MENÜ
İzmir 11°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SELKA MUCİZESİ
Spor
23 Mayıs 2019 Perşembe 12:15

SELKA MUCİZESİ

Eskişehir'de 3 yıl önce kurulan Selka Hentbol Takımı'nın üniversitelerde tez olabilecek başarısını kulübün yöneticileri ile İzmir'de konuştuk. İlk yılında 1. Lig'de namağlup şampiyon olan, son iki sezonda Avrupa biletini kapan, geçen hafta ise final oynadığı Türkiye Kupası'nı elinden kaçıran Beton Adamlar, çok kısa sürede Türkiye hentboluna damgasını vurdu. Bu başarının en önemli mimarlarından Kulüp Başkan Yardımcısı Yenal Kaya, "Asıl başarı bunu sürekli hale getirebilmek" dedi.

Abdullah ÇELEBİ-Mustafa AKBAŞ/SONKALE (ÖZEL RÖPORTAJ)-Sporda bir başarı hikayesi yazmak hiç de kolay değildir. Hele de zaman kısa ise.. Dünya üzerinde ciddi ekonomik gücü olan kulüpler bile harcadıkları devasa paralara rağmen istedikleri başarıya ulaşamıyor. 
Birçok branşta sayısız kulüp hedeflerine ve hayalerine ulaşamadan yok olup giderken, Eskişehir'de 3 yıl önce kurulan Selka Eskişehir Hentbol Takımı tüm ezberleri bozdu ve mucizevi bir başarı hikayesi yazmayı başardı.. 
2015 yılında kurulan Selka Eskişehir ilk yılında 1. Lig'de namağlup şampiyonluğa ulaşıp Süper Lig'e yükseldi. Ertesi sezon Avrupa Kupaları'na katılan, bu sezon ise yine Avrupa'yı garantileyen takım, geçen hafta da Beşiktaş gibi köklü bir kulüple Türkiye Kupası finali oynadı. Heyecanın doruğa çıktığı İzmir'deki final maçını 22-21 kaybeden Selka, adeta Türkiye Kupası'nı elinden kaçırdı. Biz de çok kısa sürede böylesi bir başarı sergileyen kulübün yöneticileri ve teknik patronuyla İzmir'de buluştuk. Keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Selka Eskişehir'in Başkan Yardımcısı Yenal Kaya, kulübün geçtiği zorlu yolları ve hedeflerini anlattı.


-Daha revaçta olan bir spor değil de neden hentbol?
"Ben eskiden hentbolcuydum. Abim Mert Kaya da oynadı. Profesyonel olmasa da hobi olarak hentbol sporunu yaptık. Eskişehir'de de hentbol bitme noktasına gelmişti. Bizde hentbol ile ilgili arzu ve istek her vardı. Şirketimiz Selka'nın 40. yılında ne yapalım diye düşünürken aklımıza geldi. 40. yılımıza özel Selka Eskeşiher Hentbol Takımı'nı kurmaya kadar verdik. Üçüncü yılımızdayız. İlk yılımızı Birinci Lig'de namağlup şampiyon olarak bitirdik. Ertesi yıl kadro oluşturalım ilk 4'e girip Avrupa'da mücadele edelim dedik. Mottomuzu da 'Avrupa Eskişehir'e gelecek' olarak belirledik. Avrupa hedefine ulaştık. Bu sene de Avrupa’yı garantiledik. Bu seneki mottomuz da 'Kupa Eskişehir'e gelecek'ti ama olmadı. Finalde Beşiktaş'a 1 sayı farkla kaybettik. Açla tokun mücadelesi gibiydi. Biz daha çok istedik ama olmadı."
- Maçtan önce yorumlar yapılıyordu; "kazansa da kaybetse de kazandılar" diye...
"Evet tam da öyle. Kupanın ucundan tuttuk ama Beşiktaş’ın elinden alamadık. Her şeye rağmen kupanın kulpu bizim elimizde kaldı diye düşünüyorum. Son dakikaya kadar mücadele etmek çok önemliydi. Elimizden geleni yaptık. Eskişehir'de hentbolu tekrar sevidirdik. Futbolda işler iyi gitmiyor. Basketbol kapandı. Eskişehir spor kenti ama hentbolda sadece biz varız. Eskişehir’in spor dallarında çok daha iyi olması gerek. Bu şehrin insanı sporu seviyor. 80-90'larda Eskişehir hentbolda bir markaydı. Bunlardan ETİ ile Kılıçoğlu Toprakspor kapandı. Kurumsallık ve sportif anlamda yaptıklarımız her çevreden takdir görüyor. Bu istikrarlı gidişimizi taçlandırmak için Türkiye Kupası'nı almayı çok istiyorduk. Kaybetmemize rağmen gururluyuz"


-Selka Eskişehir'in bundan sonraki hedefleri ne?
"Bizim için en önemlisi Selka'nın sürdürülebilir olması. Şehirde bunun karşılığını çok gördük. Kendimize göre bir taraftar kitlemiz olsun istiyoruz. Bunu bir ölçüde sağladık da. Mesela sanayide biri bana 'Batman'la maçınız vardı, ne oldu?' dilye sormuştu. Artık şehir sahiplenmeye başladı bizi. Eskişehirspor taraftarı da yalnız bırakmıyor bazı özel maçlarda. Bilinçli, spora hakim bir taraftar topluluğunun oluşmasını istiyoruz. Her şeyden önce sporun kurallarını anlasınlar, bilsinler. Bizim ihtiyacımız olan yerinde müdahale edebilecek bir taraftar grubu çok önemli. Selka olarak Eskişehir'in desteği ile çok daha büyük başarılar elde edebileceğimize inanıyoruz"
- Sponsorluk anlamında destek alabiliyor musunuz?
"Sponsorlarımız tabi var. Başka belediyeler olmak üzere bazı yerlerden destek alıyoruz. Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyesi destekliyor. Ulaşım, forma ve maç tanıtımı konusunda yardımcı oluyorlar. Bilboardlarda maç öncesi tanıtımımız oluyor. Bu çok önemli. Ancak bu kulübün sürdürülebilir hale glemesi için katkının biraz daha artırılması gerek. Artık bu şehrin bir değeri haline geldi Selka Eskişehir. Şehri temsil ediyor. Şehrin önde gelenleri bu bir külfet aman bana dokunmasınlar" dememeli. Hentbol Federasyonu’ndan da tek beklentimiz tanıtım faaliyetlerini iyi yapması" 


- "Beton Adamlar" lakabınızın nedeni varmış galiba...
"Evet. Babam inşaat mühendisi. Kendi işimi kuracağım diyor. 90’ların başında yeni başlamakta olan hazır beton işine giriyor. O dönem öngörüyor hazır betondaki gelişimi. 'Normal betona göre çok avantajlı ve gelecekte bir sektör olacağı aşikar' diyerek bu işin öncüsü oluyor. Takımımızın 'Beton Adamlar' lakabı da şirketimizden geliyor. Sporun ruhuna uygun. Hem sertlik ifade ediyor. Maskotumuz da var. Molada falan çıkıp oynar. Çocuklarla iyi vakit geçirir. Sporu güzelleştirmek de önemli. Biz bunun için de çaba harcıyoruz".
-Sporu güzelleştirmek için neler yapıyorsunuz mesela?
"Biz bir aile şirketiyiz. Buradaki ortam farklı. Yöneticiler de sürekli birlikte gezen birbirini tanıyan insanlar. 3 erkek kardeşiz. Mert, Selkan ve Yenal. uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Avrupa'da izlediğimiz maçlarda gördüklerimizi not alıyoruz. Yeni şeyler görüyoruz. 'Ya bunu Eskişehir’de niye yapmıyoruz' diye geçiyor aklımızdan. İlk kurulduğumuz dönemlerde maçlarımızı yayınlatmak istedik. Federasyon var falan ama bunu biz kendimize dert ettik. Meşhur kanallardan birinin yanın yönetmeni ile görüştük. Bize şöyle dedi, "Heyecanlısınız, başlamışsınız ama bu ülkede spor sevilmiyor. Renk, fanatizm seviliyor. Adam rengi tutuyor. Kendi takımını ölümüne destekliyor. Bu sporlara ilgili artırmak zor' dedi. Yine de biz elimizden geleni yapıyoruz. Mesela hentbolda Selkaspor uygulamamız var. Uygulamayı cep telefonuna indiren taraftarlarımız kulüple maç programından sponsorlarımıza kadar ilgili tüm bilgilere ulaşabiliyor. Bu uygulama bizimle birlikte Fransız ekibi Paris Saint Germain'de var sadece"


SELKA ÖNEMLİ BİR FİGÜR
Selka Eskişehir'in İzmirli antrenörü Okan Hulusi Halay da Selka ailesinin hentbol için bir şans, spor açısından da çok önemli bir figür olduğunu söyledi. 89 yılında İzmir'den ayrıldığını ancak hiç kopmadığını dile getiren Halay, "Selka ile birlikte milli takım antrenörlüğü de yapıyorum. iki aydır takımın başındayım. Selka Eskişehir'in kurumsallık anlamında bir numara olduğunu söyleyebilirim. Başarıya götüren önemli faktörlerden biri de yönetim. Selka ailesinin hentbol için kazanç olduğunu düşünüyorum. Spor için çok önemli bir figür olarak değerlendiriyorum Selka ailesini" dedi. Kulübün hedeflerinden de bahseden Halay, "Eskişehir’de bilinçli bir grup var seyirci açısından. Bu bizim için avantaj yaratıyor. Bunu daha da lehimize kullanarak başarıyı sürekli hale getirmek öncelikli hedefimiz. Hayal satmadan son topa kadar savaşarak vicdanımız rahat bir şekilde devam etmek istiyoruz" diye konuştu.
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir