SAĞLIK HİZMETLERİ HEM ÇOK PAHALI, HEM DE YETERSİZ VE KALİTESİZ HALE GELDİ
Çıray önergeyle ilgili açıklamasının başlangıcında “AKP iktidarları 18 yıldır sağlıkta büyük reformlara imza attık’ havasını yayıp, yoğun propagandayla insanımızın beynini yıkamayı marifet sanıyorlar. Ancak sağlık sistemimizdeki sorunların büyüklüğü artık yoğun propagandayla örtülemeyecek boyutlarda. Başlangıçta bizim geçmiş dönemlerimizde hazırlanmış reformların hayata geçirmiş, bu da onların seçim başarılarında önemli bir rol oynamıştı. Ama Sağlıkta gelinen noktada artık mızrak çuvala sığmıyor. İnsanımız sağlık hizmetlerini hem çok pahalı, hem de çok daha yetersiz ve kalitesiz olarak almaya başladı. Toplumsal sağlık politikaları açısından son derece elzem olan projeler de diğer alanlarda olduğu gibi kamu çıkarlarına tamamen aykırı haksız rekabete dayalı çarpık bir ihale anlayışına kurban edildi.’ dedi.
KAN ÜRÜNLERİNİN TEDARİKİ İHALESİNİ ALANA ŞİRKETİN SAHİBİ ETHEM SANCAK’IN YEĞENİ MURAT SANCAK MI?
Bunun son örneğini “Türkiye’de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi” adı altında, Türk Kızılay Derneği, SGK ve Avrupa Birliği’nin iştirakiyle yerli kan ürünleri üretilmesi için yürütülen projenin usulsüz ihale sürecinin oluşturduğuna dikkat çeken Aytun Çıray, kendisine ihalenin verilen Maxicell Şirketinin olup olmadığı sorusu olmak üzere bir dizi çok çarpıcı sorunun cevabının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından verilmesi gerektiğini belirtti.
İşte Çıray’ın Meclis Başkanlığı vasıtasıyla Sağlık Bakanından yanıtlanmasını istediği sorular:
1- 18 firmayla müzakerelere başlanılan ihale sürecinde şeffaf ve açık ihale yöntemiyle değil, pazarlık yöntemiyle çoğu firmanın ekarte edilip ihalenin 12 yıllığına Maxicells AŞ ye verildiği doğru mu? Eğer doğruysa bu firma hangi parametrelere ve amaçlara göre seçilmiştir?
2- Söz konusu firma yükümlülüklerini yerine getirip ihale şartlarına uyarak ülke ekonomisini, kamu yararını ve halk sağlığını ilgilendiren yerli ilaç üretimi ile ilgili atması gereken adımları attı mı?
3- Türkiye’de 5 adet kan toplama merkezi açmak ve bu merkezlerde kan ürünlerini üretmek için devletten ilgili firmaya arazi tahsis edildi mi? Eğer edildiyse hangi hukuki gerekçelerle edildi ve bu arazilerde şu ana kadar kan ürünü üretim merkezi açıldı mı?
4- Bahsi geçen firmaya belli sayıda kan ürünü alım garantisi verildi mi?
5- Türkiye’de işlenerek dışa bağımlılığın sona ermesi ve daha ucuza temin edilmesi için yapılan ihaleyi kazanan firma, Avrupa’da üç ay kullanım ömrü kalmış ürünleri bedavaya Türkiye’ye sokup %1800 kârla hastalara ve eczanelere fatura etti mi?