MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmirli Mert, dünyanın en parlak 100 öğrencisinden biri oldu!
Güncel
12 Ekim 2024 Cumartesi 10:28

İzmirli Mert, dünyanın en parlak 100 öğrencisinden biri oldu!

İzmir’de, 2020 yılında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depreme evde yalnız yakalanan lise öğrencisi Mert Özkardeş, bu sarsıcı olaydan sonra deprem riski ve yönetimi üzerine bir proje geliştirdi. Hazırladığı proje ile uluslararası alanda takdir toplayan Özkardeş, 'Dünyanın en parlak 100 öğrencisi' listesine girmeyi başardı.

Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt tarafından kurulan Schmidt Futures ile Oxford Üniversitesi bünyesindeki Rhodes Vakfı tarafından desteklenen ‘100 Rise Global’ her yıl dünya genelinde düzenleniyor. Toplum sorunlarına duyarlı projelerle başvuru yapan ve gelecek vadeden 15-17 yaş grubundan gençlerin yer aldığı listede, Türkiye’den Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Mert Özkardeş, deprem riski ve yönetimi için geliştirdiği uygulama ile ‘Dünyanın en parlak 100 öğrencisi’ arasında yer aldı.

DEPREM SARSINTILARINI UNUTAMADI, PROJE GELİŞTİRDİ
İzmir’de 2020 yılında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrasında yaşadığı korku dolu anları unutamayan Mert Özkardeş, ’’Depremin ardından aylar geçmesine rağmen bilinçaltımda hala sarsıntınlar hissetmeye devam ediyordum. O yıl, ‘Keşke deprem olunca bize haber veren bir sistem olsa’ diye düşünerek bu fikri geliştirmeye başladım. Ancak liseye giriş sınavına hazırlık sürecinde olduğum için bu fikre tam anlamıyla odaklanamamıştım. Notlarımın arasına bir kenara koyduğum bu projenin yeniden doğmasına yine bir deprem vesile oldu.  2023 yılında tüm ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş depremi, çoğu insanın olduğu gibi benim de hayatımı değiştirdi. Deprem bölgesine yardım kolisi paketlerken bir yandan da Hatay’da yaşayan jeoloji mühendisi amcamdan depremin sonrasında yaşananları soruyordum. Amcam bana, ‘İnsanlar ölüyor, hiçbir şey yapamıyorum’ dediğinde derin bir çaresizlik hissetim. Uyuyamıyor, yemek yiyemiyordum. O an, deprem güvenliği adına bir şeyler yapmam gerektiğini daha da iyi anladım ve projemi tamamlamaya karar verdim’’ dedi.

AKILLI TELEFON VE YAPAY ZEKA İLE DEPREM RİSKİNİ ANALİZ EDECEK 
16 yaşındaki 11. sınıf öğrencisi Mert Özkardeş, riski ve ulaşılabilirliğini de ön plana tutarak hazırladığı projesiyle nasıl ‘Dünyanın en parlak 100 öğrencisi’ listesine girdiğini ise şöyle aktardı:

''Deprem güvenliği adına bir şey yapmam gerekiyordu ve gerekli araştırmaları yaptıktan sonra kararlı bir şekilde projeme başladım. Sistemin sadece uyarı vermekle kalmayıp, binaların sarsıntı verilerini analiz ederek kolon testi olmadan yapısal risk saptayabileceğini fark ettim. Her eve bir ivmeölçer yerleştirmek gerekliydi, ancak maliyeti yüksek olacaktı. Aklıma telefonlar geldi. Neredeyse herkesin cebinde bir akıllı telefon var. Bu sistemi akıllı telefonlarla uyguladığımızda hem maliyet açısından hem de ulaşabilirlik sorunu ortadan kalkmış olacak. Deprem güvenliği sadece binalarla sınırlı değil, odaların düzeni de hayati önem taşıyor. Buna en büyük örnekte Gölcük depremindeki yaralanmaların birçoğunun kötü oda düzenlerinden kaynaklanması, bu yüzden projeme odaları otomatik olarak düzenleyen bir sistemi de ekledim. Oda düzenlerinin kullanıcıların estetik zevklerine hitap etmesi için bir yapay zeka modeli eğittim.’’

Başarılı genç, ayrıca, üniversite de mekanik mühendisliği okuyarak bilgisayar mühendisliğinde uzmanlaşmak istediğini belirtti. Özkardeş, başarısında katkısı olan öğretmenlerine ve ailesine teşekkür ederek şunları söyledi:

''Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, 'Üretmeyen bir millet yok olmaya mahkumdur.’ Bu yüzden, hayatım boyunca üretmeye ve topluma katkıda bulunmaya devam edeceğim.''


 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir