MENÜ
İzmir 10°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Konak'ta hizmet dolu 3 yıl... GÜZEL İŞLER KALBE DEĞER!
Yerel Yönetimler
16 Mart 2022 Çarşamba 11:52

Konak'ta hizmet dolu 3 yıl... GÜZEL İŞLER KALBE DEĞER!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, geride kalan 3 yıllık görevi sürecinde hayata geçirdikleri ve devam eden projeleri "Güzel İşler Kalbe Değer" sloganıyla düzenlediği toplantıda anlattı. Gültepe ve Beştepeler imar planlarından sosyal yardımlara, belediye hizmet binası projesinden dezavantajlı bölgelerdeki yatırımlara kadar birçok projenin sunumunu yapan Başkan Batur, "Hedeflediğimiz Konak'a doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Söz verdiğimiz hizmetlerin yüzde 80'ini şimdiden gerçekleştirdik" dedi.

SONKALEİZMİR-Konak Belediye Başkanı CHP'li Abdül Batur, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda basın mensuplarına 3 yıllık görev süresindeki çalışmaları anlattı. "Güzel İşler Kalbe Değer" sloganıyla yapılan toplantıda hayata geçirilen projelerle ilgili sunum yapan Başkan Batur, 3'te 2'si pandemiyle geçen sürede sosyal yardımlara ağırlık verdiklerini vurguladı. 



"BİRLİKTE KONAK" VURGUSU

Hedefledikleri Konak'a emin adımlarla yürüdüklerini belirten Başkan Batur şöyle konuştu:

"Üç yıldır görmezden gelen değil kucaklayan, sorun yaratan değil çözen bir anlayışla çalıştık. Her işimize 'Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz' diyerek başladık. 'Birlikte Konak' sözünü dilimizden düşürmedik. Görev süremizin üçte ikilik bölümü gezegenimizin yaşadığı ortak bir sıkıntıyla geçti. Bu sürede yardımlaşmayı ve dayanışmayı ön planda tuttuk. İmkanlarımızın büyük kısmını hemşehrilerimize desteğe ayırdık. Yıpranmış çok sayıda mahallemiz var. İlçemizin mevcut yapı stoğunu, çağa uygun hale getirmek en büyük hedefimiz. Bir ülkede insan hakları ve demokrasinin gelişmişliği o ülkenin kalkınmışlığı ile yakından ilgilidir. Konak'ta vatandaşlarımız için kalkınma hakkının yolunun eskiyen kenti yenilemekten geçtini biliyoruz. Kentsel dönüşüm planları hazırladık. Sosyal tesis ve yeşil alan azlığı ilçemizin kanayan yarası. 50 yıldır ihmal edilmiş çarpık yapılaşmada dünyaya örnek gösterilecek hale gelen Gültepe bölgesinin kangrene dönmüş imar planı sorununa neşter vurduk."



"GÜLTEPE'DE KARARLIYIZ, YILMAK YOK"

Gültepe kentsel dönüşüm imar planlarının Şehir Plancıları Odası'nın açtığı dava sonucu iptal edildiğini anımsatan Başkan Batur şöyle devam etti:

"Vazgeçtik mi? 'Hayır. Kararlıyız. Mahkemeye giden odamızı da masa başına davet etmiştik. Tekrar bu davetimi yenilemek istiyorum. Bu olay sadece zaman kaybettirdi. Yılmak, moral bozmak yok. Beştepeler bölgemiz için de planlama çalışmasını başlattık. Plan çalışması tamamlandı ve oy birliği ile meclislerden geçti. Bölgenin kaderini değiştirecek bir plan oldu. Çok iddialı bir plan. Hayata geçtiğinde kentin görünüşünü değiştirecek. Kentsel dönüşümde iddialıyız. Bu planın önü kesilmezse Beştepeler bölgesi Konak'ın değil, İzmir'in yeni cazibe merkezi olacak. İzmir deprem bölgesinde ve yüksek risk taşıyan bir kent. Merkezdeki binaların mutlaka yenilenmesi gerekiyor." 

Konak Engelsiz Yaşam Köyü başta olmak üzere bazı projelere ayrı parantez açan Başkan Batur, ilçenin yeşil alan miktarını artırma konusunda da özel çaba harcadıklarını vurguladı.

"BÜTÇEMİZ YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 30 ERİDİ" 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve destek veren tüm kurum ve kişilere teşekkür eden Başkan Batur sözlerini şöyle tamamladı: 

"Seçim öncesi verdiğimiz sözlerin yüzde 80'ini gerçekleştirdik. Gururla söylüyorum ki ekonomik krize rağmen Konak Belediyesi öz kaynaklarıyla yatırım yapan mali yapısı güçlü bir belediye. 2022 bütçemizi 634 milyon TL olarak belirlemiştik. Bütçemiz yılbaşından bu yana yüzde 30 eridi. 2021 yılının ağustos ayında mazot 7.41 kuruş bugün 23 liraya yaklaştı. Çimentonun torba fiyatı yüzde 124 arttı. Asfaltın hammadde fiyatı da 27 liradan 75'e çıktı. Fazla söze gerek yok, rakamlar ortada. Zorluklara rağmen iş yapmaşa devam ediyoruz. 
Altyapı 140, kültürel sanatsal faliyetlere 25 milyon lira harcadık. Sosyal yardımları da eklediğimizde hizmetlerin toplam tutarı 195 lmilyon lirayı buluyor. Kalan sürede de hizmetlerin fazlasını yapacağız. Görev ve sorumluluğumuz eskisinden daha büyük. Tüm ekiplerimizle 7/24 Konak için çalışmaya devam edeceğiz. 3 yılda yaptıklarımızın daha fazlasını yapacağız. Bİtmeyen enerjimizle hizmet yolculuğumuzu sürdüreceğiz." 

Konak Belediyesi'nin 3 yıllık Abdül Batur yönetiminde tamaladığı ve devam eden projeler için hazırlanan detaylı sunum şöyle:

PLANLAMA ÇALIŞMALARI

İzmir'in kalbi Konak'ı yeniden canlandıracak planlama çalışmaları en önemli çalışmalarımızın başında geliyor. Üç yıllık süreçte ilk olarak hemşehrilerimizi dinledik, sivil toplum kuruluşlarımızın, meslek odalarımızın sesine kulak vererek yol haritamızı çıkardık. Yerinde kentsel dönüşüm anlayışımızla çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Hedefimiz belli; Konak'ı çağdaş ve güvenli yaşam alanlarına kavuşturmak. 

Gültepe Bölgesi İmar Planı Revizyonu:

Sadece Konak'ın değil, İzmir'in de çehresini değiştirecek planlama çalışmalarının ilk adımı olan Gültepe Bölgesi İmar Planı Revizyonu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden onay almasına rağmen İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2021/368 Esas Sayılı dosyası ile açılan davanın 24.12.2021 tarihli ve 2021/2244 sayılı kararıyla iptal edildi.

Bölge halkının sesine kulak veren, odak noktaya binaları değil insanı koyan planlama çalışması için verilen mahkeme kararı sonrasında bölgede imar planı çalışmalarına yeniden başlanmış olup, planları hayata geçirmekte kararlıyız. 14 mahalleyi içine alan yaklaşık 300 hektarlık alan için hazırlanacak planlar tamamlandığında Gültepe sakinleri güvenli ve nitelikli yaşam alanlarına kavuşacak. 

Beştepeler Bölgesi İmar Planı Revizyonu:

Dayıemir, Dolaplıkuyu, İmariye, Selçuk, Aziziye, Tınaztepe, Duatepe, Kocatepe, Çimentepe, 1. Kadriye, 2. Kadriye, Haşan Özdemir, 19 Mayıs ve Zafertepe Mahallelerini kapsayan alan için 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu Belediye Meclisimizin 01.03.2021 tarihli ve 46/2021 sayılı kararı ile uygun bulunarak, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.07.2021 tarihli ve 05.826 sayılı ve 09.08.2021 tarihli ve 05.848 sayılı kararları ile onaylandı. 

Söz konusu 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu 11.10.2021-09.11.2021 tarihleri arasında askıya çıkarılarak, askı süresi sonrasında plan kesinleşerek yürürlüğe girdi.

Gültepe'nin ardından ikinci büyük kentsel dönüşüm hamlesi olan Beştepeler planı da İzmir kent merkezinin gelişimine de yön verecek. İzmir'in en eski mahallelerine ev sahipliği yapan, şehrin köklü tarihini, belleğini barındıran Beştepeler'de 14 mahalleyi, yaklaşık 200 hektarlık bir alanı kapsayan plan, 50 bin kişilik bir nüfusu çağdaş ve modern bir yaşam alanına kavuşturacak. Sosyal donatı alanlarının çoğaltıldığı planda, 19 Mayıs, Haşan Özdemir ve 1. Kadriye mahalleleri arasında kalan bölge için, iki vagonun birbirini karşı ağırlıklarıyla etkilemesi prensibiyle çalışan füniküler sistemi dikkat çekiyor. Ulaşıma çevreci bir çözüm sunan füniküler hattın 500 metrelik bir güzergâhta hareket etmesi planlanıyor. 

“DAHA İYİ BİR YAŞAM VE DAHA İYİ
BİR GELECEK İÇİN SAHADAYIZ” 

DEVAM EDEN PLANLAMA ÇALIŞMALARI

Gürçeşme Bölgesi İmar Planı Çalışmaları:
Kentimizin siluetini yenileyecek planlama çalışmalarımız Gürçeşme ile devam ediyor. İsmet Paşa, Lale, Mehtap, Küçükada ve Ferahlı Mahallelerinin bir kısmını kapsayan alanda 1/1000 ölçekli Gürçeşme 1.Etap Uygulama İmar Planı Revizyonu çalışmalarında sona yaklaşıldı. Plan kararlarının oluşması sonrasında Konsept Mimari Proje ve 3 Boyutlu Modelleme çalışması yapılacak. Doğusunda Gültepe, kuzeyinde Yenişehir, batısında Yeşildere'nin yer aldığı ve yaklaşık 23 bin kişinin yaşadığı alan çağın ihtiyaçlarına uygun, çağdaş bir kent görünümüne kavuşacak. 

Yenişehir - Mersinli Bölgesi İmar Planı Çalışmaları:
Çınarlı, Halkapınar, Mersinli, Hilal ve Yenişehir Mahallelerini kapsayan Yenişehir-Mersinli Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu çalışmalarının hazırlıkları da sürüyor. Buraların analitik etüd çalışmaları tamamlanmış olup, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu Çalışmaları etaplar halinde yürütülecektir.

Kemeraltı Bölgesi İmar Planı Çalışmaları:
Kentsel +3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenen ve 2007 yılında Yenileme Alanı olarak ilan edilen Kemeraltı Bölgesinin Sakarya, Yeni, Ali Reis, Kubilay, Mirali, Ülkü, Süvari, Altay, Tuzcu, Kadifekale Mahallelerini kapsayan ve Kemeraltı 2. Etap 2. Bölge olarak adlandırılan kısmında hazırlanan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Revizyonu ve 1/500 ölçekli Yerleşim Planı Belediye Meclisimizin 03.01.2022 tarihli ve 09/2022 sayılı kararıyla uygun bulunmuş, onaylanmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesine iletilmiştir. Bu plan ile Kemeraltı Yenileme Alanı içerisinde planlama süreçleri tamamlanmış olacak ve bölgede koruma amaçlı imar planı bulmayan alan kalmayacaktır. 

Hatay ve Alsancak Bölgesi (K) Sınırı Düzenlemesi:
Belediye Meclisimizde alınan karar ile ağır ve orta hasarlı yapılar ile riskli yapıların dönüşümünde uyulacak usul ve esaslar kapsamında Hatay ve Alsancak bölgelerinde kalan ruhsatlı yapıların yenilenmesinde vatandaşlarımızın hak kaybına uğramalarının önüne geçtik. 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 01.03.2021 tarihli ve 05.196 sayılı kararı doğrultusunda Alsancak Bölgesinde "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alanlar (K)" sınırlarının belirlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı plan Notu Değişikliği Belediye Meclisimizin 11.03.2021 tarihli ve 62/2021 sayılı kararı ile uygun bulunarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 16.04.2021 tarihli ve 05.473 sayılı kararı ile Alsancak Bölgesi Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alanlar (K) Sınırının yeniden düzenlenmesine yönelik plan değişikliği ise İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.10.2021 tarihli ve 05.1206 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Hatay Bölgesinde de "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alanlar (K-K1)” sınırlarının belirlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı plan Notu Değişikliği Belediye Meclisimizin 28.07.2021 tarihli ve 135/2021 sayılı kararı ile uygun bulunarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 13.08.2021 tarihli ve 05.946 sayılı kararı ile onaylanmıştır. 

“YENİ BİR KONAK İÇİN YENİ YATIRIMLAR”

SÖZ VERDİĞİMİZ PROJELERİN YÜZDE 75’İNİ ÜÇ YILLIK SÜREDE TAMAMLADIK
KONAK'IN İHTİYAÇLARINI GÖRÜP YATIRIMLARIMIZLA GÜÇLENDİRİYORUZ 

AÇILIŞI YAPILAN VE YAPIMI TAMAMLANAN YATIRIMLAR:

Toros Sosyal Tesisi ve Pazaryeri:
Toros Semti'nde inşa ettiğimiz çok kapsamlı sosyal tesisimizi hizmete açtık.
Tesis içinde yer alan 137 tezgâhtı kapalı pazaryerinde esnafımız tezgâhlarını kurup, satışlarını yapıyor. Tesiste 184 kişilik nikâh salonu, 400 kişilik düğün salonu, aşçılık ve pastacılık kurslarının düzenlenebileceği altyapıya sahip semt merkezimiz, Minikler Konağı adını taşıyan iki adet kreşimiz hizmet veriyor.

Gültepe Atatürk Spor Salonu:
Gültepe Semti'ndeki eski ekmek fabrikasının bulunduğu alan üzerinde İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla inşa ettiğimiz spor salonunu, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün adıyla hizmete açtık. Atatürk Spor Salonu'nda kapalı voleybol ve basketbol sahası, maçların seyredileceği 300 kişilik tribün, pilates ve fitness gibi çeşitli spor aktiviteleri için ayrılmış 3 salon, halı saha, otopark ve bisiklet parkı yer alıyor. Spor kurslarının başladığı merkezden bölgedeki spor kulüpleri de ücretsiz faydalanıyor. 

Yemişçizade Konağı / 100. yıl Anı Evi:
19. yüzyılda inşa edilen ve dönemin mimari özelliklerini barındıran 3 katlı tarihi konağı aslına uygun restore ettik. Restorasyonu belediyemizce tamamlanan Kestelli bölgesindeki Yemişçizade Konağı'nı güzel bir işbirliği ile kentimize kazandırıyoruz. Belediyemiz ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında tarihi Yemişçizade Konağı'nın kentimizin kurtuluşunun 100. Yılı anısına 100 Yıl Anı Evi'ne dönüştürülmesi için protokol imzalandı. Tarihi konak İzmir'in kurtuluş tarihine ışık tutacak bir kültür evine dönüşecek. Hazırlık çalışmaları başlayan müze çok yakında hizmete açılacak.

Konak Yenilikçi Öğrenme Merkezi (KONTAK):
İZKA'dan alınan destekle restorasyonu tamamlanan tarihi İstiklal İlkokulu'nu yeniden şehre kazandırarak, çocuklar ve gençler için “Yenilikçi Öğrenme Merkezi”ne dönüştürdük. 1900'lü yılların başında inşa edilen ve bir dönem ilkokul olarak hizmet veren tarihi bina Kentimiz İzmir Derneği ile yaptığımız işbirliği doğrultusunda ‘Kontak Yenilikçi Öğrenme Merkezi' olarak hizmete girdi. Proje Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından 7.’si düzenlenen “Sürdürülebilir İş Ödülleri” yarışmasında ödüle layık görüldü. Merkezde gençler ve çocuklar için birbirinden renkli etkinlikler düzenleniyor. 

İkizevler Semt Merkezi:
Mecidiye Mahallesi Halilrıfatpaşa Caddesi üzerinde yer alan, 56 ve 58 kapı numaralı ikiz binaları aslına uygun şekilde restore ederek, semt merkezi olarak hizmete açtık. Toplam 585 metrekarelik alanıyla İkizevler Semt Merkezi, bulunduğu bölgede sosyal hayatın gelişimini sağlıyor. 

Yenişehir Roman Kültür Merkezi:
Tepecik'te 116 yaşındaki tarihi binayı yıkılmaktan kurtararak, Roman Kültür Merkezi'ne dönüştürdük. Restorasyon ile yeniden yaşam bulan tarihi yapı bölge halkımızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çok amaçlı bir merkez olarak hizmet vermeye başladı. Roman Kültür Merkezi'nde okuma-yazma, yaratıcı drama, temel müzik eğitimi, ritim, üflemeli, yaylı sazlar, film, belgesel ve fotoğrafçılık kursları düzenleniyor. Açılan kurslardan biri de müzik aletleri bakım ve onarım kursu olacak. 

Konak Engelsiz Yaşam Köyü:
Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı (EBKOV) işbirliğiyle, Eşrefpaşa hastanesinin arkasında yer alan vakıf tesislerinde hizmet veren Konak Engelsiz Yaşam Köyü'nde zihinsel, bedensel engelli ve otizmli çocuklar özel eğitim, rehabilitasyon ve fizyoterapi hizmeti alıyor. Kısa sürede başarılı çalışmalarıyla ses getiren merkezde her gün yeni mucizeler yaşanıyor. Merkeze gelen engelli öğrenciler güven içinde eğitim alıyor, hayata daha güçlü tutunuyor. 

Toros ve Yenişehir Minikler Konağı:
"Minikler Konağı" adını verdiğimiz okul öncesi eğitim yuvalarından ilk dört tanesini Yenişehir ve Toros semtlerimizde hizmete açtık. 4-6 yaş arası çocuklara ücretsiz okul öncesi eğitimin verildiği Minikler Konağı’nın sayısı giderek artacak.

Aydın Erten Rekreasyon Alanı:
Sadece ilçemizin değil, İzmir kent merkezinin de en güzel körfez manzarasına sahip Gültepe'deki Çınartepe Aydın Erten Rekreasyon Alanı'nın tahsisini Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ardından yeniden aldık. Alanda tüm İzmirlilere hizmet verecek bir Macera Parkı, çocuk oyun alanları, aktivite merkezi, kafe ve restoran bulunuyor.

Konak Gençlik Destek Merkezi:
Tarihi yapıların yeniden kente kazandırılması sürecinde önemli bir başarıya daha imza atarak TCDD Genel Müdürlüğü'nden tahsisini aldığımız Kemer Tren İstasyonu, Konak Gençlik Destek Merkezi adıyla hizmete girdi. Günümüz gençliğinin en önemli sorunu olan madde bağımlılığı ile mücadele başta olmak üzere mesleki eğitim ve sosyal uyum gibi konularda çalışmalar yürüten merkez birçok projeye de ev sahipliği yapan bir alana dönüştü.  
Merkezde belediyemiz çalışmalarının yanı sıra Bir Hayata Dokun Derneği ile imzalanan işbirliği protokolü kapsamında hayata geçirilen projeler de yürütülüyor.

Konak Sosyal Destek Merkezi:
Eşrefpaşa Caddesi üzerindeki Cici Park'ın hemen yanında yer alan üç katlı binayı dar gelirli vatandaşların ücretsiz yararlanacağı "Gıda Market ve Giysi Market”ten oluşan Konak Belediyesi Sosyal Destek Merkezi'ne dönüştürdük.
Türk Kızılayı Konak Şubesi ortaklığında hayata geçirilen proje ile Konak'ta yaşayan dar gelirli vatandaşlar gıda ve giysiye ücretsiz olarak ulaşabiliyor. Vatandaşlarımız, aylık olarak yüklenecek alışveriş kartları ile Sosyal Destek Merkezi'ndeki "Gıda Market ve Giysi Market”e gelerek, ihtiyaçları olan gıda ve giysileri alabiliyor. Maddi karşılığı bulunmayan kartlar sadece Konak Belediyesi Sosyal Destek Merkezi'nde geçerli. 

Kahramanlar Kapalı Pazaryeri:
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kahramanlar Otoparkı'nın alt katını yaptığımız düzenlemeyle kapalı pazaryeri haline getirdik. Daha önce sokakta hizmet veren Kahramanlar pazarını bu alana taşıdık. Yeni pazaryeri hem vatandaşımızı mutlu etti hem de esnafımızın yüzünü güldürdü. Artık bölge sakinleri rahat ve güvenli bir şekilde pazar alışverişini gerçekleştiriyor.

Çınarlı Sancar Maruflu Çocuk Bilim Merkezi:
İlçemizin önemli yeşil alanlarından Çınarlı Rekreasyon Alanı'nı yeniden düzenlerken, anlamlı bir projeyi de hayata geçirdik. Çocuklarımızı erken yaşta bilimle tanıştıracak, onları uzayın eşsiz güzelliğiyle buluşturacak yepyeni bir merkez inşa ettik. İzmir'in büyük değerlerinden Sancar Maruflu’nun adını verdiğimiz Sancar Maruflu Çocuk Bilim Merkezi'ni tamamladık. İçinde yer alan dev planetaryum ile gökyüzüne bir pencere açacağız ve çocuklarımızı evrenin büyülü güzelliğini görebilecekleri bir yolculuğa çıkaracağız. 

Silahhane Binası ile Kırım Tatar Evi:
Restorasyon projelerimizi hız kesmeden sürdürüyoruz. Basmane'deki Silahhane Binası'nı aslına uygun şekilde yeniledik. Buraya Kent Tarihi Birimimizi taşıdık. Görsel Sanatlar Merkezi olarak da işlevlendiren binanın bahçesinde günümüz teknolojisiyle düzenlediğimiz bir açık hava sinema salonumuz da olacak. Eşrefpaşa'daki Kırım Tatar Evi'ni de yenileyerek, İzmir Kırım Tatar Türkleri Derneği'ne tahsisini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Kemeraltı Çarşısı’nda yer alan Büyük Demirhan'ı yeniden kente kazandıracak projeyi Koruma Kuruluna ileteceğiz. Çarşıdaki tarihi hanlarından biri olan Çakaloğlu Han için hazırladığımız röleve ve restorasyon projelerimiz ise hazırlık aşamasında. 

Yenilenen Kültür Merkezleri:
Alsancak Türkan Saylan ile Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezlerimizi yeniledik. Baştan sona elden geçen Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezimizin bir katına Karikatür Müzemizi taşıdık. Sergi ve galeri salonumuzu yepyeni bir görünüme kavuşturduk. Bir katını, Dijital Araştırmalar ve Gençlik Merkezi olarak planladığımız merkezde kurs odaları ve Benal Nevzat Salonu da yeni bir görünüme kavuştu. Yıllardır önemli etkinliklere ev sahipliği yapan Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi de kısa zamanda yenilendi. İç görselleri tamamlandığında merkez adına yakışır bir hale gelecek. 

Milli Kütüphane Karataş Şubesi:
İzmir Milli Kütüphane Vakfı İşbirliğinde Dario Moreno Sokağı girişindeki tarihi bina kitap kurtlarına hizmet için, "Konak Belediyesi İzmir Milli Kütüphane Karataş Şubesi" adıyla kapılarını açtı. Kısa sürede büyük ilgi gören kütüphane her yaştan kitapsevere ücretsiz hizmet veriyor. 

YAPIMI DEVAM EDEN YATIRIMLAR:

Yeni Hizmet Binası:
Deprem sonrası boşalttığımız Basmane'deki camlı hizmet binamızın yıkımını tamamladık, yeni yapılacak binanın inşaat alanını ortaya çıkardık. Zemin etüdü çalışmaları tamamlanan alanda inşa edilecek yeni hizmet binamızla ilgili ön bilgilendirme meclis üyelerimize yapıldı.
Yeni bina vatandaşlarımızın rahat edecekleri, konforlu ve kaliteli bir mekan olarak tasarlandı. Özellikle kent merkezine ana girişlerden biri olan 9 Eylül Meydanı'nda, Kültürpark'ın ana giriş kapısıyla karşılıklı konumlanan bina, modern ve yenilikçi tarzıyla da dikkatleri üstüne toplayacak. 
 
Engelli Kedi Evi:
Sokakta yaşayan engelli kedilere güvenli bir yaşam ve bakım olanağı sağlayacak "Konak Engelli Kedi Evi ve Rehabilitasyon Merkezi”nin yapımına başladık.
Veteriner İşleri Müdürlüğümüzün bulunduğu alan içinde 180 metrekaresi kapalı, 400 metrekaresi açık olmak üzere toplam 580 metrekarelik bir alana sahip olacak Konak Engelli Kedi Evi ve Rehabilitasyon Merkezi, Konak'ta yaşayan sahipsiz ve fiziksel engelli can dostlar için umut olacak. 

Tarihi İkiçeşmeler:
Eşrefpaşa Caddesi üzerindeki tarihi İkiçeşmeler'i gün yüzüne çıkaracak restorasyon çalışmasında sona gelindi. Bulunduğu semte adını veren ikiz çeşmelerin çevresinde yer alan kaçak yapılaşmaların temizlenmesi ve tarihi yapının yeniden ortaya çıkarılması adına yürütülen çalışmalar kısa zamanda tamamlanacak. 

Kıllıoğlu Hamamı:
İlçemizin tarihi semti Basmane'de yer alan ve bir döneme tanıklık etmiş Kıllıoğlu Hamamı'nı yeniden ayağa kaldıracak olan restorasyon çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Restorasyonu için yüzde 80 oranında Valilik Katkı Payı Ödeneği alınan tarihi yapının; kısa zamanda hizmete açılması planlanıyor. Yapı; restorasyonu sonrasında İzmir'i tanıtan sergi ve sunumların yer alacağı bir merkez olarak kullanılacak. 

Halkapınar Tarihi Bina:
Halkapınar’da bulunan Belediyemiz mülkiyetindeki tescilli yapının bir kültür ve sergi salonu olarak kullanılmasını sağlayacak projenin hazırlık çalışmaları tamamlandı. Restorasyon projesi İzmir 1 Numaralı Koruma Kurulu onayından geçti. İhale süreci tamamlandıktan sonra hızla yapımı başlayacak. 

İztasyon Mimarlık ve Etkinlik Merkezi:
Tarihi Kemer Tren İstasyonu'nun hangar binasını, İzmir Serbest Mimarlar Derneği (İSMD) ve Mimarlar Odası İzmir Şubesiyle birlikte restore ederek, İztasyon Mimarlık ve Etkinlikleri Merkezi adıyla kente kazandırıyoruz. Restorasyona yönelik tüm mühendislik uygulama projeleri İSMD tarafından hazırlatılan ve belediyemize hibe edilecek merkezde yapım çalışmaları sürüyor. 

Ferahlı Cemevi:
Ferahlı Mahallesi'nde 3 bin 513 metrekare alan üzerinde inşa edeceğimiz dört katlı cemevinin projesini tamamladık. Bölge sakinlerinin en büyük isteği olan cemevi ve kültür merkezinin yapım ihalesine çıkacağız. 
  
Beştepeler Sosyal Tesis ve Pazaryeri:
1.Kadriye'de temelini 17 Haziran 2020 tarihinde attığımız beş yıldızlı sosyal tesisimizde sona yaklaştık. 6 bin metrekarelik bir inşaat alanı üzerinde kurulan ve dört katlı olacak tesisimizin bodrum katında 25 araçlık kapalı bir otopark, üst katlarında ise 72 tezgâhlı bir pazaryeri ile nikâh törenlerinin de yapılabileceği, 195 kişilik çok amaçlı bir salon bulunuyor.
    
KONAK:
TARİHİ YAŞATAN KENT
 
Geçmişin Zenginliğine Sahip Çıkıyoruz

İzmir'in kalbi Konak'taki tarihi değerleri tek tek gün yüzüne çıkarıyoruz. İlçemizin farklı noktalarındaki, tarihi binaları restore ederek kent yaşamına kazandırıyoruz. Yaklaşık 3 bin tescilli yapının bulunduğu ilçemizde başlattığımız restorasyon çalışmaları yeni yapılarla sürüyor. 30 yıla yakın belediye tecrübesini, mimarlık mesleğindeki birikimi ile birleştiren Belediye Başkanımız Abdül Batur, tarihi dokunun en iyi şekilde korunması için restorasyon çalışmalarını yakından takip ediyor. İzmir Valiliği, İZKA, Tarkem ile birlikte ilçemizin tarihi değerlerini el ele ayağa kaldırıyoruz. 
Tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde yer alan iki tarihi binayı aslına uygun restore edilmesine destek oluyoruz. Bu yapılardan biri unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel miras değerlerimizin ustalardan genç nesillere aktarımının sağlanacağı öğrenme mekânı olarak tasarlandı. Diğer yapı ise sivil oluşumların ve sivil toplum örgütlerinin kapasitelerinin gelişmesi desteklenerek bölgedeki ve Türkiye'deki sivil toplum gelişimine katkıda bulunmak amacıyla tasarlandı. Burada STK'lar için danışmanlık, mentörlük, eğitim, akademik ve hukuki destek verilecek. 

MUTLU BİR KONAK İÇİN EL ELE VERDİK

Yardımlaşmak, Anadolu kültürünün öne çıkan değeri ve bizler de bu değerler bütününün parçasıyız. Bu sebeple birbirimize yardım etmemizden daha doğal ne olabilir? Yerel yönetimler olarak birbirine yardımda bulunmak isteyen yardımsever insanlar arasında köprü işlevi görüyoruz. İlçemizde yaşayan hemşehrilerimiz kendilerini yalnız hissetmesinler, çaresizim demesinler derdindeyiz. 

Konak Sosyal Destek Merkezi:
Kent yoksulluğunu gidermeye odaklı hizmet anlayışımızla ilçemiz sınırları içerisinde ikamet eden ihtiyaç sahibi hemşehrilerimizin temel gıda, giysi ve eşya ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Konak Sosyal Destek Merkezimizi kurduk. Merkez sayesinde ilçemiz sınırları içerisinde ikamet eden ihtiyaç sahibi hemşehrilerimize yardım elimizi uzatıyoruz. Merkez içerisinde yer alan ve 2021 yılının Ekim ayında açılan Gıda Marketten 700 kişi, Giysi Marketten ise 650 kişi aylık alışveriş imkanı buldu. 
 
Aşevi ve İkram Hizmetleri:
Belediyemize sosyal yardım için başvuran vatandaşlarımız arasından yapılan inceleme sonunda gerekli kriterleri sağlayan ihtiyaç sahiplerine her gün sıcak yemek desteğinde bulunuyoruz. Konak'ta ikamet eden, bakıma muhtaç, kimsesiz, yaşlı ve engelli 500 vatandaşımızın günlük sıcak yemek ihtiyacı kendi bünyemizde faaliyet veren aşevimizden karşılıyoruz. İhtiyaç sahibi hanelere, her gün üç çeşit sıcak yemek veriliyor bu sayede, evinde yemek pişirecek imkanı olmayan vatandaşların sofraları boş kalmıyor. Ayrıca Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz cenazelerde, taziyelerde, anma ve özel günlerde mobil araçlarla ikram hizmeti sunuyor. 

Askıda Kurban:
Başlattığımız "Askıda Kurban Eti" kampanyası ile hayırseverlerle ihtiyaç sahibi hemşehrilerimiz arasında dayanışma köprüsü kurduk. “Askıda Kurban Eti” kampanyasına destek olmak isteyen hayırseverler, kilo sınırlaması olmaksızın, dilediği kadar kurban etiyle katılım sağlayabiliyor. Bağışlanan kurban etleri belediyemiz ekiplerince hayırseverlerin evlerinden alındıktan sonra gerekli kesimleri yapılıp, paketlenerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Askıda Kurban kampanyasına 2021 yılında hayırseverlerin bağışladığı yaklaşık 3 bin 500 kilogram kurban eti 2 bin 335 ihtiyaç sahibi aileye ulaştırıldı. 

Hoş Geldin Bebek: 
2027 yılında dünyaya gelen 76 yavrumuza "Hoş Geldin Bebek" çantası armağan ederken, 179 bebeğe de bebek bezi ve bebek maması ulaştırdık. 

Engelsiz Servis:
Engelli hemşehrilerimizin kent yaşamına katılımının önündeki engelleri kaldıran ‘Engelsiz Servis' hizmetimiz ile ulaşımda engelleri kaldırıyoruz. Özel araçlarımızla verdiğimiz ücretsiz sosyal hizmetimiz sayesinde ağır bedensel engeli bulunan hemşehrimiz eve kapanıp kalmıyor. Randevu alarak belirttikleri günde başta hastane olmak üzere diledikleri kuruma götürülüp, getiriliyor. Engelsiz hizmet aracımızdan 2021 yılında 321 vatandaşımız yararlandı. 

Akülü ve Aküsüz Sandalye Yardımı:
Yürümekte zorluk çeken engelli bireyler için akülü ve tekerlekli sandalye yardımı yapıyoruz. Zor durumda olan ihtiyaç sahibi engelli hemşehrilerimiz, gerekli belge ve raporlarla yaptıkları başvurular sonunda gelir durumlarına göre akülü veya tekerlekli sandalye yardımı alabiliyor. 2021 yılında 6 engelli hemşehrimize akülü tekerlekli sandalye, bir hemşehrimize de tekerlekli sandalye yardımı yaptık. 

Gıda Kolisi, Giysi ve Eşya Yardımı:
2021 yılında 48 haneye eşya, 3 bin 209 kişiye giysi ve 9 bin 362 kişiye gıda kolisi yardımında bulunduk. 

Sosyal Yardımlar:
2021 yılında ilçemizdeki ihtiyaç sahibi hemşehrilerimize hane başı 500 kilogram olmak üzere 250 haneye 125 ton kömür dağıtıldı. 371 ailenin çocuklarına her aileye net 150 TL kırtasiye yardımı için destek kartı verildi. Covid-19 sebebiyle mağdur durumda olan 300 müzisyene gıda kolisi dağıtıldı. Yine 323 kahveci esnafına 350 TL'lik nakdi yardım ve 150 TL'lik Sosyal Destek Kartı yardımı yapıldı. 2 bin 709 çocuğumuzun bayramlık (giysi-ayakkabı) ihtiyacı giderildi. 

ÖNCELİĞİMİZ
KENTE HİZMET KENTLİYE SAYGI 

Semt Merkezleri:
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüze bağlı hizmet veren semt merkezlerimizde Konak'ta yaşayan kadınların toplumsal hayata etkin ve üst düzeyde katılmasını sağlayarak; üreterek ekonomik olarak güçlenmesini desteklemek amacıyla meslek edindirme, yabancı dil, geleneksel el sanatları, hobi ve beceri kursları veriliyor. Merkezlerde 2021 yılında bin 62 kişi faydalanırken, 389 çocuk için de kurslar düzenlendi. 
  
Minikler Konağı:
2021 yılının Ağustos ayında faaliyete geçen Yenişehir Engelsiz Yaşam Köyü içerisinde ve 2021 yılının Eylül ayında faaliyete geçen Toros Hizmet Binası içerisinde yer alan Minikler Konağı adlı kreşlerimizde toplam 72 çocuğumuza eğitim verilmektedir. Kreşlerimizin kontenjan sayısı 120 olup pandemi dönemi sınıf kontenjan sayısında geçici süre kısıtlamaya gidilmiştir. 

Konak Dijital Araştırmalar ve Gençlik Merkezi:
Yenilediğimiz Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nin bir katını Dijital Araştırmalar ve Gençlik Merkezi olarak ayırdık. Merkezde, geliştirilen yeni teknolojiler ve güncellemelere dair söyleşi, atölye ve paneller düzenlenecek. Daha çok gençlerin ilgi göstereceği merkezde 5 yaştan 70 yaşa kadar herkesin faydalanabileceği eğitimler de yer alacak. Ayrıca, internet okuryazarlığı, dijital medya, web sitesi tasarımı, robotik kodlama gibi eğitimler verilecek. 

Konak Yenilikçi Öğrenme Merkezi (KONTAK):
Belediyemizin mülkiyetini satın aldığı İzmir Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla restore ederek ayağa kaldırdığı, tarihi İstiklal İlkokulu yeni işleviyle hizmet vermeye başladı. Kentimiz İzmir Derneği, TARKEM, İzmir Kültür ve Sanatı Geliştirme Derneği'nin de destek olduğu projeyle yeniden eğitim yuvasına çevrilen okul, “KONTAK-Yenilikçi Öğrenme Merkezi" ismiyle kapılarını çocuklara, gençlere açtı. 

Konak Gençlik Destek Merkezi:
Gençlere yönelik kurslar düzenlediğimiz Gençlik Destek Merkezinde 2021 yılının Ekim ayında psikolojik danışmanlık hizmeti de başladı. Danışan sayımız bu kısa süre içerisinde 50'yi aştı. Merkezde ayrıca ergen ve yetişkin grupların psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak üzere destek hizmeti de veriliyor. Psikolojik destek kapsamında bireysel terapi ve aile terapisi uygulanıyor. Danışmanlık sürecinde kişilere bireysel ve çevresel sorunlarla başa çıkma becerileri kazandırılması amacıyla destek çalışmaları yürütülüyor. Yanı sıra Bir Hayata Dokun Derneği ile imzaladığımız protokol kapsamında AB hibe desteği almaya hak kazanan "Sıfır Kayıp Projesi" de başarıyla sürüyor.

Konak Kadın Kooperatifi:
Konak Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen Konaklı kadınlar, el emeklerini değerli kılıyor. Elde edilen gelir kooperatifçi kadınların aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kadınların emeğinin değerlendiği satış stantlarının ilçe genelinde yaygınlaştırması planlanırken Konak Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifi, ilerleyen süreçte yeni projelerle de kadının gücünü çoğaltacak. Kooperatifçi kadınların katılacağı yaşlı, hasta ve engelli bakım kurslarının ardından Konak Kadın Kooperatifi hizmet sektöründe de yer alacak. 

Konak Gençlik Meclisi:
Konak Belediyesi Gençlik Meclisi'ni kurduk. 15-28 yaş aralığındaki Konaklı gençlere kent yönetiminde söz hakkı tanıyacak meclis için üyelik başvuru sürecini tamamlayarak seçilen 37 genç ilk meclis toplantısını yaptı. Meclis üyeleri her ay bir kez toplanacak. Konak Gençlik Meclisi üyeleri üretecekleri projelerle Konak gençliğinin sesi olacak. 

Konak İleri Yaş Sağlıklı Yaş Alma Merkezi:
Halil Rıfat Paşa semtindeki Ziya Zişan Saadet Aytulun Kardeşler İleri Yaş Sağlıklı Yaşam Merkezimizde 55 yaş üstü vatandaşların kaliteli zaman geçirmesi, yeteneklerini ortaya çıkarabilmesi amacıyla çeşitli hobi kursları ücretsiz veriliyor. 1580 üyesi olan merkezimiz pandemi nedeniyle 2021 yılında 250 üyeye hizmet verdi. 

Kütüphaneler: 
Okumanın önemini ve kitapların değerini biliyoruz. Çocuklarımız kitaba ve bilgiye kolay ulaşsınlar diye açtığımız Göztepe Kent Kitaplığı ile Milli Kütüphane Karataş Şubesi yoğun ilgi gördü. Açıldıkları günden beri kütüphanelerimizden faydalanan okuyucu sayısı 7 bine yaklaştı. 

Konak Müzeler:
Girişlerin ücretsiz olduğu; Necdet Alpar Mask Müzesi, Kadın Müzesi, Ümran Baradan Oyun Ve Oyuncak Müzesi, Karikatür Müzesi ve İzmir Radyo Ve Demokrasi Müzesi'ni yeniledik. Karikatür Müzesi yeni yerinde hizmet verecek. Müzelerimizi 3 yılda 29 bin 554 kişi ziyaret etti. 

Kültür Sanat Kursları:
İzmir'in kalbi Konak'ta 7'den 70’e her yaştan hemşehrimizin kültür ve sanatla buluşmasını sağlıyoruz. Kültür merkezlerimizde düzenlediğimiz farklı branşlardaki kurslarımız her yaştan kursiyerleri ağırlıyor. Kültür merkezlerimizde toplam 27 kategoride açılan kurslarımızdan 4 bin 802 kursiyer faydalandı. 

Spor Kursları:
Mehmet Ali Akman Semt Merkezi, Güzelyalı Spor Merkezi, Güneşli Spor Tesisi, Hatay Semt Merkezi, Zeytinlik Semt Merkezi, Tarık Gencay Spor Tesisi, Halkapınar Futbol Sahası, Gültepe Atatürk Spor Tesisi'nde verdiğimiz Step- Aerobik, Plates, Halk Oyunları, Futbol, Basketbol, Voleybol, Jimnastik, Satranç kurslarımızdan 2021 yılında bin 200 kursiyerimiz faydalandı. 

Zeytinlik Bilim Merkezi:
Zeytinlik Semt Merkezi'miz içinde hizmet veren Çocuk Bilim Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor. Basit elektronik, mekanik, optik ve robotik aletlerin sergilendiği müze, teknolojik cihazları yakından tanıma ve deney yapma imkânı da sunduğu için öğretmenler ile öğrencilerinin ilgisini çekiyor. Müze ilk, orta ve lise öğrencilerini öğretmenleriyle birlikte, sık sık gruplar halinde ağırlıyor. Pandemi nedeniyle ziyaretçi sayısının düştüğü merkezde 70 çocuk kurs görüyor. 

Konak Engelsiz Yaşam Köyü:
Örnek bir proje olarak hayata geçirdiğimiz Engelsiz Yaşam Köyü başarılı çalışmalarıyla kalplere dokunmaya devam ediyor. Merkezde fizyoterapi gören down sendromlu çocuklarımız yürümeyi öğrendi. Daha birçok mucizeye ev sahipliği yapan Konak Engelsiz Yaşam Köyü'nde 2021 yılında 95 özel çocuğumuz eğitim hizmetinden faydalandı. 

Konak Roman Kültür Merkezi:
Konak'ta Roman hemşehrilerimizin yoğun yaşadığı Yenişehir Mahallesinde hizmete açtığımız kültür merkezimiz ile çocuklarımıza kucak açtık. Okuma-yazma, yaratıcı drama, temel müzik eğitimi, ritim, üflemeli, yaylı sazlar, film, belgesel ve fotoğrafçılık konularında kursların verildiği merkezde şu ana kadar 75 kursiyerimiz eğitim görüyor. Merkezde açılan kurslardan biri olan müzik aletleri bakım ve onarım kursu da ilgi görüyor. 
 
Kadın ve Sosyal Politikalar Merkezi:
Yeni hizmete aldığımız Kadın ve Sosyal Politikalar Merkezi'nde Konaklı kadınların ve dezavantajlı grupların yaşadığı sıkıntıların çözümüne yönelik çalışmalar yapılacak, projeler yürütülecek. Sosyal politikalarımızı güçlendirecek merkezde, Konak'ın zengin kültür dokusundan kadınların katılacağı sözlü kültür ve sözlü tarih çalışmalarının yapılması da planlanıyor. Sivil toplum kuruluşlarının ve kadın çalışmalarında uzman akademisyenlerin de destek vereceği merkezin üzerinde duracağı ve önüne geçmek için çabalayacağı en önemli konulardan biri de kadına yönelik şiddet olacak. 

GÜVENLİ VE DÜZENLİ BİR KENT İÇİN 
 
Geride bırakılan üç yıllık süreçte yenilediğimiz araç ve ekipmanlarla Konak'ı daha güvenli ve düzenli bir kent yapmak için çalışıyoruz. Ekiplerimiz ile sahada yaz kış demeden çalışıyor, gelen talepleri en kısa zamanda çözüme kavuşturuyoruz. 

Altyapı ve Onarım Çalışmalarımız:
Fen İşleri Müdürlüğümüze bağlı asfalt ekibimiz mahallelerde serme asfalt finişerle serme asfalt ve freze çalışmalarını aralıksız olarak yapıyor. Uç yıllık süreçte bir veya birden çok kez asfalt yama çalışmaları gerçekleştirdik. Üç yıllık çalışmalarda yaklaşık 32 bin ton asfalt serimi yapıldı.

Yol ve kaldırım çalışmalarına yaklaşık, 1 milyon 510 bin TL'lik yatırım yaptık. 

İnşaat ekibimiz merdiven yapım ve onarımı ile 86 mahallenin 418 sokağında ve 23 cadde üzerinde bir ya da birden çok kez yol düzenlemesi gerçekleştirdi.

Ücretsiz moloz alımı yaptık. Metruk yapıların yıkımını gerçekleştiriyoruz. 

Temizlik Çalışmalarımız:
Temizlik İşleri Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz 3 vardiya halinde haftanın 7 günü kesintisiz olarak çalışıyor ve günlük yaklaşık ortalama 600 ton evsel atık topluyor. 

İlçemiz sınırlarında kurulan 14 pazaryerinde pazar bitiminden hemen sonra, süpürme, temizleme ve yıkama işlemi yapıyoruz.

Çöp konteynerleri konteyner yıkama araçlarımız ile belirli periyotlarda yıkayıp, dezenfeksiyon aracı ile dezenfekte ediyoruz. Ekonomik ömrünü tamamlamış çöp konteynerlerini yenileniyoruz. Üç yılda toplam 1121 adet konteyner yeniledik.

112 adet çöp ev ve 495 adet arsa ekiplerimizce temizlendi. 92 bin 75 çuval moloz atığı ve eski eşya toplandı. 

Covid-19 Salgını Nedeniyle Yürütülen Çalışmalar:
COVİD-19 Salgını ile mücadele kapsamında tüm cadde ve sokaklarımızda mahallelerin genelinde yıkama ve dezenfeksiyon çalışması yapıldı. 

HEDEF DAHA YEŞİL BİR KONAK

Park ve Bahçeler Müdürlüğü'müze bağlı ekiplerin çalışmaları sonunda üç yılda toplam 3 bin metrekare alana sahip yeni park ve yeşil alanı ilçemize kazandırdık. 22 bin metrekare büyüklükte park ve yeşil alanı revize ettik. Bu sürede 913 bin mevsimlik bitki, çalı ve ağaç dikimi gerçekleştirdik. 45 bin ağaç budadık. Kırmızı palmiye böceğine karşı yoğun bir mücadele verdik. 160 adet ağacı böceğin aktif olduğu dönemde her ay ilaçlıyoruz. Toplam 39 bin metrekare yeşil alanın bakımı (gübreleme- ilaçlama) yapıldı. 

Satın almıyor, ihtiyaca göre üretiyoruz:
 
İlçemizin farklı noktalarındaki parklarda yer alan çocuk oyun alanlarını yaklaşık 4 bin metrekare kauçukla kapladık. 758 adet oturma bankı, 200 adet çöp kovası üretimi yaptık. Pandemi döneminde, özellikle sosyal mesafe kuralına destek olmak amacıyla tek kişilik banklar üreterek, parklarımıza yerleştirdik. İhtiyaç duyulan yerlerde kedilerin barınabilmesi için 500 adet kedi evi üretimi yaptık.
Budanan ağaçlardan elde edilen ağaç dallarını, dar gelirli ailelerin yakacak ihtiyacını karşılamak için dağıtıyoruz. Böylece her yıl 500 aileye yakacak yardımı yapmış oluyoruz. İlçemiz sınırları içinde kaİan yaklaşık 100 okulun istekleri dahilinde bahçe düzenlemelerini, koşa, budama, temizlik ve bank taleplerini karşılıyoruz. Ayrıca ilçemizdeki tüm sağlık ocağı, ibadethanelerde imkanlar dahilinde peyzaj düzenlemeleri, koşa, misina, budama, temizlik çalışmaları yapıyoruz. 

GELECEĞİ KORUMAK EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ

İlçemizde evsel atıklardan ayrı olarak toplanan, ambalaj atıklarının, atık camların, atık piller, atık elektrikli ve elektronik eşyaların (AEEE), bitkisel atık yağların, atık ilaçların kaynağında ayrı toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve bertaraf süreçlerini Çevre İzin Lisanslı Firmalar ile koordineli şekilde gerçekleştiriyoruz. 

Atık Yönetimi:
Üç yıllık sürede 120 bin ton ambalaj atığı, 18 ton atık pil, 5 ton atık elektrikli ve elektronik eşya, 23 ton evsel nitelikli atık ilaç ve 335 ton bitkisel atık yağı toplayarak geri dönüşüme gönderilmesini sağladık. 

Kapıda Dönüştür:
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzce yürütülen "Kapıda Dönüştür” projesi ile web ve mobil uygulama aracılığıyla sisteme kayıt yapan vatandaşlarımızın bildirdiği ambalaj atıkları adreslerinden ekiplerce teslim alınıyor, teslim edilen atık miktarına göre para puanları hesabına yükleniyor.

Denetim Uygulamaları:
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'müz 450 gürültü şikayetini, 230 koku/duman şikayetini, 600 atıklar hakkında şikayeti işleme alarak, denetim yaptık. Yapılan şikayet, talep ve başvurular doğrultusunda Çevre Denetim Ekiplerimizce desibel ölçer cihaz ile ses ölçümleri yapılıyor. Tespit edilen aykırılıklarla ilgili idari işlem uygulanıyor. Çevre Denetim Ekiplerimizce ilgili işyerlerine yapılan denetimler neticesinde kullanılan yakıt kalitesi, Sulu Filtreli Baca sistemlerinin olup olmadığı ve çalışıp çalışmadığı kontrol ediliyor. 

CAN DOSTLARIMIZ BİZE EMANET

Üç yıllık süreçte Veteriner İşleri Müdürlüğü'müze ait 139 Kedi 74 Köpek kapasiteli Bakımevimizi tamamen yeniledik. Bu sürede 18 bin 327 sokak hayvanına hizmet verdik. 6 bin 128 sokak hayvanının kısırlaştırmasını, 8 bin 604 sokak hayvanın da kuduz aşılamasını yaptık. Bin 232 sokak hayvanı karma aşılaması ve 11 bin 869 sokak hayvanının iç/dış paraziter tedavisin üstlendik. İlçemizin farklı noktalarına 350 adet kedi evi yerleştirdik 
 
KÜLTÜR VE SANATIN KALBİ

Pandemiye rağmen İzmir'in kalbi Konak'ta kültür-sanat etkinliklerine önem verdik. Bu sürede düzenlediğimiz etkinlikler, kurslar ve gösterilerle kalplere dokunan işlere imza attık.
Kültür merkezlerimizde ve dış merkezlerde 11 ayrı kategoride 219 etkinlik düzenledik. Konserler, festivaller, kukla gösterileri, sergiler, dans gösterileri, tiyatro etkinlikleri ile halkımızla buluştuk.

Bu etkinliklere 52 bin 900 izleyici katılım sağladı. 
HERKES İÇİN SAĞLIKLI YAŞAM

Açtığımız kurslar, düzenlediğimiz etkinliklerle ilçemizdeki kadın, çocuk ve gençlerin sporla buluşmasını sağlıyoruz. Ayrıca verdiğimiz desteklerle de ilçemizde farklı spor dallarının gelişmesine katkı koyuyoruz. Geride bıraktığımız üç yılda okullara 250 bin TL tutarında spor malzemesi armağan ettik. Amatör spor kulüplerine 2 milyon 671 bin TL nakdi ve 789 bin TL tutarında malzeme yardımı yaptık. Ayrıca, tüm amatör futbol kulüplerimizin antrenmanları için spor tesislerimizde yer alan sahalarımızı ücretsiz olarak tahsis ettik. 

Düzenlenen Etkinlikler:
Minik Kramponlar Futbol Şenliği
Bebestad Etkinliği
Spor Okulları Buluşması
Gümüldür gezisi
6. Şenel Aksu Koşusu
Ataya Saygı Koşusu
İnsanlar Yaşarken de Anılmalıdır Ödül Töreni
Dünya Kadınlar Günü Piknik 

HER ZAMAN YANINIZDAYIZ

Sağlık İşleri Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimizle ihtiyacı olanın her zaman yanındayız. Üç yılda toplam 10 bin 466 poliklinik muayenesi yaptık. Bin 110 kişiye evde sağlık hizmeti verdik. 2 bin 472 kişi Gönüllü Danışmanlık ve Anonim Test Merkezi'mizden hizmet aldı. Üç yılda çeşitli sağlık konularında 116 eğitim semineri düzenledik. 3 bin 843 kişi laboratuvar hizmetimizden yararlandı. 110 devlet okuluna Sağlık Seti dağıttık. 550 kadının HPV (Smear) ve Mamografı taramalarını gerçekleştirdik. 

KONAK’TA 7/24 HİZMET

Belediyemiz uygulamalarının üzerinde çalıştığı ana sistemin altyapısı iyileştirildi. İhtiyaç duyulan donanım ile yazılımların alımı yapıldı. Cihazların garanti süreleri uzatıldı, teknolojileri yenilendi. Veri depolama alanlarının yetersizliği giderildi, sunucuların ihtiyaçları karşılayamama sorunu ortadan kaldırıldı. Uygulamalardaki yavaşlık giderildi. Birimlerin donanım ve yazılım ihtiyaçları karşılandı. Yazılım tabanlı santral alınıp, tüm sistem buraya taşındı ve ayrıca yedeklendi. Kullanıcı eğitimleri verilerek aktif kullanıma açıldı. Dijital Arşiv sistemine geçildi.
Sistemi, tüm belediye birimleri içinde yaygınlaştırma çalışmalarına devam ediyoruz. 

YANINIZDA "KİM" VAR

Belediyemiz hizmetleri ile ilgili hemşehrilerimizin görüş ve düşüncelerini önemsiyoruz. Gelen tüm talep, dilek ve şikayetleri anında işleme alıyor, ilgili müdürlüğe iletilmesini sağlayarak gelen cevabı vatandaşlara aktarıyoruz. Konak İletişim Merkezi (KİM) adı altında tüm halkla ilişkiler hizmetlerimizi buluşturduk. Mobil, sosyal medya, telefon veya yüz yüze yapılan başvurulara anında cevap veriliyor, gelen talepleri kayıt altına alıyoruz. 

ONLINE E-BELEDİYE UYGULAMALARIMIZ:

Online rayiç sorgulama
İşyeri E-Ruhsat Ön Beyan Başvurusu
Emlak Vergisi Ön Beyan Başvurusu
İlan Reklam Vergisi Başvurusu
Çevre Temizlik Vergisi Ön Beyan Başvurusu
Moloz Atık Başvurusu
Elektrik Havagazı Tüketim Vergisi
Beyan Başvurusu 

“BİRLİKTE KONAK” ANLAYIŞIMIZI BÜYÜTÜYORUZ
 
İzmir'in kalbi Konak'ta üç yıl boyunca sivil toplum kuruluşlarının, iş dünyası ve meslek odalarının, hemşehri derneklerinin yöneticilerini hem ağırladık hem de ziyaret ettik. Özellikle kadın ve çocuklara yönelik alanlarda birlikte projeler gerçekleştirdik. Konak için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Hem yurt içi hem de yurt dışında kurduğumuz güçlü bağlarla da ilçemizi en iyi şekilde tanıtıp, yeni işbirlikleri ile kalkınmasını sağlayacağız. 

UYUM EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ
Üç yıllık süreçte Konak Belediye Meclisimiz uyum içinde çalıştı, Konak için en iyi hizmetlerin ve projelerin sunulması için emek sarf etti. Bugüne kadarki süreçte ortaya koyduğumuz performans ve başarılı yönetim anlayışımızla etkin, şeffaf ve güçlü bir belediye olduğumuzu gösterdik. 
 
ORTAK AKILLA YÜRÜYORUZ
Katılımcılık ve insan odaklı yerel yönetim anlayışımızın en büyük paydaşlarından Kent Konseyimiz ve mahalle muhtarlarımızla sık sık bir araya geldik, gelmeye de devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın taleplerini muhtarlarımızdan dinliyor, mahallelerde yaşanan sıkıntıların aşılması noktasında, bağlarımızı sıkı tutuyoruz. 

KONAK İÇİN EL ELE ÇALIŞIYORUZ:
"Birlikte Konak" anlayışını büyütüyor, Konak ailesinin tüm fertlerini dinliyor, sorunları çözüme kavuşturmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Başta İzmir Valiliği ve Konak Kaymakamlığı olmak üzere kentimizdeki kamu kurumlarının yanı sıra hemşehri dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla sık sık bir araya gelerek, ilçemizde yaptığımız çalışmaları anlatıyor, yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Yaptığımız iş birlikleriyle Türkiye'ye örnek oluyoruz. 

KENT DEĞERLERİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ:
Konak Belediyesi olarak gelenekselleşen etkinliklerimiz, büyük katılımla düzenlediğimiz yarışmalarımız, anma ve ödül törenlerimizle hem kentimize emek verenleri ödüllendiriyor hem de kaybettiğimiz değerlerimizin adlarını yaşatıyoruz. 
 

ALDIĞIMIZ ÖDÜLLER VE PROJELERİMİZ

1.    2019 En Roman Dostu Belediye Başkanı Ödülü
2.    İnsani Gelişmişlik Endeksi Ödülü
3.    "Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partner Ödülü" iki yıl (2020-2021) üst üste kazandık.
4.    “Konak Yenilikçi Öğrenme Merkezi" projesi ile Sürdürülebilir İş ödüllerinden "İş birliği Ödülü"
5.    "Avrupa Diploması Ödülü"
6.    "Necdet Alpar Mask Müzesi" ile koleksiyon ve arşiv müzeler kategorisinde “En İyi Müze Ödülü"
7.    “Konak Engelli Kedi Evi ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi" ile 500 bin TL hibe
8.    Avrupa Birliği tarafından Roman Entegrasyon Ödülü
9.    Roman Kültür Merkezi ile Tarihi Kentler Birliğinin "Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Ödülü”.
10.    İstiklal İlkokulu (Yenilikçi Öğrenme Merkezi), Yemişcizade (Alanyalı) Konağı, İkizevler ve Roman Kültür Merkezi projeleri ile 4 dalda European Property Awards ödüllerini almıştır.
11.    Sürdürülebilir Derneği tarafından Engelsiz Yaşam Köyü Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi projemiz için "Sürdürülebilir İş Ödülünü” almıştır. 
 
COŞKUMUZ HİÇ BİTMEDİ

Düzenlediğimiz yarışmalar ile hem yeni yeteneklerin önünü açtık hem de yeni eserler kazandırdık. Milli bayramlarımızın coşku ve heyecanını düzenlediğimiz yarışmalar ve etkinliklerle doruğa çıkardık. Anma törenlerimizle önemli gün ve isimleri bir kez daha hatırladık. 

GÜÇLÜ BELEDİYE GÜÇLÜ KONAK 

İzmir'in merkez ilçesi olmamız nedeniyle iş, eğlence ve ticaret için gelenlerle günlük 1 milyon 300 bin kişilik nüfusa hizmet sunuyoruz. Kamu kurumu olmanın getirdiği sorumluluklar doğrultusunda hizmetlerimizi sunarken, her adımımızı şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesini ön planda tutarak atıyoruz.

2019-2021 yılları arasında 31 milyon 345 bin TL’lik kamulaştırmanın 20 milyon 647 bin TL'lik bölümünü 2021 yılında gerçekleştirdik. 

Yatırımlarımız 2020 yılında 24 milyon 328 bin TL'yken, 2021 yılında yüzde 122,3 artarak 54 milyon 97 bin TL oldu. Temsil tören ağırlama giderlerinde yaptığımız tasarrufu 2021 yılında da sürdürdük. Güçlü bir belediye yapısıyla güçlü bir Konak için çalışmaya devam edeceğiz.
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir