
Kemalpaşa'da faaliyet raporu meclisten geçti

Konaklı gençler iklim krizine karşı harekete geçti

Efes Selçuk Meclisi'nden adalet ve ekonomi vurgusu

Çiğli'de kadına yönelik şiddete karşı önemli adım

Türkü ERBİL, Melda GENCER/ SONKALEİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen Marble İzmir Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 30. kez kapılarını açtı. Doğaltaş sektörünü bir araya getiren Marble, dört gün boyunca yurt içi ve yurt dışından gelen binin üzerinde katılımcıyı ağırlayacak.
Türk doğaltaşını dünyaya tanıtan fuara; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, milletvekilleri, İzmir ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, oda ve birlik başkanları katıldı.
"GÜÇLÜ BİR KONUMA SAHİBİZ"
Marble'ın doğaltaş sektörüne yön verecek önemli bir plartforma dönüştüğünü belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, "Fark yaratan mermerlerimizle global olarak güçlü bir konuma sahibiz. Günümüzde doğaltaş sektörü yalnızca ocaktan çıkarılmasıyla değil, işlenmesi ile de bütüncül bir yapıya kavuşmuştur. Teknolojiker sayesinde daha az atıkla daha çevreci yöntemlerle üretim yapılabilmektedir. Enerji ve Tabii Kaynkalar Bakanlığı olarak dönüşümün farkında ve destekçisiyiz" ifadelerini kullandı.
"DAHA FAZLA DESTEKLEMELİYİZ"
Fuara ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Marble İzmir sektörü, sektör de Marble'ı büyüttü. 30. kez yapılan bu fuar, sektör temsilcileri dışında değeri anlaşılamamış bir fuar. Türkiye'nin ihracatı için değeri tam anlatılamamış. Bu nedenle arkadaşlarımıza Marble'ı daha iyi tanıtmamız gerektiğini söylüyorum. Dünyanın doğaltaş kaynaklarının üçte ikisine sahip bir ülke olarak daha fazla desteklenmesi gereken bir sektör" dedi.
"DIŞARIYA AÇILAN PENCERE"
İzmir Enternasyonel Fuarı ve Marble'ın ihracatta ve ticarette 'Türkiye'nin dışarıya açılan pencereleri' olduğunu belirten Tugay, "Eğer sorunları birbirimizi anlayacak şekilde konuşabilirsek, siyasi çıkarların üzerine çıkarak, ülkenin menfaatlerini göz önünde tutarak her şeyi başarabiliriz" ifadelerini kullandı.
Tugay, konuşmalarını şu sözlerle noktaladı: "Türkiye doğaltaşları dünyanın markası, eşi benzeri olmayan şeyler. Hak ettikleri değeri görmüş değiller. Bu fuara herkes sahip çıkmak zorunda Türkiye'de bu kadar değerli bir fuar yok. Ülkemizin gelişmesi için bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz"
"2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT"
Tüm Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek, fuarın ilk kez 1989 yılında 10 katılımcı ile gerçekleştirildiğini belirterek, "Bugün binin üzerinde katılımcı firmamız var. 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Makinalarımızın yüzde yüzünü kendimiz yapıyoruz ve ihracatını gerçekleştiriyoruz. Sektörümle gurur duyuyorum. Dünyada markalaşmış taşlarımız var. Taşlarımız Beyaz Saray'da yer alıyor. Fuarımızın hayırlı olmasını, bol kazançlı bereketli olmasını diliyorum" dedi.
"ÜLKEMİZ İÇİN ÜRETMEDEN DURAMAYIZ"
Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz "Burası Türk doğaltaşının podyumu. Hep beraber sergiliyoruz. Kullanıcıların, üreticilerin beğenisine sunuyoruz. Antik çağlardan bugüne kadar sembolik yapılarda kullanılmış güzel örneklerimiz var. İzmir için fırsat yakalıyoruz. Yeraltı kaynaklarımızı ülke menfaati için ürettiğimiz sürece ekonomimize artı sağlayacağımızı düşünüyorum. Bir servetin üzerinde oturup ülkemiz için üretmeden duramayız" diye konuştu.
"52 FİRMA İLE..."
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, "Bugün burada Denizli olarak 52 firma ile bulunuyoruz. Bunlar yalnızca doğaltaş değil aynı zamanda makine firmaları. 110 ayrı ülkeye işlenmiş mermer ihracatı yapıyoruz. 37 ülkeye blok taş gönderiyoruz. Bu nedenle Denizli ihracatçılarına teşekkürü borç bilirim. Bu fuarın kazandırdıkları için de ayrıca teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
"YABANCI YATIRIMLARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR"
Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İhbrahim Alimoğlu Marble'ın Türkiye'yi dünyaya tanıtan bir fuar olduğunu belirterek, "Türkiye, dünyanın en büyük doğaltaş kaynaklarına sahip. Bu ürünler her yıl binlerce yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor" dedi.
Donald Trump'ın gümrük vergisi kararlarını hatırlatan Alimoğlu, Türkiye vergisi düşük tutulan vergiler arasında yer aldı. Doğaltaş üzerinde ekstra bir vergi yükü söz konusu değil. Türkiye ve İspanya gibi ülkelere ise ek vergi uygulanıyor" diye konuştu.
"MARKALAŞMAK"
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımıcısı Metin Çekiç, Marble'ın yalnızca bir fuar değil emeğin ve vizyonun da buluşma noktası olduğunu belirterek, "Sektör profesyonelleri Türk mermerini görmek, tanımak için İzmir'de buluşuyor. Bunu çok değerli buluyor ve gurur duyuyoruz" dedi.
Hedefin yalnızca hammadde satmak değil markalar yaratmak olduğunun altını çizen Çekiç, "Güçlü sektör yalnızca üretimle değil markalaşarak da büyür. Hikayesi olan ürünler, mimariye yön veren tasarımlar üretmeliyiz. Katma değer üretim anlayışını önemsiyoruz" diye konuştu.
Çekiç açıklamalarını şu ifadelerle noktaladı: "Türkiyenin doğaltaşta dünya hedefi olma hedefi ancak güçlü bir sektör birlikteliği ile mümkündür. Fuarın yeni işbirlkleri ve küresel başarılar getirmesini diliyorum"
"ABD İLE STRATEJİK İMKAN"
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanj Jak Eskinazi, doğaltaş ihracatında Türkiye'de lider olan Egeli madencilerin ihracata katkılarına değindi.
Donald Trump'ın gümrük vergilerindeki düzenlemelerini hatırlatan Eskinazi, "Türkiye yüzde on oranında vergiye tabi tutuldu. Bu durum ABD ile olan ilişkşlerimizde stratejik bir imkan sunmakta. Yürüttüğümüz değerlendirmeler doğrultusunda, ABD fırsatlarına nasıl hazırlanabilecekleri konusunda çalışmalar yürütmekteyiz" ifadelerini kullandı.
"YALNIZCA KENTİMİZ İÇİN DEĞİL..."
İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, "Bu başarı sektörün dinamizi, kamu ve özel sektör iş birliği ile mümkün oldu. Marble'ın fuarcılık sektörüne katkısı büyük. Fuar İzmir yalnızca kentimiz için değil Türkiye Fuarcılığı için de oldukça önemli" dedi.
İZTO olarak fuarcılığı kalkındırmak adına amaçlar edindiklerinin altını çizen Özpoyraz, hedefleri şu sözlerle açıkladı: "İzmir'de yeni fuarlar için çalışmak, yabancı katılımcıları srtırmak, fuara destekleri çeşitlendirmek. Fuar destekleri için ayırdığımız 105 milyonluk bütçe ise desteğimizin en büyük göstergesi"