SONKALEİZMİR- İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde iyice hareketlenen Ege ve İzmir kıyıları için dikkat çeken uyarılar yaptı. Rusya'dan gelen turistlerin Türkiye'de Delta Varyantı tehdidini artırdığını vurgulayan Dr. Çamlı, "Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerden gelenler sıkı tedbirlerle karşılanıyor. Ancak aynı uygulamalar Ruslar'a karşı esnetiliyor. Bu şekildeki hareketlenmenin ülke genelinde Delta Varyantı'nı yayacağını öngörmek zor değil. Delta Varyantı'nın çok yoğun, aşılama oranlarının ise düşük olduğu bölgelerden gelen turistler için karantina uygulanmalı" dedi.
(İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı)
"ANTİJEN TESTLER GÜVENİLİR DEĞİL"
ANKA Haber Ajansı'na konuşan Çamlı, Rusya'da vakaların yüzde 90'ını Delta Varyantı'nın oluşturduğunu ve aşılama oranlarının da yüzde 10'lar düzeyinde kaldığını belirterek şunları söyledi:
"Delta Varyantı özellikle İngiltere ve Rusya'da olguların yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor. Rusya'dan ülkemize çok sayıda turist geldi. Yurda girişleri sırasında birtakım tetkikler yapılsa da yeterli değil. Hızlı antijen dediğimiz güvenilirliği çok yüksek olmayan testlerle bile giriş yapabiliyorlar. Antalya Tabip Odası Başkanımızın Delta Varyantı'nın en çok görüldüğü şehrin Antalya olduğuna dair bir açıklaması var. Bu da bizim yeterince tedbir alamadığımızın göstergesi. Yaz tatilinde turistik hareketlenmenin artacağını düşünürsek Delta Varyantı'nın ülke genelinde yayılacağını öngörmek çok zor değil. Yurt dışından gelenlerin aşılama süreçleri de sıkı şekilde sorgulanabilir. Sadece hızlı antijen testleri yaparak bu kişilerin ülkemizde normal hayatına devam etmeleri çok uygun olmaz."
"BAYRAM TATİLİ DÖRDÜNCÜ PİKE NEDEN OLMASIN"
Pandemi sonrası ilk kez kısıtlamasız bir bayram tatili geçirileceğini anımsatan Lütfi Çamlı şöyle devam etti:
"Halen her gün yaklaşık 7 bin yeni Covid vakası, ortalama 45-50 civarında da vefat görmekteyiz. Bu rakamlarla pandeminin geçtiğini söyleyemeyiz. 1 Temmuz normalleşme süreciyle kısıtlamaların tamamına yakını kaldırıldı. Bu toplumsal olarak sanki pandemi geçti algısına ve bir rehavet duygusuna sebep oldu. Bu çok tehlikeli bir durum. Aşı olsak bile pandemi kurallarına çok sıkı uymamız gerekiyor. İnsanlar ciddi anlamda bunaldı. Bayram sosyal bir bütünleşmeye sebep oluyor. Fakat özellikle kontrolsüz kalabalıkların ciddi sıkıntılara yol açabileceğini biliyoruz. Artan bir Delta Varyantı olgusu var. Hem dünyada hem de ülkemizde. Bu bayramın dördüncü bir pike neden olacak ve salgını tetikleyecek bir ortam oluşturmasına izin vermemeliyiz"
"AŞILAMA HIZLANDI ANCAK YETERLİ DEĞİL"
Türkiye'de aşılanma sürecinin hızlanmasına rağmen yeterli düzeye ulaşmadığını vurgulayan Çamlı şunları söyledi:
"14 Ocak'ta başlayan aşılama, teminde yaşanan sorunlar nedeniyle yavaş ilerliyordu. Haziran ayından itibaren teminde yaşanan güçlük çözüldüğü için hızlanma oldu. Günlük bir buçuk milyon doza kadar ulaştı. Şu anda da 800 bin ile 1 milyon doz civarında yapılıyor. Şu anda ülkemizde toplam nüfusun yaklaşık yüzde 22-23'ü iki doz aşı almış durumda. Toplumsal bağışıklık diyebileceğimiz 65-70 oranlarından çok uzaktayız. Aşılamanın hızlanması önemli ama bunun yaygınlaştırılması, kampanyaya çevrilmesi gerekiyor. Hatta bazı semtlerde aşı istasyonlarının kurulması, kırsal kesimde mobil aşılama hizmetlerine önem verilmesi gerek. Aşı konusunda tereddüdü olan vatandaşların kafalarındaki sorular tatmin edici bilgilerle giderilmeli. Kısacası aşı seferberliği ilan edilmeli. Şu anki yüzde 22'lik düzey yeterli değil.”
AŞILAR DELTA VARYANTI'NA KARŞI ETKİLİ Mİ?
Türkiye'de uygulanan BionTech ve Sinovac aşılarının varyant virüsler üzerindeki etkisine değinen Çamlı şunları kaydetti:
"İki doz Sinovac aşısının Delta Varyantı'na karşı etkileri konusunda kanıta dayalı tıp açısından elimizde bilimsel bir veri yok. BionTech ile yapılmış küçük ölçekli çalışmalar var. Bunda ön bulgular iki doz BionTech'in Delta Varyantı'na karşı yüzde 70'lere varan koruyuculuk sağladığı şeklinde. Orada da tek dozun yeterli olmadığı, 2 dozun önemli olacağı belirtiliyor. İki doz Sinovac yapılanlara bir doz BionTech yapılarak antikor seviyesinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Buna dair elimizde bir kanıt yok. Delta Varyantı'na karşı etkili olacağı umut ediliyor."