Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL HABER)- Altay Spor Kulübü'nün kurucusu, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı ve Milli Eğitim eski bakanı Mustafa Necati'nin adını taşıyan Ankara'daki Kültür Evi'ne şeriatçı yazar Nuri Pakdil'in adının verilmesine tepkiler dinmiyor. Milli Mücadele kahramanlarından Mustafa Necati Bey'in Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışladığı binaya, Cumhuriyet düşmanlığı ile bilinen ve Atatürk'e "Firavun" diyen Pakdil'in adının verilerek "Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi" tabelası asılmasına İzmir’den sürpriz bir tepki geldi. Henüz 35 yaşındayken öldüğünde, Atatürk'ün adeta dövüne dövüne “ah Necati, ah Necati” diye ağladığı Mustafa Necati’nin abisinin torunu olan ve İzmir’de yaşamını sürdüren Işık Doğusoy, gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
(Fotoğrafta: Işık Doğusoy)
HERKESE KIZDIM, KENDİME DE
Doğusoy, “Mustafa Necati’nin evini Kültür Bakanlığı’na bağışlayan kardeşleriydi. Ben Mustafa Necati’nin abisinin torunuyum. Annemden, onun da babasından duyduğu, Mustafa Necati’nin ve Atatürk’ün hikayelerini dinleyerek büyüdüm. Tüm ömrünü ülkesi için harcamış bir büyük devrimcinin, Cumhuriyet devrimcisinin ismini yaşadığı evden silip, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü içselleştirememiş birinin adını vermişler. İlk duyduğumda, büyük üzüntü duydum, herkese kızdım, kendime de... Bizler bu vatanın evlatlarıyız, hiçbirimiz bu vatana borcumuzu tam olarak ödeyemedik” diye konuştu.
(Fotoğrafta: Mustafa Necati)
ÇOCUKLARIMA VASİYETİM
İzmir’in bağrından çıkan Mustafa Necati’ye bugüne kadar tam anlamıyla sahip çıksaydı; fikirlerini, yaptıklarını anlatılıp öğretseydi bugünlere gelinmeyeceğini vurgulayan Doğusoy, “Kültür Bakanlığı’na ilk itiraz Yeni Kuşak Köy Enstitüleri’nden yapıldı. Sonrasında kurucusu ve ilk başkanı olduğu Altay Spor Kulübü ve dernekleri, bağımsız medya kuruluşları, siyasetçiler, yazarlar destek verdi, sosyal medyada da ciddi bir kamuoyu oluştu. Çok üzüldüm, adaletin yerini bir gün mutlaka bulacağına inanıyorum. Mustafa Necati’nin ismi, yeniden yaşadığı eve verilecektir. Çocuklarıma vasiyetimdir” ifadelerini kullandı.
(Fotoğrafta: Mustafa Necati, Atatürk ile birlikte)
ANNEM VE NECATİ AMCASI BANA GÜLÜYOR
Mustafa Necati’nin yeğeni Doğusoy, şöyle devam etti: “Ancak şunu da söylemek isterim; sayelerinde harf devrimini yapan, öğretmen eğitimini merkezine koyan, köy enstitülerinin temelini atan, karma eğitimi başlatan Mustafa Necati’yi tanımayan, tanıdıkça fikirlerine ve yaptıklarına hayran olmayan kalmadı! Çoban ateşini harladılar. Herkes, Altay Spor Kulübünün kuruluş amacını, Kuvayi Milliye kalpağını ilk kimin giydiğini, İzmir işgalinden bir gün önce İzmir Maşatlık’ta neler olduğunu, Kurtuluş Savaşı mücadelesinin nasıl başladığını öğrendi. Yukarıya baktığımda, annemin Necati amcasıyla birlikte bana gülerek baktığını görüyorum. Ve son olarak, vatana borcumuzu ödemede, her daim yanımızda olan ve fırsat veren İzmir vekilimiz sayın Murat Bakan’a teşekkürlerimle.”
(Fotoğrafta: CHP Milletvekili Murat Bakan)
MUSTAFA NECATİ’NİN ÇOCUKLARIYIZ
Diğer yandan, Işık Doğusoy ile birlikte, 6 Ocak 2018 tarihinde, İzmir’in Bayındır İlçesi’nde Milli Mücadele kahramanı Mustafa Necati adına kütüphane kurulmasına öncülük eden CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise siyasi iktidara yüklendi. CHP’li Bakan, “Ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yol arkadaşı, Kuvayı Milliyeci Mustafa Necati; hukukçu, Cumhuriyet’in ilk Adalet Bakanlarından, İzmir Atatürk Lisesi’nde öğretmen, Cumhuriyet’in ilk Milli Eğitim Bakanlarından… Altay Spor Kulübü’nün, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun, Köy Enstitüleri’nin kurucularından… Harf Devrimi olduğunda Milli Eğitim Bakanı… Mustafa Necati’yi anlatmaya sayfalar yetmez. Mustafa Necati, Milli Eğitim Bakanıyken apandisit patlaması sonucu yaşamını yitiriyor. Cumhurbaşkanı Atatürk’ün, Mustafa Necati’nin vefatı üzerine çok üzüldüğünü, ağladığını biliyoruz. Bunu ilk kez Falih Rıfkı Atay’ın 1968’de yayınladığı Çankaya kitabında okuyoruz. Cumhuriyet’in idealiyle büyümüş, Cumhuriyet’in ilke ve değerlerini yaşatmak için mücadele eden bizler, hepimiz Atatürk’ün yol arkadaşı Mustafa Necati’nin çocuklarıyız” dedi.
HUKUKİ SÜRECİ İŞLETECEĞİZ
Kültür evinden Mustafa Necati’nin isminin kaldırılıp yerine şeriatçı Nuri Pakdil’in adının verilmesinin kabul edilemez olduğunu ve bu konuda hukuki süreci işleteceklerini açıklayan CHP’li Bakan, “Mustafa Kemal Atatürk’ün makamını temsil etmiş eski Genelkurmay Başkanı yeni Mili Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarıyla birlikte Nuri Pakdil’i ziyaret eder. Sağlık Bakanı, koşa koşa hastaneye ziyaretine gider. Evet, siyasi iktidarın Nuri Pakdil hayranlığı ve güzellemesi bize çok şey anlatıyor! Fakat şunu da en az bizim kadar iyi biliyorlar; tarih de hafızalar da, ‘şeriatçı Pakdil’i değil, bu ülke için yaptıklarını sayfalara, kitaplara sığdıramadığımız Atatürk’ün yoldaşı Mustafa Necati’yi yaşatacak” ifadelerini kullandı.
(Fotoğrafta: Bayındır'daki Mustafa Necati adına yapılan kütüphanenin açılışı)
CUMHURİYET’E İHANETTİR
Murat Bakan, 2 yıl önce saha grubunda çalışan İzmirli gönüllü kadınlar ile birlikte Bayındır’da Mustafa Necati’nin ismini yaşatacak Cumhuriyet Kütüphanesi kurduklarını anımsatırken, “Bizler Mustafa Necati’nin ideallerini benimseyerek, Cumhuriyet sevdalısı gençlerin yetişmesine katkı sunmak isterken, adının kendi evinden kaldırılmak istenmesi aymazlık değil Cumhuriyet’e ihanettir. Kabul etmiyoruz, buna kalkışanları da affetmiyoruz” çıkışını yaptı.
(Fotoğrafta: Mustafa Necati'nin isminin kaldırıldığı kültür evi)
İZMİR’İ AYAĞA KALDIRMIŞTI
Ankara’daki Mustafa Necati’nin isminin kaldırılması İzmir’de büyük yankı bulmuştu. Change.org üzerinden imza kampanyası başlatan Altay taraftarları, “Altay Spor Kulübümüz'ün kurucusu, ilk başkanı, eski bakanlardan, kuvvacı rahmetli Mustafa Necati’nin Milli Eğitim bakanlığına bağışladığı evinin, müze yapıldıktan sonra, isminin değiştirildiğini basından takip ediyoruz. Bu durum biz Altay taraftarlarını derinden üzmüştür. Altay taraftarlarının içinde her partiden, kurumlardan arkadaşlarımız vardır. Durumun düzeltilmesini arz ederiz" ifadelerine yer vermişti.
Bunun üzerine Altay Spor Kulübü’nden de bir açıklama yapılmış, “Mustafa Necati’nin isminin kaldırılmasının kabul edilemez” olduğu vurgulanmıştı.
İZMİR'İ AYAĞA KALDIRAN DEĞİŞİKLİK
ALTAY'DAN SKANDAL DEĞİŞİKLİKLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Emin Öztürk 20 Haziran 2020 Cumartesi 16:33
|