MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karaburun'u üzen karar!
Güncel
2 Haziran 2020 Salı 15:37

Karaburun'u üzen karar!

Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) istilası altındaki Karaburun'da mahkemeden çevrecileri üzecek bir karar daha geldi. Karaburun Yaylaköy'deki RES projesiyle ilgili "ÇED olumlu kararını" iptal eden yerel mahkemenin kararı Danıştay tarafından bozuldu. Danıştay, Yaylaköy'de RES projelerinin önünü açtı. Karara Karaburun Kent Konseyi sert tepki gösterdi.

SONKALEİZMİR-Karaburun Kent Konseyi'nden yapılan açıklamada, Yaylaköylüler'in itiraz ettiği RES projesiyle ilgili İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin "ÇED olumlu kararını" iptal ettiği anımsatıldı. Ancak davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile RES projesini gerçekleştirecek firmanın bu kararı Danıştay'a götürdüğü vurgulandı. Danıştay 6. Dairesi'nin ise yerel mahkemenin kararını bozarak Yaylaköy'de yeni RES projesinin önünü açtığı ifade edildi.
ÇEVRE SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR
Kurulacak rüzgar türbinleri ile çevre sağlığının hiçe sayıldığına dikkat çeken Karaburun Kent Konseyi, "Karaburun Yarımadası’nın yüzde 61’ini (252 km²) tek başına kaplayan LODOS Elektrik Üretim A.Ş’ye ait Karaburun RES Projesine karşı yürütülmüş olan hukuk mücadelesi 5. yılına girdi. Bu zaman zarfında, proje için verilen ÇED Olumlu kararı iki kez ve üretim lisansı bir kez iptal edildi. Ne yazık ki, bu iptal kararlarına karşın, gerek T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, mahkeme kararlarındaki iptal gerekçeleri dikkate alınmaksızın, üretim Lisansları ve ÇED izinleri hızlı bir şekilde yenilendi" denildi.
NEDEN HEP ŞİRKETLER KAZANIYOR?
Karaburun Kent Konseyi'nden şu açıklama yapıldı: "Doğaya, insana hoyrat bir uygulamayla “yenilebilir-temiz enerji” adı altında bu nadir doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarımızın, kadim bir kültürün kısacası Karaburun’da yaşamın yok edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Şimdi, Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan eden kurumlara bir kez daha soruyoruz;
• ÖÇKB ilan edilen Yarımadada hassas bitki varlığı ve doğadaki hayvan varlığı tespitleri, rezerv bölgeleri, hassas bölgeler ve yarı hassas bölgeler belirlenmeden hem karasal alanda hem de denizel alanda kapasite artışlarına, yer değişikliklerine ve imar alanlarının açılmasına neden izin verilmektedir?
• İhalesi bile yapılmamış Yönetim Planı süreci ne zaman başlayacaktır?
• Yarımada planlanmadan talana mı açılacaktır?
• Biyolojik çeşitliliği ve pek çok değeriyle kıymetli bularak ÖÇKB ilan ettiğiniz Karaburun’da talanın boyutları hız kesmeden büyürken kaç km2’lik bir alanı korumayı düşünüyorsunuz? Planınız nedir?
• Lisansların ve ÇED Olumlu kararlarının defalarca “yaşamdan” yana iptal edildiği Karaburun Yarımadası’nda hukuki süreçlerde neden her seferinde şirketler kazanıyor? Hukuk kimden yanadır? Karaburun’da yargı süreçlerinde “tuz kokmuş“ mudur?
T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ÖÇKB sürecinin gerektirdiği davranış içine girmesini ve Karaburun Yarımadası’nın doğal değerlerini vahşice tahrip eden yatırımlara süreç sonuçlanıncaya kadar “dur” demesini, kamuoyu önünde talep ediyoruz." 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir