MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mehmet Bektur'un Buca'daki inşaatına yargı ''dur'' dedi!
Güncel
4 Ekim 2024 Cuma 16:27

Mehmet Bektur'un Buca'daki inşaatına yargı ''dur'' dedi!

İzmir’in Buca İlçesi Tınaztepe Mahallesi’nde ünlü iş insanı Mehmet Bektur’a ait TAPDİ Oksijen şirketinin 2022 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) 165 milyon liraya aldığı arsada yapılan ve ortalığı karıştıran inşaatta yargıdan flaş bir karar çıktı. 

Erhangulenc.com'un haberine göre; İmar planlarında ticaret alanında kalan ve ÖİB’in 6 kat imarlı olarak sattığı alana Buca Belediyesi tarafından geçtiğimiz dönem 15 kat ruhsatı verilmişti. Büyükşehir Belediyesi bu ruhsatın usülsüz olduğunu tespit etmiş ve iptali için yürütmeyi durdurma talebiyle birlikte 2. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Mahkemeden beklenen karar çıktı ve inşaatın ruhsatıyla ilgili Buca Belediyesi’nin yaptığı işlem için “yürütmeyi durdurma” kararı verildi. Karar Büyükşehir Belediyesi tarafından Buca Belediyesi’n tebliğ edildi. Buca Belediyesi yetkilileri, bu tebliğin üzerine inşaatın geldiği seviyeyi tespit etmek için çalışma başlattıklarını ve bu tespitle birlikte inşaatın durdurulacağı belirtildi. 

6 KATLIK YERE 15 KAT RUHSATI
ÖİB’in 6 kat imar izniyle sattığı belirtilen arsada TABDİ Oksijen ile kat karşılığı sözleşme imzalayan Altun Yapı şirketine talebi üzerine Buca Belediyesi’nden geçtiğimiz dönem 15 kat çıkmasına imkan veren yapı ruhsatı verildi. Böylece 442 daire ve 81 işyeri yapılması planlanan inşaatta ortaya milyarlarca liralık bir rant çıktığı iddia edilirken şikayetler üzerine konuya Büyükşehir Belediyesi tarafından el konuldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından Buca Belediyesi’ne Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım imzasıyla gönderilen yazıda mevut imar planına göre 15 katlık yapı ruhsatının mevzuata uygun olmadığı ve bununla ilgili inceleme yapılıp gerekenin yerine getirilmesi istendi.

BÜYÜKŞEHİR: İMAR MEVZUATINA UYGUN DEĞİL
Büyükşehir Belediyesi’nin yazısında söz konusu arsanın 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda emsal 2,40 ve yençok: 6 kat yapılaşma koşullu ‘ticaret alanında’ kaldığı belirtildi. Burasının ‘Konut ve ticaret seçenekli konut alanları’ kullanım alanında kalmadığı da vurgulanan yazıda, “Söz konusu parselde esas düzenleyici işlem niteliğindeki 1/1000 ölçekli Uyulama İmar Planı, Plan Notları ile İmar Kanununu’nun 3. maddesine aykırı olarak yol kotu üstü 15 kat olan toplam 45 bin 152 metrekarelik ofis ve işyeri için 3 Ağustos 2023’te düzenlenen tarihli yapı ruhsatının yukarıda yer alan nedenlerle imar mevzuatına uygun olmadığı değerlendirilmiştir” denildi.

Yazıda, “söz konusu inşaat ruhsatının imar mevzuatı doğrultusunda ivedi olarak tekrar değerlendirilmesi ve değerlendirme sonucunda gerekli iş ve işlemlerin tesis edilmesi” istendi. Ancak Buca Belediyesi bu işlemi yapmayınca Büyükşehir Belediyesi, İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Dava çerçevesinde Buca Belediyesi’nin konuyla ilgili savunması istendi.
Skandal, İzmir kent gündemine oturdu. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, “Yönetmelik gereği de kanun gereği de bizim mahkeme kararı olmadan hiçbir yapı ruhsatını iptal etme yetkimiz yok. Ondan dolayı mahkeme kararı olursa tabi ki iptal ederiz” diye konuşmuştu.

Duman’ın işaret ettiği mahkeme kararı şimdi çıktı. Mahkeme, inşaat ruhsatıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece ruhsat dava esastan sonuçlanıncaya kadar iptal edilmiş oldu. Mahkeme kararı Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi’ne tebliğ edildi. Bunun üzerine Buca Belediyesi’nin inşaatın geldiği seviyenin tespiti için çalışma başlattığı ve bu çalışmanın önümüzdeki hafta başında tamamlanacağı ve inşaatın tamamen duracağı belirtildi.

SADECE TAPDİ OKSİJEN 1.7 MİLYAR GELİR BEKLİYORDU
Halka açık TAPDİ Oksijen firmasının Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği faaliyet raporunda söz konusu proje ile ilgili projeden şirketin payına 111 daire ve 24 işyeri düşeceğini, bu gayrimenkullerin 2025 yılı sonunda şirkete 1,7 milyar TL kar getireceğinin öngörüldüğünü açıklamıştı. Yarı yarıya yapılan kat karşılığı sözleşme gereği  yüklenici Altun Yapı’nın da en az bu kadar bir gelir beklediği tahmin ediliyordu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir