimler devam ediyor. Ege Üniversitesi ile ilgili hazırlanan 2023 raporunda dikkat çeken tespitler yer aldı. 

Raporda üniversite yönetiminin ihalesiz kiralamalar yaptığı ve yüzde 10 barajını aşan alımlar yaptığına dikkat çekildi. Ayrıca üniversitenin 6 adet kiracısından toplam 6 milyon 983 bin TL'lik elektrik ve su gideri alacağı olduğu belirtildi. 

Raporda yer alan başlıklar ve yapılan tespitler şu şekilde;

Üniversitenin kiraya verilen bazı taşınmazların kira, elektrik ve su bedeli tahsilatlarında gecikme yaşandığı görülmüştür!

Denetimlerde, Üniversitenin 2023 yıl sonu itibarıyla, aşağıdaki tablolarda da görüleceği üzere, 6 adet kiracıdan 3.696.603,69 TL kira alacağı, 11 adet kiracıdan ve Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğünden toplam 2.912.597,55 TL elektrik ve su gideri alacağı bulunduğu tespit edilmiştir. Birikmiş kira alacakları için tahakkuk ettirilen gecikme zammı tutarı ise toplam 373.998,20 TL’dir. Sonuç olarak; Üniversitenin gecikmiş kira, elektrik ve su alacaklarından oluşan toplam 6.983.199,44 TL birikmiş alacağın tahsilat sürecinin hızlandırılması, tahliye süreci işletilecek olan kiracılar açısından da Kanun ve sözleşme hükümlerine uygun işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.


Kurumun Kiraya Verdiği Taşınmazların Kira Sürelerinin İhalesiz Uzatılması!

Üniversite yerleşkesi içinde bulunan ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na göre ihaleye çıkılarak kiraya verilen taşınmazların, kira süresi sonunda yeniden ihale yapılmaksızın, kullanım bedeli alınması yoluyla aynı kişilerce işletilmesine izin verildiği tespit edilmiştir. 


Kiraya Verilebilir Nitelikteki Bazı Taşınmazların Kiraya Verilmemesi!

Üniversiteye Hazine tarafından tahsisli araziler ile kendi özel mülkiyetinde bulunan bazı gelir getirici özelliği bulunan taşınmazlardan kiraya verilebilir nitelikte olanların değerlendirilmediği tespit edilmiştir. Denetimlerde; Hazine mülkiyetinde 19 adet taşınmaz üzerinde bulunan ve 9 adedi üniversite özel mülkiyetinde olan, niteliği itibarıyla otomat, eşya satış yeri, ATM, dükkan, kafe, market, baz istasyonu, kantin gibi kullanılması mümkün olan toplam 28 adet kiraya verilebilir alan olduğu görülmüştür.

Parasal Limitler Dahilindeki Mal ve Hizmet Alımlarında %10 Sınırını Aşan Kısım için Kamu İhale Kurumundan İzin Alınmaması!

Üniversite tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarında, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22/d maddesindeki parasal limitler dahilinde yapılan harcamaların 2023 yılı toplamı Üniversitenin bütçesine bu amaçla konulan ödeneklerin %10’unu aşmasına karşın Kamu İhale Kurumundan uygun görüş alınmadığı halde alıma devam edildiği görülmüştür.

Üniversitenin 2023 yılı bütçesine mal ve hizmet alımları için toplam 963.662.422,29 TL ödenek konulmuş olup yıl içerisinde 4734 sayılı Kanun’un 22/d maddesi çerçevesinde parasal limitlere tabi toplam 215.636.313,59 TL harcama yapılmıştır. Ancak yapılan alım tutarının
bütçeye konulan ödeneğin %10’unu aştığı ve aşan tutarlar için Kamu İhale Kurumundan da izin alınmadığı görülmüştür

Üniversite İle TARİŞ Arasında Yapılan Protokolde Yükümlülüklerin Yerine Getirilmemesi!

Üniversite ile TARİŞ arasında 1986 yılında yapılan protokolün 22.02.2000 Tarihinde revize edilerek yenilendiği ancak protokolde yer alan araştırma geliştirme (AR-GE) çalışmaları için TARİŞ’in kullanımına verilen kampüs içinde yer alan binanın atıl şekilde bekletildiği ve
herhangi bir faaliyetin olmadığı tespit edilmiştir.

İrtifak Hakkı Tesis Edilen Taşınmaza İlişkin Hasılat Payının Hatalı Hesaplanması ve Sözleşme Hükümlerinin Uygulanmasında Eksiklikler Bulunması

Üniversite tarafından irtifak hakkı tesis edilen Ege Üniversitesi Öğrenci Köyüne İlave Yurt Yapılması ve 25 Yıllığına İşletilmesi işine ilişkin hasılat payının, üçüncü kişilere kiralanan yerlerden elde edilen hasılatlar dikkate alınmadan hesaplandığı ve hak sahibi kiracı ve alt kiracılardan sözleşme ile öngörülen belgelerin temin edilmediği görülmüştür.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir