MENÜ
İzmir 25°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karaburun isyanda! Yettiniz Gari...
Güncel
1 Aralık 2019 Pazar 12:17

Karaburun isyanda! Yettiniz Gari...

İzmir'in cennet köşelerinden Karaburun'da RES'ler, JES'ler ve GES'lerin ardından bu kez de iki kaçak balık çiftliğinin tespit edilmesi yurttaşları isyan ettirdi. "Yetti Gari", "Karaburun'da balık çiftliği istemiyoruz" şeklinde pankartlar taşıyan köylüler ve çevreciler, yarımadadaki tahribata dikkat çekti.

Karaburun Parlak Mahallesi Badembükü Mevkisinde Çullu Yalısı'ndan başlayarak, Mağaza ve Akkum Yalıları'nı da içine alan bölgede, denize 2 balık kafesi yerleştirildiği görüldü. Bu balık çiftliklerinin kaçak olduğu iddia edildi. Yaşanan durumun bölgedeki doğal yaşamı olumsuz etkileyeceğini savunan Karaburun Kent Konseyi üyeleri, çevreciler ve köylüler bir protesto gösterisi düzenledi. Parlak Mahallesi'nde bir araya gelen yurttaşlar, "Yetti Gari", "Karaburun'da balık çiftliği istemiyoruz", "Yaşam alanlarımızı savunuyoruz" şeklinde döviz ve pankartlar taşıdı.

Grup adına açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Aykut Uçar, denizdeki bu faaliyetin ekim ayında başladığını belirterek, "Karaburun Kent Konseyi ve Parlak Muhtarlığı'nın ilgili birimlere ilettiği dilekçelere ve Alo 181 hattına yaptığı ihbarlara yanıt alınamamış, herhangi bir işlem yapılmamıştır. Yine Badembükü'nde 2012 yılında kurulmak istenen balık çiftliği projesini Parlak halkı yargıya taşımış, Karaburun Kent Konseyi de İzmir Valiliği'ne açılan davaya müdahil olmuştu" dedi.

'FOK BALIKLARININ KALAN SON ÜREME ALANI

Aykut Uçar, Karaburun Yarımadası'nın batısında, özellikle Gerence Körfezi'ni içine alan 5 ve 6 No'lu alan ile Karaburun'un merkezi ile Mordoğan Mahallesi arasını içine alan 4 No'lu alanın, 2008 yılında potansiyel balık yetiştiriciliği alanı olarak ilan edildiğini anımsatarak, "Yarımada'nın içerdiği doğal değerler, yerelin sosyo-ekonomik sürdürülebilir yaşamı ve koruma altında olup tüm dünya için vazgeçilmezlik taşıyan denizel varlıkları için, karanlık bir süreç başladı. Bölgede son dönemde başlayan balık çiftliklerinin taşınma başvuruları dikkat çekicidir. Balık çiftlikleri civarında yaşayanların şikayetlerini ve açılan davaları yıllarca görmezden gelen firmaların, aniden taşınma kararları alarak yeni yer peşine düşmeleri, bize bulundukları yerlerde yıllarca süren, yenilmeyerek dipte çözünen balık yemlerinin ve balık dışkılarının, fiziksel ortamı artık balık yetişemez duruma getirdiğini ve deniz çayırlarının tahribi sonucu sudaki oksijen oranını, yaşam değerlerinin altına indirdiğini düşündürüyor. Bilindiği gibi, yerel geçim kaynaklarından olan kıyı balıkçılığı ve dalyan balıkçılığının sürdürülebilir olması için, yavru balıkların besin kaynağı ve barınağı olan deniz çayırlarının tahribata uğramaması, yaşamsal öneme sahip" dedi.

Uçar, Yarımada kıyılarının ve bölgedeki küçük adaların, dünyanın en nadir memelileri arasında yer alan ve Türkiye'nin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altında olan Akdeniz Foku'nun (Monachusmonachus) kalan son üreme ve yaşama alanlarından olduğuna dikkat çekti. Karaburun'un aynı zamanda Özel Çevre Koruma (ÖÇKB) bölgesi ilan edildiğini belirten Uçar, yetkilileri göreve çağırdı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir