MENÜ
İzmir 31°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Madencilere büyük şok! Hakkını istemek ahlaksızlık sayıldı...
Güncel
5 Haziran 2020 Cuma 11:50

Madencilere büyük şok! Hakkını istemek ahlaksızlık sayıldı...

Çanakkale’nin Yenice ilçesindeki Nesko Madencilik adlı firmaya ait ocakta, yerin 140 metre altına inerek eylem yapan ve ödenmeyen ücretlerini isteyen işçiler, büyük şok yaşadı. Eylemci işçiler, "Ahlaka aykırı davranış ve tutum" sergiledikleri gerekçesi ile işten atıldı. SGK-29 koduyla çıkarıldıkları için işçilerin işsizlik maaşı almaları da engellendi.

Ahmet ERTAN/SONKALEİZMİR (Çanakkale)- Nesko Madencilik’te çalışan 40 maden işçisinin  26 Şubat’ta başlayan direnişi 3 Mart gecesi Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Yenice Kaymakamı Ahmet Başer'in gelmesi ile son bulmuştu. Vali Tavlı ve Kaymakam Başer'in işçilere ücretlerinin ödeneceği, çalışma koşullarının iyileştirileceği sözünü verilmelerinin ardından eylem bitirilmişti. Ancak, sona eren eylemin ardından tekrar işbaşı yapan madencilerin büyük şok yaşadığı ortaya çıktı. Ödenmeyen ücretleri, sosyal ve ekonomik hakları için yerin 140 metre altında eylem yapan 40 işçinin işten atıldığı öğrenildi.

İŞSİZLİK MAAŞINI DA ENGELLEDİLER
TBMM'de konuyla ilgili söz alan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, işçilerin "ahlaka aykırı davranış ve tutum" sergiledikleri gerekçesiyle işten atıldıklarını açıkladı. CHP'li Ceylan, "Verilen sözlere rağmen NESKO Madencilik, işçilerin Şubat ayı maaşlarını halen ödememiştir. İşçilere tazminat vermemek için de işçileri SGK-29 koduyla işten çıkartmışlardır. Bu kod nedeniyle de işten çıkartılan işçileri yeterince mağdur etmemişler gibi işsizlik maaşından da faydalanmalarını da engellemiştir. SGK-29 kodunun anlamı 'İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına davranışı nedeniyle fesih'tir" dedi.

İKTİDARINIZ HAK ARAMAK AHLAKSIZLIK MIDIR?
İşçilerin işten atılma gerekçelerinin haksızlık olduğunu, şirketin tazminat vermediği gibi işsizlik maaşından da faydalanmalarının engellediğini belirten Özgür Ceylan, AK Parti hükümetine yüklendi. Ceylan, "Emeğinin karşılığını istemek devri iktidarınızda ahlaksızlık olarak mı nitelendiriliyor? Kimdir bu şirketin arkasında ki güç? Buradan Çalışma ve Enerji Bakanına sesleniyorum; bu ahlaksızlığa, bu haksızlığa daha ne kadar seyirci kalacaksınız" dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir