SONKALEİZMİR (ÖZEL)- AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ile AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Turizmi Teşvik Kanunu Değişiklik Teklifi'nin ilk dört maddesi önceki gün TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi. Konaklamadan plaj işletmecisine, deniz turizmi yapana kadar herkese bakanlıktan işletme belgesi alma zorunluluğu getiren, belediye belgeli işletmeleri ise ortadan kaldıran yasa teklifinin diğer maddeleri de salı günü TBMM gündemine gelecek.
CHP'li vekillerin sert muhalefet ettiği, konaklama ve işletmesi ruhsatlarında belediyeleri devre dışı bırakan yasa tasarısına Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Konak Belediye Başkanı CHP'li Abdül Batur da tepki gösterdi.
SONKALE'YE konuşan Batur, pandemi ve ekonomik krizle birlikte belediyelerin İller Bankası paylarının yüzde 15 civarında düştüğünü, buna karşın başta temizlik ve dezenfektasyon olmak üzere öngörülemeyen giderlerin de tüm belediyeleri sarstığını anlattı. Kıyılardaki belediyelerin ise daha büyük sorunlarla baş etmeye çalıştığını vurgulayan Batur, şunları söyledi:
"Kıyılardaki belediyelerimiz pandemiden en fazla etkilenen belediyeler. Neden derseniz; Ayvalık'tan Dikili'den aşağıya doğru gelelim, Foça'sı, Çeşme'si, Seferihisar'ı, Kuşadası, Bodrum, Marmaris'i devletin bütçesinden paylarını mevcut nüfuslarına göre alıyorlar. Mesela Çeşme'nin nüfusu 48 bin. Çeşme, İller Bankası'ndan payını 48 binlik nüfusa göre alıyor. Ama 1 yıldır, bütün kıyıdaki belediyelerimiz çekim merkezi oldu. Kendi nüfuslarının yaklaşık 5-10 katına hizmet üretmeye başladı. Çeşme'nin sadece yaz değil artık kış nüfusu da 250 bine çıktı. Pandemiden kaçanlar hep buralara geldi. Diğer kıyılardaki tüm belediyelerde de durum aynı. Dolayısıyla kıyı belediyeleri artık bu yükü kaldıramıyor.
(Başkan Batur, SONKALE İmtiyaz Sahibi Mustafa Akbaş'ın sorularını yanıtladı)
“BELEDİYE GELİRLERİNİN DÖRTTE BİRİ KESİLİR”
Biz, pandemi bitene kadar borçlu belediyelerin İller Bankası kesintilerinin yapılmaması ya da ertelenmesini istemiştik. Kıyı belediyelerin biraz nefes almasını sağlayacak bu isteğimize maalesef tam tersi bir yanıt geldi. Eskiden yüzde 40 kesinti yapılırken bunu yüzde 50'ye çıkardılar. Yüzde 25 kesinti yapılan yerlerde de yüzde 50'ye çıkardılar. Şimdi bu kesintiler de yetmedi, kıyı belediyelerimizin en önemli gelir kaynağı olan turizm işletme ruhsatlarının elimizden alınması konusu çıktı. Ruhsatların tamamen turizm bakanlığına devredilmesi, belediyelerin devre dışı bırakılması büyük sıkıntı yaratır. Belediyeler bu kadar zordayken bir de onların bütçe kaynaklarını kesmek çok doğru bir yaklaşım değil. Kıyıdaki belediyelerin elindeki bu ruhsat yetkisinin alınması demek, gelirlerinin en az yüzde 25 kesilmesi demek. Bu yasa, kıyıdaki belediyeleri çok zora sokacaktır. Bu yanlıştan hemen dönülmesi gerekir."
BELEDİYELER BİRLİĞİ TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLECEK
Tasarının ortaya çıkmasının ardından Ege kıyılarındaki çok sayıda belediyenin başkanı ile görüştüğünü, konuyu pazartesi günü İzmir'de yapılacak Türkiye Belediyeler Birliği toplantısına da taşıyacağını aktaran Batur, "Pazartesi günü Türkiye Belediyeler Birliği'nin İzmir'de bir toplantısı var. Sayın Fatma Şahin kanalıyla yönetimde bu konuyu gündeme getirip üst makamlara sıkıntıyı anlatacağız. Maalesef belediyelerimizin nefes almasını sağlayacak tedbirleri beklerken, nefesini kesecek çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.
“SANKİ CHP'Lİ BELEDİYELER CEZALANDIRILIYOR”
Batur, kıyıdaki belediyelerin tamamına yakınının CHP'li olduğuna dikkat çekerken, "Kıyıdaki belediyelerin hepsinin muhalif ve CHP'li belediyeler olduğunu görüyoruz. Sanki bir cezalandırma, onların önünü tıkama şeklinde bir yasa tasarısı gibi geliyor bize. Bu nedenle bir an önce bu yanlıştan dönülmesi lazım. Yerel yönetimler ayakta kaldığı sürece insanlara daha iyi hizmet götürebilir. Siz onların kaynağını keserseniz, kente hizmet noktasındaki bütçesiyle oynarsanız, yetkilerini tırpanlarsanız vatandaşa da doğru hizmet gitmez" çıkışını yaptı.
"BELEDİYE GELİRLERİ YASASI ÇIKSIN"
Belediyelerin önünü açacak bir belediye gelirleri yasasının da acilen çıkarılması gerektiğini vurgulayan Abdül Batur, "22 senedir belediye gelirleri yasası diye bir taslak var. Bir türlü bu genel kurula inmedi. Belediyelere her kanun çıktığında yeni görevler, bütçe kaynaklarını zorlayacak görev tanımları geldi fakat maalesef belediyelere nefes aldıracak, belediye gelirleri yasası bir türlü genel kurula inmedi. Biz muhakkak bu yasanın çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.