MENÜ
İzmir 31°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Jeotermal planında flaş gelişme! Ve sivil toplum harekete geçti
Güncel
9 Kasım 2019 Cumartesi 11:26

Jeotermal planında flaş gelişme! Ve sivil toplum harekete geçti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Girişimlerini sabırsızlıkla bekliyorum" dediği sivil toplum örgütleri harekete geçti. İzmir Valiliği'nin jeotermal sahaları kiralama ihalesine ilişkin EGEÇEP'in çağrısıyla bir araya gelen, aralarında İzmir Barosu, TMMOB ve İzmir Düşünce Topluluğu'nun da bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü, ihalenin iptali için girişimde bulunma kararı aldı. İhaleden 1 gün önce,13 Kasım'da yapılacak kitlesel basın açıklaması için tüm İzmir'e çağrıda bulunuldu.

SONKALEİZMİR- Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Eş Sözcüleri Alime Yalçın Mitap ve Hüsnü Dilli imzalı yazılı açıklamada, İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın İzmir’in 16 ilçe sınırları içinde (Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Aliağa, Dikili, Bergama, Tire, Torbalı, Ödemiş, Foça, Kınık, Kemalpaşa, Menemen, Kiraz, Bayındır) yer alan 33 alanın Jeotermal aramaları için ve mevcut 2 alanın ise işletme devri için ihaleye çıktığı hatırlatıldı.

ASLA KABUL EDİLEMEZ
Sözkonusu ihalenin 14 Kasım'da yapılacağına dikkat çekilen açıklamada, "Ülkenin enerji ihtiyacı var diyerek, Ege’nin en verimli tarım alanlarında jeotermal işletmek asla kabul edilemez. Kurulacak tesislerle, İzmir ili tarım alanlarının 1/3 ü yani, yaklaşık bir milyon dönüm arazi olumsuz etkilenecek, yaşam alanları yok olacaktır. Ege’de Aydın, Manisa ve Denizli örnekleri göz önüne alındığında, İzmir ilini de büyük tahribatlar beklemektedir" denildi.

İHALE İPTAL EDİLSİN
Açıklama şöyle devam etti: "Toplumda, bu ihalelerin bir kısmının asıl amacının turizm bölgelerindeki değerli arazilere (çok ucuza) sahip olunması olabileceği kaygısı vardır. İzmirli STK’ların ve DKÖ’lerin ortak kararı jeotermal ihalelerin tamamen iptal  edilmesidir. Bu konudaki basın açıklamamızın, 13 Kasım 2019 tarihinde, saat 12.30’da İzmir Konak’ta, Sümerbank önünde geniş bir katılım ile yapılması kararlaştırılmıştır. Bu basın toplantısına EGE’li tüm sivil toplum kuruluşları, Demokratik Kitle Örgütleri, çiftçiler, tarımla uğraşan vatandaşlar, tüm yerel yönetimler, belediye başkanları, kent konseyleri, siyasi parti temsilcileri ve konuyla ilgili diğer bütün çevrelerin davet edilmesi ve geniş bir katılım sağlanması amaçlanmaktadır."

BARO VE TMMOB'DAN DA DESTEK
Katılımcı kuruluşların işe şunlar olduğu ifade edildi: "EGEÇEP, İzmir Barosu kent ve Çevre Komisyonu, TMMOB İKK, Kimya Müh. Odası, İzmir Tabip Odası, ZMO, İDT- İzmir Düşünce Topluluğu, Çeşme Kent Konseyi Ekoloji Platformu, Eğlen Hoca Mahallesi Muhtarı, İZÇEP, ÜZÜM-SEN, İzmir Yaşam Alanları, Karaburun Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, AYÇEP, Tire Çiftçileri, Tüm Köy Sen, CHP İl Tarım Komisyonu, Ege 78’liler Derneği, Foça Forum."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir