Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleri, Karaburun’u ziyaret ederek belediyenin yaptığı çalışmaların ilçenin ekonomik kalkınmasına olan etkisini daha yakından görme fırsatı buldu. Belediyede 2 buçuk yıllık çalışma ve hizmetlerin bilançosu da açıklandı.
EMD üyesi gazetecilere ev sahipliği yapan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, toplumun müşterek sesi olan basının, ülkenin içinden geçtiği zor dönemde demokrasinin gelişimine azami faydayı sağlamak üzere özveri ile çalıştığını söyledi.
Nergis Kafe’de düzenlenen kahvaltıda ekonomi basını ile bir araya gelen Erdoğan, Karaburun Belediyesi’nin 119 yıllık tarihinde seçilen ilk kadın belediye başkanı olmanın gururunu yaşadığını belirterek, “Tüm yatırım ve hizmetlerimizi ‘yerelde kalkınma’ vizyonumuza uygun olarak projelendiriyoruz. İlk icraatlarımızdan biri Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’müzü kurmak oldu. İlçemizdeki tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, insanımızın köyünde ve toprağında doyması, ekmeğinin büyütülmesi ilk önceliğimizdir.” dedi.
Seçim öncesinde Karaburun halkına vaat ettiği yatırım ve hizmetler arasında; tamamlananlar ve yatırıma başlananların oranının yüzde 75’i bulduğunu kaydeden İlkay Girgin Erdoğan; Eğlenhoca Zeytinyağı Fabrikası’nın açılması ve Keçi Peyniri Mandırası’nın kapasitesini artırıcı yatırımların, ilçenin en önemli ürünleri olan keçi sütü, zeytin ve zeytinyağında üretim artışına da sebep olduğunu vurguladı.
ÇOK YAKINDA ONLİNE SATIŞ
Keçi Peyniri Mandırası’nın Eğlenhoca, Karaburun ve Mordoğan’da bulunan satış noktalarındaki ürünlerine vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini anımsatan Erdoğan, süt işleme kapasitesini günlük 3 tondan 4 tona, peynir üretim kapasitesini ise 19 tondan 33 tona çıkardıklarını söyledi.
Başkan Erdoğan, teknik altyapı çalışmaları devam eden internet sitesi ile çok yakında Türkiye’nin her yerine ürün gönderebileceklerinin de müjdesini verdi.
Adı Karaburun ile özdeşleşen nergis ve hurma zeytinin markalaşması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışmalar yürüttükleri bilgisini veren İlkay Girgin Erdoğan, pandemi döneminin sağlıklı ve ucuz gıdaya erişimin ne kadar hayati önem taşıdığını gösterdiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin tarım politikasının da pandemi döneminden çıkarılan dersler ile sil baştan kurgulanması gerektiğini sözlerine ekleyen Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:
“İNSANIMIZ YAŞADIĞI YERDE DOYMALI”
“Cebinizde paranız olmasına rağmen istediğiniz tarım ve hayvancılık ürününü satın alamayacağınız yepyeni bir döneme girdik. Üreticimizi toprağına, hayvanına, köyüne küstürmeden yerinde ekmeğini kazanacağı bir düzeni mutlaka kurgulamak zorundayız. İnsanımız yaşadığı yerde doymalı. Ailesini geçindirecek bir gelir seviyesine mutlaka ulaşmalı. Biz Karaburun Belediyesi olarak kısıtlı olanaklarımızı azami verimlilikte kullanarak, ilçemizin yerelde kalkınma hedefine katkı sunmaya, insanımızın aşını ve ekmeğini büyütmeye çalışıyoruz. İlçemiz ekonomisinde çok önemli bir payı olan keçi yetiştiriciliğini özendiriyor, destekliyor, üreticimizin sütünü piyasa fiyatının çok üzerinde alıyoruz. Üreticimiz tüccarın elinde oyuncak olmasın diye, ‘Tüccar ne veriyorsa biz daha fazlasını veriyoruz’ diyoruz. Mandıramızda üretilen ürünleri çok yakında kendi markamızla İzmir’de açacağımız satış noktalarında vatandaşlarımızla buluşturmak istiyoruz.”
TARIMSAL KALKINMADA YEREL YÖNETİMLERİN ÖNEMİ BÜYÜK
EMD İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan da ev sahipliği için Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’a teşekkür ederken, yerel yönetimlerin tarım sektörünün gelişimine büyük etkisi olduğunu vurguladı.
Belediye bünyesinde bulunan Zeytin ve Zeytinyağı Tesisi ile Keçi Peyniri Mandırası’nda yapılan üretimleri görmekten mutluluk duyduklarını belirten Demircan, bu tür geziler ile dernek üyesi gazetecilerin hem hoş bir hafta sonu geçirdiklerini hem de kentin yerel dinamiklerine daha yakından tanık olduklarını dile getirdi.
İşte Karaburun’da iki buçuk yılın (960 gün) bilançosu
- Günlük 30 ton zeytin işleme kapasiteli Zeytinyağı Fabrikası hizmete alındı.
- Tüm çalışanları kadınlardan oluşan Eğlenhoca Keçi Peyniri Mandırası’nın süt işleme ve üretim kapasitesi artırıldı. Yarımadaya özgü taze ve salamura sepet keçi peyniri, Kopanisti peyniri, beyaz peynir ve lor peynirinin marka hâline getirilmesi için çalışmalar hızlandırıldı.
- Karaburun Belediyesi, mülkiyeti belediyeye ait zeytin ağaçları için Kasım ayı itibariyle başlayan hasat döneminde, ilçedeki tarımsal kalkınma kooperatifleri ile örnek bir işbirliğine imza attı. Buna göre ilçenin farklı noktalarında bulunan ve mülkiyeti Belediyeye ait olan yaklaşık 95 dönüm zeytinlikteki hasat işlemi, Batı Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Eğlenhoca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından gerçekleştirilecek. Karaburun Belediyesi’nin tarımsal gelir kaynakları arasında önemli bir yer tutan zeytin hasadını gerçekleştiren kooparetiflere, elde edilen zeytinyağından yüzde % 10 pay verilecek.
- Yerli fide üretimi ve tohum bankası oluşturuldu. Çiftçilerden yerli tohum toplandı. Ayrıca üretilen yerli fideler, üreticilere ücretsiz dağıtıldı.
- Karaburun’a özgü kara keçi yetiştiriciliği teşvik edildi. Keçi sütü piyasa fiyatının üzerinde satın alınarak, keçi peyniri yetiştiricilerine destek sağlandı.
- Karaburun’a bağlı köy ve mahallelerde, kadınların ürettikleri yerel ürünleri satabilecekleri üretici tezgâh ve pazarları açıldı.
- Karaburunlu kadın üreticilerin ürettikleri yöresel ürünler, fuarlarda, Alışveriş Merkezleri ve fuarlarda ziyaretçiler ile buluşturuldu.
- Nergis Festivali, Kösedere Üzüm Festivali, Karaburun Batı Köyleri Mandalina Şenliği ve Mordoğan Gece Levrek Avı Şenliği ile ilçeye yüz binlerce ziyaretçi geldi.
- İlçe merkezinde bulunan ve imar planlarında “kamu kurumu alanı” olarak görünen 4 bin 240 metrekare büyüklüğündeki eski cezaevi arazisi, Karaburun Belediyesi tarafından yeni belediye binası inşa edilmek üzere 5 milyon 500 bin TL bedel ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) satın alındı. İlçenin kültür merkezi ihtiyacını da karşılayacak şekilde projelendirilecek ve Karaburun’u yansıtan bir mimariye sahip olacak yeni belediye binasının 2023 yılında hizmete girmesi planlanıyor.
- İlçe merkezinde bulunan Nergis Kafe tamamıyla belediyenin işletmesine alındı. Tüm çalışanları kadınlardan ve gençlerde oluşan kafenin aynı zamanda yaşlılara hizmet için Aşevi olarak görev yapacak.
- Karaburun Belediyesi tarafından hazırlanan ve 3-6 yaş arası çocukların okul öncesi eğitimlerine katkıda bulunmayı amaçlayan anaokulu, kapılarını açtı.
- Gençlere Kurs merkezi oluşturularak lise ve üniversite sınavına hazırlık destek kursları açıldı.
- Karaburun Spor Okulları faaliyete başlaması için Karaburun Belediyesi Spor Kulübü Derneği kuruldu. Çeşitli branşlarda Spor Okulları açıldı.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile gençlerin futbol, voleybol ve basket oynayabileceği Mordoğan Spor Tesisi faaliyete başladı.
- Karaburun Belediyesi Yelken Kulübü hizmete başladı.
- Mordoğan Sağlık Yaşam Merkezi yenilenerek, haftanın altı günü 09.00-20.00 saatleri arasında uzman Beden Eğitimi öğretmeni eşliğinde kadınlara hizmet vermesi sağlandı.
- Yaz aylarında Karaburun ve Mordoğan’da denize nazır açık hava pilates alanları oluşturuldu.
- Seçim öncesinde dile getirilen “Anneye iş, çocuğa kreş” vaadi çerçevesinde, çocukların sosyal gelişimleri için uygun koşulları sağlamak, annelerinin ise ekonomik hayata katılımını sağlayacak mesleki eğitimler vermek amacıyla ilk Masal Evi Mordoğan’da hizmete açıldı.
- Mahallelerde açılan iğne oyası, makrome ve tel kırma kursları ile faaliyete başlayan; kooperatifler aracılığı ile ürünleri gelire dönüşen İşlikler, kadınlara ek gelir sağladı. Pandemi süreci ile bu atölyeler maske, siperlikli maske ve doktor önlüğü dikim atölyesine dönüştürüldü.
- İlçede yeni bebeği olan çiftlere, battaniye, bebek bezi, bebek kıyafetleri, termoslu bebek çantası, biberon, ateş ölçerden oluşan geleneksel Karaburun Bohçası verilmeye başlandı.
- İlçedeki kadınların el emekleri ile ördükleri plastik içermeyen sağlıklı bez oyuncaklar, Belediye tarafından satın alınarak, geleneksel bohçalara konuldu ve Belediyeye gelen ziyaretçilere armağan edildi.
- Gerçekleştirilen tüm şenlik ve etkinliklerde kadın üreticilerin el emeği ile yaptıkları ürünleri satmaları için ücretsiz satış tezgâhları tahsis edildi. Yüzlerce Karaburunlu kadın, ürünlerini tüketicilerle buluşturma ve ek gelir elde etme şansı yakaladı. İlçe merkezinde kadınların ikinci el ürünlerini satacağı İkinci El Pazarı oluşturuldu, her Çarşamba satış tezgâhları kuruldu.
- Karaburun Belediyesi toplu taşıma araçlarında kadın şoför istihdamına başlandı.
- Fiziki şartları ve fırınları tamamıyla yenilenen Seramik Atölyesi’nde uzman eğitimci eşliğinde yaz ve kış grubu olmak üzere her yıl yaklaşık 100 kadın eğitim alarak sertifikalandırıldı. Atölyede üretilen ürünler, Karaburun Belediyesi’ne gelen ziyaretçilere armağan edilerek, Belediye bütçesinden hediyelik eşya harcamasına büyük oranda son verildi.
- Genel İş Sendikası arasında süren Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) kadın çalışanlara pozitif ayrımcılık getiren maddeler ilk kez yürürlüğe girdi. Eşine şiddet uyguladığı belirlenen erkek işçinin altı aylık maaş ve sosyal alacaklarının yarısının doğrudan eşine ödenmesi sağlanacak.
- İlçe merkezinde can dostları barındırmak için yetersiz kalan Geçici Hayvan Barınağı, Belediyenin özkaynakları ile yapılan Kösedere Köyü’ndeki 8 dönümlük araziye taşınıyor, Barınak çok kısa süre içinde faaliyetlerine başlayacak.
- Atıkların kaynağında ayrıştırılması amacıyla Ambalaj Atıkları Yönetim Sistemi kuruldu. Nüfus yoğunluğuna göre, 58 farklı noktada Ambalaj Atığı Toplama Noktası oluşturuldu.
- Karaburun Belediyesi’nin işlettiği Mavi Bayraklı plajlarda Sıfır Atık Sistemine geçiş yapıldı.
- Vatandaşlardan telefonla ve sosyal medya aracılığı ile gelen şikâyet, talep ve önerileri tek merkezde toplayarak süratle çözüme kavuşturan ve geri bildirimlerini sağlayan Karaburun İletişim Merkezi’miz (KİM) kuruldu. Merkez bünyesinde 0535 105 51 99 numaralı WhatsApp hattı faaliyete başladı.
- Karaburun Belediye Başkanlığı ve Karaburun Tapu Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile vatandaşların taşınmaz alım satımlarını çok daha hızlı ve güvenli yapabilmelerinin yolu açıldı. İmzalanan protokole göre Karaburun Belediyesi, emlak rayiç değerlerini elektronik ortamda Karaburun Tapu Müdürlüğü’nün erişimine açacak. Bu sayede vatandaşların kurumlar arasında zaman kaybetmeleri önlenirken, tapu işlemlerinde yoğunluk dikkat çekici oranda azalacak.
- İlçe merkezinde uzun yıllardır bakımsız görüntüsü ile dikkat çeken ve şikâyetlere konu olan kavşak tamamen yenilenerek; kaldırım, bordür, yaya geçidi düzenlemeleri ve peyzaj çalışmaları tamamlandı.
- Mordoğan Cumhuriyet Meydanı’nda kilit parke ve bordür imalatları ve zeytin ağacı temalı heykel imalatı tamamlandı. İskele’deki çocuk ve yetişkin parkı, oyun ve oturma grupları yenilendi.
- İskele, İnecik, Eğlenhoca, Karaburun Merkez, Küçükbahçe, Saip ve Mordoğan mahallelerinde kilit Belediye personelimiz ile 150 bin m2 kilit parke döşenmesi yapıldı.
- Hasseki Köyü’nde yapımı tamamlanan Atatürk büstü, meydan düzenlemesi, muhtarlık binası ve bünyesinde sağlık odası ve köy kahvesinin de olduğu sosyal tesisin açılışı gerçekleştirildi.
- Saip mahallesinde meydan, Atatürk Büstü ve çevre düzenlemesi yapıldı.
- Tepeboz Mahallesi Yeniliman mevkiinde baştan sona yenilenen meydan düzenlemesi, Atatürk büstü, köylü pazarı ve Belediyenin Mimasbel şirketi tarafından işletilecek kafeteryanın açılışı bir törenle gerçekleştirildi.
- Eğlenhoca Köy Meydanı projelendirme ve taş duvar imalatı yapımı çalışmaları kapsamında yüklenici firmaca yapılan taş duvar imalatları tamamlandı. Proje alanının begonit taş döşenmesi kısmı, alanla ilgili incelemeler nedeni ile henüz tamamlanamazken, üretici pazarı olarak kullanıma açıldı. Kadınlar için üretim ve satış yapacakları kafeterya yapılıyor, hizmete girecek.
- Mordoğan’ın kurtuluş gününe özel olarak Karaburun Belediyesi tarafından inşa edilen ve sosyal medyada yapılan anketle adı belirlenen Özgürlük Parkı’nın açılışı da vatandaşlarla birlikte gerçekleştirildi.
- 2019 Haziran ayından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyemizin desteği ile mahallelerimize 21 adet Çocuk Parkı ve 10 takım spor aletleri seti temini yapılarak montajları tamamlandı.
- İskele sahil şeridinde yer alan ahşap aydınlatma direkleri ve aydınlatma elemanlarının bakımı ve eklemeleri yapıldı.
- Karaburun Belediyesi, uzun yıllardır işlettiği İncirlikoy ve Ardıç’taki plaj tesislerine, ilçe merkezindeki Bodrum Koyu, Manal Koyu ve Mordoğan’daki Kocakum Plajı da eklenerek hizmet vermeye başlandı.
- Karaburun’un en gözde plajlarından biri olan mavi bayraklı Kuyucak sahili ve Karaburun Belediyesi tarafından işletilen Kuyucak Kafe, baştan sona yenilenerek vatandaşların hizmetine sunuldu. Tesiste 700 metrekarelik çim alan, standartlara uygun plaj voleybolu sahası, yoga alanı, dış mekân satranç oyunu, spor alanları, kafe, şezlong ve oturma alanlarının yanı sıra yelken merkezi yer alıyor. Yetişkinler ve çocukların yaz tatillerinde hoşça vakit geçirebilmeleri için yelken, yoga, zumba, jimnastik, voleybol gibi ücretsiz kurs programları düzenleniyor.
- Kuyucak Plajı ile İskele’yi birbirine bağlayan ve ilçe halkının Karayelaltı olarak adlandırdığı yürüyüş yolu baştan aşağı yenilendi, gece aydınlatması için led ışıklarla donatıldı ve ilçe halkının kullanımına sunuldu. Yol tuzlu suya dayanıklı kronman betonu ile kaplandı, tuzluluk ve kuraklığa dayanıklı ılgın ve iğde ağaçlarıyla, agave, ardıç, lavanta ve biberiye çalılılarından oluşan bir peyzaj düzenleme yapıldı, yamaçlar ise led ışıklarla donatılarak geceleri benzersiz bir güzelliğe kavuştu.
- Pandemi döneminde artan nüfusa hizmet verecek araç filosunu geliştirildi. Bu kapsamda Karaburun Belediyesi envanterine katılan altı çöp kamyonu, bir Hidromek kazıyıcı, üç binek araç, bir silindir, üç transit çift kabin araç, bir otobüs, iki minibüs faaliyete başladı.
- Belediye tüm birimlerinin web üzerinden birbiriyle sistem erişimi sağlanarak vatandaşın işlemlerinin her aşamasını takip edebilmesi hedeflenmektedir.
- Tamamıyla yenilenen Karaburun Belediyesi web sitesi canlıya alındı. Web sitesi ve mobil uygulamalarla E-Belediye uygulamaları vatandaşların hizmetine açıldı. E-imar ve e-ruhsat uygulamaları 2022 yılına kadar devreye girmiş olacak.
- Karaburun’un onlarca yıldır beklediği su, kanalizasyon ve altyapı çalışmaları, 2019 yılı Kasım ayında Mordoğan’dan başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ile projelendirilen altyapı çalışmasının sonunda Mordoğan’a 110 kilometrelik kanalizasyon ile 8 kilometrelik yağmur suyu şebeke hattı kazandırılacak. Ayrıca bölgede 8 adet terfi merkezi kuruldu. 2021 yılı içinde proje tamamlanırken, 2022 yılı içinde Karaburun Merkez kanalizasyon ve alt yapı çalışmalarının başlaması hedefleniyor.
- İlçe merkezindeki pazar alanında 2022 yılında, vatandaşların alışverişlerini modern koşullarda yapabileceği, pazarın kurulmadığı günlerde katlı otopark olarak hizmet verecek alışveriş mekânı kazandırılacak.
- İlçe merkezinde atıl durumda olan eski Mimas Oteli’nin tadilatı yapılarak işler hale getirilecek ve bölge ekonomisine kazandırılacak.
- Pandemi nedeniyle evlerinden çıkamayan vatandaşların sebze ve meyve ihtiyaçlarının karşılanması Halk Manav uygulaması başlatıldı. İzmir Sebze ve Meyve Hali’nden alınan ürünleri, üzerine hiçbir kâr konulmadan vatandaşlara ulaştırıldı. Evlerinden çıkamayan yaşlı vatandaşların market ihtiyaçları da Belediye ekipleri tarafından karşılandı.
- Karaburun Yarımadası’nın en özgün doğal güzellikleri arasında yer alan ve tabanına açılan kanallar aracılığıyla kurutulmak istenen İris Gölü, Karaburun Belediyesi ve sivil inisiyatiflerin ısrarlı çalışmaları sonucunda yok olmaktan kurtuldu.
- Karaburun’a bağlı Bozköy Köyü’nde bulunan ve 30 Ekim 2020 günü yaşanan 6,9 şiddetindeki depremde hafif hasar görmesine rağmen “ağır hasarlı yapı” tespiti yapılarak yıkım kararı verilen tarihi Bozköy Camisi “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edildi. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın geçen Şubat ayında kamuoyunun gündemine getirdiği, yerel ve ulusal basında yayınlanan haberlerle büyük tepki çeken yıkım kararı, caminin tescil edilmesi ile birlikte uygulanmayacak.