MENÜ
İzmir 26°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ne var ne yok satıyorlar!
Güncel
15 Nisan 2023 Cumartesi 11:32

Ne var ne yok satıyorlar!

Son 20 yılda kamu kuruluşlarını haraç mezat satan AK Parti iktidarı, elden çıkartılacak şirket, tesis kalmayınca Özelleştirme İdaresi'ni emlakçıya çevirdi. Yeni ekonomi modelinde kaynak bulmakta zorlanan iktidar, denize sıfır arsalarda, fabrika arazilerine kadar ne varsa vitrine çıkardı.

SÖZCÜ'nün yaptığı derleme habere göre, AK Parti'nin Kasım 2002’de iktidara gelmesinden bugüne kamuya ait dev kuruluşlar, fabrikalar, tesisler, araziler, oteller, limanlar, enerji üretim ve dağıtım şirketleri bir bir satıldı. Cumhuriyetin bütün kazanımları, son 20 yılda toplam 63.3 milyar dolar bedelle kamunun malı olmaktan çıktı, yerli ve yabancı şirketlerin eline geçti.

SATACAKLAR AZALINCA…

Hisse satışından 39 milyar dolar, tesis ve işletmelerin tümüyle devrinden 17.2 milyar dolar gelir elde eden AKP iktidarı satacak kuruluş kalmayınca gayrimenkul ticaretine başladı.

Devlete ait otel ve sosyal tesisleri 651 milyon dolara satılırken, arsa, tarla, fabrika arazisi gibi mülklerin satışından 20 yılda yaklaşık 4,5 milyar dolar elde edildi.

Devletin elinde satılacak az sayıda firma, fabrika ve kurum kalınca, iktidar son dönemde gayrimenkule ağırlık verdi.

İMAR VE SATIŞ ONAYINI ERDOĞAN VERİYOR

SÖZCÜ’nün Özelleştirme İdaresi verilerinden yaptığı hesaplamaya göre Kasım 2022 – Mart 2023 tarihleri arasında AK Parti, devlete ait 4 bin 596 taşınmazı özel mülkiye devretti.

2022 yılında 441 milyon dolarla özelleştirme uygulamalarında en yüksek gelir taşınmaz satışından elde edilirken, 2021 yılında da 187 milyon dolarla benzer bir tablo vardı.

Hemen her gün internet sitesinde bir gayrimenkul ilanı yayınlayan Özelleştirme İdaresi, tarlalardan konut alanlarına, turizm imarlı arsalardan lojman binalarına kadar birçok taşınmazı vitrine koyarken adeta bir emlakçıya dönüştü.

Özelleştirme kapsam ve programına alınan arazilere ilişkin her türlü imar planı/değişikliği yapma/yaptırma yetkisi Özelleştirme idaresi Başkanlığı'na ait, onaylama yetkisi ise Cumhurbaşkanı'nda.

Bu sayede, istenilen rant hareketleri de kolaylıkla yapılabiliyor.

TAKSİT TAKSİT SATIŞ

Türkiye'nin dört bir yanında yer alan gayrimenkuller kapalı zarfla teklif alıp, görüşmeler yaparak “pazarlık” usulü ihaleler ile elden çıkarılıyor.

Alıcılar ihale bedelini peşin veya vadeli olarak ödeyebiliyor. Vadeli ödemelerde; ihale bedelinin asgari yüzde 40’ı peşin, vadeye bırakılan tutarı ise 12 ayda bir ödeme yapmak kaydıyla en çok 48 ay taksitlendiriliyor.

İhale bedelinin vadeye bağlanan tutarına yıllık yüzde 16 oranında faiz (vade farkı) uygulanıyor.

Özelleştirme İdaresi'nin portföyünde hali hazırda binlerce gayrimenkul daha satılmayı bekliyor. (sozcu.com.tr)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir