MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmirli depremzedeler isyanda...
Güncel
17 Ağustos 2021 Salı 16:06

İzmirli depremzedeler isyanda... "BAKANLIK TAPULARIMIZA EL KOYDU"

İzmir depremi sonrası yıkılan binaları Bayraklı'da belirlenen 7 proje alanı içerisinde kalan depremzedeler, AFAD il müdür müdürlüğü önünde eylem yaptı. Bakanlığın evleri deprem anında yıkılan ya da ağır hasar görenlere rezerv alandan hak sahipliği verdiğini ancak kendilerini bunun dışında tuttuğunu belirten depremzedeler tepkilerini dile getirdi. Daire ve ofisten oluşan 1819 yapımının hak sahipleri, "Bakanlık tapularımıza el koydu. Mülkiyetlerimiz iznimiz dışında alındı" dedi

SONKALEİZMİR-İzmir'de 118 kişinin hayatını kaybettiği 30 Ekim Depremi sonrası binaları az veya orta hasarlı olduğu için yıkılan ve Bayraklı ilçesindeki 7 adet proje sahasında yer alan depremzedeler, AFAD'ın Bornova ilçesindeki il müdürlüğü binası önünde toplandı. Taleplerini içeren imzalı dilekçeleri AFAD'a teslim eden yaklaşık 100 depremzede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bayraklı Şehir Hastanesi yakınında yapımı süren 3 bin 500 kişilik rezerv konut alanından hak sahipliği istedi.



"KATLARIMIZ 8'DEN 5'E DÜŞTÜ"

Daire ve ofisten oluşan 1819 yapının hak sahipleri adına bir açıklama yapan Avukat Nilsu Karaman Aktarıcı şunları söyledi:

"Bizler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7 adet proje alanına dahil edilerek Bayraklı'daki diğer depremzedelerden ayrıştırılan, aslında en mağdur olan grubuz. Bakanlık tarafından 7 adet proje alanına ayrılarak tapularımıza el konuldu. Mülkiyetlerimiz bizlerin izni ve bilgisi dışında elimizden alındı, hazineye devroldu. 7 ayrı proje alanı, 7 ayrı firmaya bilmediğimiz şartlarda ihale edildi. Katlarımız 8'den 5'e indirildi, metrekarelerimiz yarı yarıya düşürüldü. 120-130 metrekare olan evlerimiz 60-70 metrekare olarak yapılıyor. Üstüne bize satılıyor. Ziraat Bankası'nın boş borçlandırma senetlerine zorla imza attırıldık, atmazsak arsa paramızı alıp gideceğimiz söylendi.



"DASK PARALARINI ALAMADIK"

Enkaz haline gelen binalarda eşyalarımız, ziynetlerimiz kaldı, hiçbirini alamadık. Katlarımız 8'den 5'e düşüp konut eksiği ortaya çıkınca zeminlerdeki dükkanları da eve çevirdiler. Şimdi kura ile geri vereceklermiş. 1999'dan beri toplanan deprem vergileri bizlere kullanılmamıştır. 'Binalardan eşyalarınızı almayın, eşya bedelleriniz karşılanacak' denilmesine rağmen söz verilen 30 bin TL eşya parası ve 13 bin TL taşınma yardımı dahi, pek çok arkadaşımıza yapılmamıştır. Bir kısmımız hala DASK paralarını alamadı. Hala konteynerlerde yaşayan, Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği evlerde yaşayan arkadaşlarımız var."



"METREKARE KAYBI YAŞADIK"

SONKALE'ye konuşan depremzedeler de AFAD ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'na tepki gösterdi. Önceki dairesine göre metrekare kaybı yaşadıklarını belirten Yıldız Bukan, "7 katlı binamız, şimdi 5 kat yapılıyor. Oradan da kuraya gireceğiz. Diyelim ki ben ara kattaydım ama şimdi neresi çıkacağı belli değil. Proje alanı dışında kalan depremzedeler var. Onlar hem kendi yerinden hem de rezerv alandan hak sahibiler. Biz bunun dışında bırakıldık" dedi.

"HAK SAHİPLİĞİ ALAMADIK"

35 yıl maden yüksek mühendisi olarak hizmet ettiğini söyleyen Hayati Karaman şöyle konuştu:

"Yer altında 35 yıl emek verdim. 1996 yılında koperatife girdim, 1996 yılında bitti. Benim iki oğlum var. Benim çektiğim sıkıntıları onlar çekmesin. Onlar için iki daire sahibi oldum. Depremden sonra Çevre Şehircilik Bakanlığı reesen binayı yıktı. Her iki dairemiz de DASK'lıydı. DASK birine 3 bin 500, diğerine 4 bin 500 lira verdi. AFAD'dan hak sahipliği müracatında bulunduk. Ancak bu hak bize verilmedi. Benim 140 metrekare dairem Cumhurbaşkanımız 'Yatay mimariye geçilecek' dedi diye 5 kata düşürüldü. 70 metrekarere evi şimdi bize 400-500 bin liraya satacaklar. Çocuklarımıza borç bırakacağız."

"HİÇ BİLGİ VERİLMİYOR"

Diğer depremzedelerden Hasan Taşçı, "Emekli deniz subayı olarak 34 yıl devlete hizmet ettim. Bir dairem vardı, yıkıldı. Şimdi ne olacak bilmiyorum. 63 ile 90 metrekare evler var. 4. katta oturuyordum. Şimdi zeminde miyim, ağaç üstünde miyim bilmiyorum. Hiçbir bilgi alamıyoruz" dedi.

Mustafa Şanlı ise, "Evimize bile dahi sokmadılar. Devlet reesen olaya el koyup inşaatları başlattı. Bize hiçbir bilgi verilmedi, hala verilmiyor. Biz mağduruz" diye konuştu.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir