MENÜ
İzmir 24°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’den Ankara’ya ‘tarih’ eli
Güncel
27 Ağustos 2023 Pazar 10:27

İzmir’den Ankara’ya ‘tarih’ eli

İzmir Ekonomi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Deniz Avcı Hosanlı ve Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Kürsüsü’nden doktora adayı Cansu Değirmencioğlu, verem hastalarının tedavisi için yaklaşık 70 yıl önce Ankara’da kurulan Atatürk (Keçiören) Sanatoryumu’nu mimari, tarihi ve sosyal açıdan inceleyen bir proje hazırladı. Tarihi sanatoryumu bilimsel açıdan gün yüzüne çıkaracak proje, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) tarafından ödüle layık görüldü

İEÜ İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Avcı Hosanlı ve Münih Teknik Üniversitesi’nden doktora adayı Cansu Değirmencioğlu, ‘Türkiye’de Yüzyıl-Ortasında Tıp ve Mimarlık Arasında: Ankara’nın Atatürk Sanatoryumu’ başlıklı projesini 2 yılda bitirecek.

3 PROJEDEN BİRİ OLDU

Ankara’nın en önemli kültürel miraslarından biri olan sanatoryum için hazırlanan proje, Türkiye’nin sanatoryum mirasını ortaya koymak adına yapılan çalışmalara da yol gösterecek. VEKAM’dan ödül alarak Türkiye genelinde desteklenmeye hak kazanan 3 projeden biri olduklarını söyleyen Dr. Avcı Hosanlı, yapacakları çalışmaya ilişkin bilgiler paylaşarak, “2022 yılında, yine Cansu Değirmencioğlu ve Doç. Dr. Orçun Kepez ile birlikte hazırladığımız ‘İyileş(tir)menin Mimarisi: Türkiye Sanatoryum Mirasını Haritalandırmak’ başlıklı projeyle Mimarlar Derneği 1927’nin desteklediği Modern Mimarlık Araştırmaları Ödülü’nü kazanmıştık. Son çalışmamızda ise bu projenin kapsamını daha genişlettik ve sadece bir yapı özeline odaklandık” dedi.

ÖNEMLİ BİR ARŞİV OLUŞACAK

Sanatoryumun şu anda devlet hastanesi olarak aktif kullanıldğını söyleyen Dr. Avcı Hosanlı, “Ankara’nın Keçiören ilçesinde yer alan sanatoryum, aynı zamanda Ankara’da devlet tarafından kurulan ilk sanatoryum özelliğini taşıyor. Bu tarihi yapının hem tasarımsal hem de mediko-sosyal yönden birçok özelliği, değeri var. Biz, tüm bunları bilimsel açıdan incelemek ve tarihe iz bırakacak bir çalışmaya imza atmak istedik. Sanatoryumlar inşa edilirken, hastaların tedavi sürecinde mimari tasarımlardan da güç alınmış. Örneğin; geniş balkonların olmasına, odaların hava almasına, tavanın yüksekliğine özen gösterilmiş. Bu tarz örnekleri çoğaltmak mümkün. Biz de projemizde Ankara’daki sanatoryumun mimari, tarihi ve sosyal yönden tüm özelliklerini inceleyerek önemli bir arşiv oluşturacağız. Projemiz, ülkemizdeki diğer sanatoryumlara ilişkin de önemli bir kaynak olacak” ifadelerini kullandı.

TİTİZLİKLE İNCELENDİ

Dr. Avcı Hosanlı, “Sık sık Ankara’ya giderek sanatoryumu detaylıca inceleyip saha ve arşiv çalışmaları gerçekleştireceğiz. Yapının mekansallığının mediko-sosyal boyutlarını da araştıracağız. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına denk gelen projemizde, Atatürk Sanatoryumu’nu döneminin sosyal, kültürel ve politik gündemi bağlamında da ele almış olacağız. VEKAM, çok sayıda başvuru arasında titiz bir değerlendirme yaparak ödül alan projeleri belirliyor. Ödüle layık görülen araştırma projeleri VEKAM tarafından destekleniyor. Bir süredir hayalini kurduğumuz bu projeyi gerçekleştirebilmek açısından da bu sayede büyük bir fırsat elde etmiş olduk” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir