Milliyet'in aktardığına göre, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, TBMM Başkanlığı’na Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, satışa çıkarılan özel okulları gündeme getirdi.
Gök, önergesinde şunları kaydetti:
“Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve salgın ortamı sebebiyle Türkiye genelinde çok sayıda özel okul satışa çıkarılmış veya kapanmıştır. Emlak satışı yapılırcasına internet sitelerinde satışa çıkartılan okulların ilanlarında öğrenci kapasiteleri, bulundukları mevki, ulaşım yolları ve mali durumlarına ilişkin bilgiler paylaşılmakta, mevcut iktidar döneminde özel okulların desteklenmesi ile metalaşan eğitim hizmeti ekonomik sarsıntı sonrası çökmektedir. Kapanan veya satışa çıkarılan okullar sebebiyle milyonlarca öğrenci ve öğretmen mağdur olmakta, ailelerin çocukları için yaptıkları eğitim planları sekteye uğramaktadır. Ticari eğitim anlayışı maddi geliri düşük ailelerin çocuklarının, nitelikli eğitime erişimini engellemekte, öğretmenlerimizi ucuz iş gücüne dönüştürmekte ve atanamayan öğretmenlerimizin sayısını her geçen gün artırmaktadır. Eğitimde gelinen bu vahim durumun giderilmesine yönelik somut adımlar atılması beklenmekte, ülkemizi muasır medeniyet seviyesine çıkartacak olan çocuklarımızın tamamının gelir durumlarından bağımsız olarak çağdaş ve nitelikli eğitime erişiminin sağlanması gerekmektedir.”
ON BİNLERCESİ DEVLETE GEÇTİ
Selçuk’un, Gök’e verdiği yanıt salgının özel okullara yönelik yıkıcı etkisini gözler önüne serdi.
Selçuk yanıtında “2020 ve 2021’de 938 özel okul kapanmış, 882 özel okul devredilmiştir. Kapanan özel okullardaki öğrenci sayısı 37 bin 850, öğretmen sayısı ise 4 bin 940’tır. Devir yapılan özel okullarda ise 95 bin 580 öğrenci ile 11 bin 331 öğretmen bulunmaktadır. Kapanan özel okullardan 14 bin 652 öğrenci, devir yapılan özel okullardan ise 35 bin 302 öğrenci devlet okullarına geçiş yapmıştır” bilgisini paylaştı.