MENÜ
İzmir 26°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karaburun'dan jeotermale imzalı tepki
Güncel
12 Kasım 2019 Salı 19:34

Karaburun'dan jeotermale imzalı tepki

İzmir Valiliği'nin jeotermal sahalarını kiralama hamlesi Karaburun köylülerini isyan ettirdi. Karaburun'daki Eğlenhoca Köyü'ndeki sahada jeotermal araması planlanmasına tepki gösteren yurttaşlar, "Dağlarımızda yağ yapan zeytinimizi, ovalarımızda bal yapan üzüm bağlarımızı, denizimizdeki kefali, dağlarımızdaki kara keçimizi, nergisi, sümbülü korumak için tüm Yarımadalılar yola çıkmıştır. Karaburun’u vermek niyetinde olmadığımızı yüksek sesle birkez daha duyuruyoruz" görüşünü dile getirdi.

Eğlenhoca Köyü kahvehanesinde toplanan köylüler için Karaburun Kent Konseyi üyeleri bilgilendirme yaptı. Saip, Kösedere, İnecik, Kaynarpınar ve Mordoğan’dan çok sayıda doğa dostunun da destek verdiği toplantıda İzmir Valiliği'nin jeotermal planına tepki gösterildi. 14 Kasım'da yapılacak ihalenin iptalini isteyen Karaburun köylüleri imza topladı.

İhaleye çıkılacak alanın Mordoğan Çatalkaya’dan başlayıp Amberseki'ye kadar uzandığını aktaran çevre gönüllüleri, "Bahsi geçen bölgede yaklaşık 120 bin zeytin ağacı olduğu tahmin edilmektedir. Coğrafi işareti de olan sadece yarımada üzerinde yetişen hurma zeytinin en yoğun bulunduğu alanlardan biridir. JES'lerin hiç de temiz enerji olmadığını, ülkemizde ise daha da vahim olarak JES uygulamalarında şirketlerin maliyetlerden kaçınmak için gerekli koruyucu tedbirleri almadığını, ilgili kurumların etkin bir denetim mekanizması kuramadığını görmekteyiz. JES’leri Aydın ve Denizli'de yaptığı tahribatlarla biliyoruz. Yarımadada tarım alanlarının sınırlı olması ve bahse konu olan en verimli bölgelerinde JES kaynak arama projesinin uygulamaya konulması kabul edilemez. Mart 2019’da yarımadada ÖÇKA ilanı sonrasında yaşanan gelişmeler (RES, JES ve Balık Çiftliği Projeleri) sürecinde hesap sorma sırası Karaburunlulara gelmiştir. Yerelin elde kalan son yaşam alanları elimizden alınmak ve Karaburun Yarımadası’nda yaşama son verilmek istenmektedir. Dağlarımızda yağ yapan zeytinimizi, ovalarımızda bal yapan üzüm bağlarımızı, denizimizdeki kefali, dağlarımızdaki kara keçimizi, nergisi, sümbülü korumak için tüm Yarımadalılar yola çıkmıştır. Karaburun’u vermek niyetinde olmadığımızı yüksek sesle birkez daha duyuruyoruz" görüşünü dile getirdi.
Karaburun Kent Konseyi üyeleri, jeotermal ihalesinin iptal edilmesi için toplanan imzaları İzmir Valiliği'ne teslim edecek.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir