MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Radyoloji çalışanlarından İzmir'de alkışlı protesto...
Güncel
8 Kasım 2021 Pazartesi 13:53

Radyoloji çalışanlarından İzmir'de alkışlı protesto...

Radyoloji çalışanları, 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü'nde İzmir'de alkışlı protesto eylemi yaptı. Sağlık Bakanlığı'nın nöbet ücretlerini geri isteyerek radyoloji teknisyenlerine 40 bin TL'ye kadar borç çıkardığı belirtilen basın açıklamasında "Şua izinleri ve yıpranma haklarımızın kaldırılmasına izin vermeyeceğiz" denildi. TÜMRAD DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu ise "Sağlıkta kocaman bir sorun var. O da Fahrettin Koca'dır" dedi.

SONKALEİZMİR-İzmir Alsancak Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan radyoloji çalışanlarına sivil toplum kuruluşları ile sendika temsilcileri de destek verdi. "Şua izinleri ödül ya da lütuf değil, sağlığımız için haktır", "Pandemi bitmedi, sağlıkçılar tükendi" "Sağlığımızla oynamayın", "Sağlığımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" yazılı döviz ve pankartlar açan çalışanlar, basın açıklaması yaparak Sağlık Bakanlığı'na tepki gösterdi.



"KAOTİK BİR DURUM OLUŞUYOR"

Radyoloji çalışanları adına basın açıklamasını Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) İzmir Temsilcisi Ertuğrul Özarslan okudu. Açıklamada şöyle denildi:

"Ekonomik ve sosyal haklarımızda, çalışma koşullarımızda iyileştirilmeler beklerken bütün bu özverili çalışmalar yok sayıldığı, kanunlarla düzenlenmiş haklarımızın elimizden alınmak istendiği bir süreci yaşıyoruz. Radyoloji teknisyenlerini personel eksikliğinden dolayı acil servislerde fazla nöbet tutmak zorunda kaldılar. Sağlık Bakanlığı, Danıştay'ın nihai kararını beklemeden 5 yıl boyunca tutulan bu nöbetlerin ücretlerini faizi ile birlikte geri istiyor. Arkadaşlarımıza 5 bin ile 40 bin TL arasında borçlar çıkarıldı. Bir ay içerinde ödeme yapılmadığı takdirde icra ve hacizlerle karşı karşıya kalacaklar. Bu durum hukuksuz bir uygulama olduğu gibi vicdanları yaralayan bir durumdur.

(Ertuğrul Özarslan)

25 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Radyoloji çalışanlarının haklarını düzenleyen, radyoloji departmanlarının ve röntgen cihazlarının sahip olması gereken standartları ve özellikleri düzenleyen Radyoloji Nizamnamesi yürürlükten kaldırıldı. Radyasyon alanında çalışan radyoloji teknisyeni, radyolog hekim, medikal fizikçi, nükleer tıp uzmanı, radyoterapi teknikeri, radyoterapi uzmanlarından ve hemşirelerden oluşan 60 bin civarında sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen bir mevzuatın yürürlükten kaldırılarak yerine henüz bir mevzuat konulmamış olması kaotik bir durum oluşmasına sebep olmuştur. Radyoloji çalışanları ile birlikte, radyasyon ile çalışan yaklaşık 60 bin sağlık çalışanının kanunla düzenlenmiş hakları olan şua izinleri, yıpranma yani fiili hizmet gibi hakları kısıtlanıyor veya kaldırılıyor. Buna izin vermeyeceğiz."

(Heybet Arslanoğlu)

"SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA ÇEKİLİRSE SORUNLAR ÇÖZÜLÜR"

TÜMRAD-DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya tepki gösterdi. Aslanoğlu şunları söyledi:

"Görev tanımlarımızı belirleyen yönetmelik, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ortadan kaldırıldı. Radyolojinin tüzüğünü de kaldırdılar. Yerine hiçbir şey konulmadı. Sağlıkta kocaman bir sorun var. O da Fahrettin Koca'dır. Fahrettin Koca çekilirse sağlıkta birçok sorunu çözme konusunda daha hızlı yol alabiliriz. Bakanlık, meslek örgütleriyle aralarına duvarlar örmüş. Kendilerine en insani konularda bile ulaşamıyoruz. Radyasyondan kaynaklı şua izinleri ve erken emeklilik haklarımız var. Bakanlıkta yönetmelik çalışması söz konusu. Haklarımızın kaldırılması veya kısıtlanması gündemde. Biz ne sağlığımızdan ne de haklarımızdan vazgeçeceğiz. Fiili mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğiz."

(Lütfi Çamlı)

ÇAMLI: KABUL EDİLEMEZ

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Radyasyon çalışanlarının şua izni ve fiili yıpranma zamları aslında ödül değil, gerekliliktir. Lütuf gibi sunulan bu hakların geri alınması kabul edilemez" dedi. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ise hangi kanun genelge veya yönetmelikle görev yaptıklarının belli olmadığını belirterek, "Yeni kanun çalışmadan mevcut kanunu kaldırıyorsunuz. Şu an kanunsuz çalışıyor. Radyoloji teknisyenleri ve çalışanları" diye konuştu.

(Ahmet Doğruyol)

SES İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy, Genel Sağlık İş Sendikası İzmir Şube Sekreteri Selim İyidoğan, SAHİM Sen Genel Başkanı Özlem Akarken de konuşma yaparak radyoloji çalışanlarına destek verdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir