Engelsiz İzmir vizyonunu “Başka Bir Engelli Politikası Mümkün” anlayışıyla güçlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, engelli yurttaşların yanında olmayı sürdürürken kenti de engelsiz hale getirmek için çalışmalarını hızlandırıyor.
10-16 Mayıs tarihleri arasındaki Engelliler Haftası kapsamında konuşan Başkan Tunç Soyer, engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla kurulan Farkındalık Merkezi’nin ikincisinin Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi’nde devreye alındığını belirterek “Engelli bireylerin sanata erişimi için dünyada ilk ve tek modern sanat müzesi olma özelliği taşıyan İzmir Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanatlar Müzesi de aynı yerleşke içinde bulunuyor. Ayrıca engelli ebeveynlerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için Limontepe’deki Ebeveyn Eğitim ve Bilgi Merkezi’nin çalışmalarını hızlandırdık” dedi.
ENGELSİZ ULAŞIM, YENİ YAZILIM
Başkan Soyer, ESHOT ve İZULAŞ’ın toplu ulaşım filolarındaki otobüslerin neredeyse tamamının da engelli ulaşımına uygun olduğunu kaydetti. Yeni alınan 364 otobüsün hizmete girmesiyle az sayıdaki yüksek tabanlı otobüsün hizmetten çekileceğini belirten Soyer, “Böylece İzmir’de engelli erişimine uygun olmayan otobüs kalmıyor” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de ilk kez yalnızca engelli vatandaşlara özel olarak üretilen dört adet “engelli midibüsü”nü de kente kazandırdıklarını ve kısa süre içinde toplu ulaşım sistemine dahil edeceklerini söyleyen Başkan Soyer, şöyle devam etti:
“Her midibüs yedi adet tekerlekli sandalyeli yolcu taşıma ve ayrıca yedi koltuk kapasitesine sahip. Tüm kapalı otobüs duraklarına ve otobüs içlerine yolcu bilgilendirme ekranları da konulacak. Çalışmaları hızla devam ediyor. Bu ekranlarda yaklaşan araç, yaklaşılan otobüs, varış süresi gibi konularda sesli ve görsel bilgilendirmeler olacak. Bilgi işlem personelimizin, görme engelli yurttaşlarımız için hazırladığı ‘otobüs bilgilendirme sistemi’ de kısa süre içinde hizmete giriyor. ESHOT Mobil Uygulaması dahilinde kullanılabilecek bu yazılım sayesinde, görme engelli hemşehrilerimiz, binmek istedikleri otobüs için yardım istemek zorunda kalmayacak. Bulundukları duraktan binmek istedikleri otobüse bildirim gönderecekler. Şoför, bildirim ekranına düşecek sesli ve görsel uyarı sayesinde bildirilen duraktaki görme engelli vatandaşımızı, el kaldırmasına gerek olmadan durup alacak.”
ENGELSİZ PLAJLAR
Türkiye ölçeğinde ilk kez uygulanan “Kırmızı Bayrak” ve “Erişilebilirlik Koordinasyon Komisyonu”nun çalışmaları ile engellilerin erişimine uygun mekânların ve bilgiye erişim ortamlarının sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Soyer, “İzmir’deki 130 park, açık alan, rekreasyon alanı, kıyı şeridi ve meydan erişilebilir hale geldi. 2021 yılı içinde 12 adet engelsiz ulaşım aracı satın alıyor ve ilçe belediyelerinin tamamının ulaşım aracı ihtiyacını karşılıyoruz. İzmir’de öncelikli olarak Selçuk Pamucak, Menderes Gümüldür, Seferihisar Akarca, Çeşme Ilıca, Karaburun Ardıç ve Dikili halk plajlarından başlayarak kentimizdeki 50’ye yakın mavi bayraklı plajı erişilebilir yapıyoruz. Büyükşehir, spor tesislerini, parkları, rekreasyon alanlarını da aşamalı olarak engelsiz hale getiriyor. İzmir’de engeller bir bir ortadan kalkıyor” dedi.
BİR BUÇUK MİLYONUN ÜZERİNDE NAKDİ DESTEK
Başkan Soyer, ihtiyaç sahibi engelli kişi ve ailelerine medikal malzeme yardımlarının da aralıksız devam etmesini sağladı. Büyükşehir, 2 bin 500 engelli bireye Ramazan Bayramı için 250’şer lira bayram yardımı yaptı. Kurban Bayramı için de aynı şekilde nakdi destek sağlanacak. Engelli yurttaşlara yönelik gıda paketi dağıtımları ise sürüyor.
2019-2021 döneminde ise 3 bin 679 engelli yurttaşa 1 milyon 518 bin 850 lira tutarında nakdi yardım, ayrıca 5 bin 252 engelli yurttaşa 7 bin 585 adet gıda kolisi desteğinde bulunuldu.
İNCİRALTI TERAPİ BAHÇESİ AÇILIYOR
Büyükşehir, bu yıl Engelsizmir Kongresi’ni de “Kriz Belediyeciliği ve Kamusal Hizmetlere Erişim” teması ile yapıyor. Kongre kapsamında ilk olarak Bahçe Terapisi ve Yerel Yönetimler Çalıştayı düzenlenmişti. Çalıştayla bilimsel altlığı oluşturulan terapi bahçelerinin ilki Haziran ayında İnciraltı Terapi Bahçesi’ni hayata geçiyor. Doğanın insan üzerindeki iyileştirici etkisi düşünülerek İnciraltı Kent Ormanı’nda tasarlanan terapi bahçesinde bitki dikim tarhlarından biyofilik çocuk oyun alanına, etkinlik bölümlerinden denge ve vücut farkındalık alanlarına kadar pek çok farklı alan yer alıyor.
Engelsizizmir Kongresi kapsamında ikinci çalıştay da “Ebeveyn Merkezi: İhtiyaçlar ve Olasılıklar” teması ile yapılmıştı. Üçüncü çalıştay ise Mayıs ayında “Pandemi, Deprem ve Afetlerde Kriz Belediyeciliği” teması ile olacak.
FARKINDALIĞI ARTIRMAK İÇİN DESTEK
Başkan Soyer, bu yıl engelsiz yaşam farkındalığını sadece İzmir değil Türkiye genelinde arttırmak için “önyargı ve empati” temasıyla “4. Engelsizmir Ulusal Karikatür Yarışması” ve “10 Dakika Engelli” konulu ulusal kısa film yarışmasının düzenlenmesini de sağladı. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında ise down sendromlu çocukların sanatsal becerilerini güçlendirmek ve toplumda down sendromlulara yönelik farkındalığı artırmayı hedefleyen Uluslararası Act Able projesine destek verildi. Bu sayede oyunculuk eğitimi alan down sendromlu çocuklar Dünya Engelliler Haftası’nı dijital platformda kutladı. Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Merkezi’nde yüz yüze yapılan tiyatro çalışmaları tam kapanma süreci nedeniyle dijital platforma taşınmak durumunda kalmıştı.
Proje Koordinatörü Doç. Dr. Meral Özçınar, “İzmir özel bir şehir, iyi ki İzmir Büyükşehir Belediyesi var, iyi ki Başkan Tunç Soyer var. Onların sağladığı destek sayesinde bu çocuklara sahnede engel yok. Burada aldıkları eğitimle kendilerine güven kazanıyor, sosyal hayata daha iyi uyum sağlıyorlar” dedi.
İki yıl sürecek proje kapsamında, üç ülkede aynı anda tiyatro eğitimi alacak down sendromlu çocuklar proje sonunda sergileyecekleri oyunlarla hem dijital ortamda hem de yüz yüze görüşme imkanı bulacak. Act-Able oyuncuları, 2022 yılı Mayıs ayında İtalya ve İspanya’dan gelecek arkadaşlarıyla ile önce İzmir’de sahne alacak. Ardından, 2022 yılı Eylül ayında İtalya’nın Floransa kentinde gerçekleşecek tiyatro festivaline katılacak.
SESLİ NAVİGASYON GÖREVİ GÖRÜYOR
Türkiye 2020 Erişilebilirlik Ödülleri organizasyonunda “Kamu Kurum ve Kuruluşları” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülen Büyükşehir’in görme engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını kolaylaştıracak ‘Engelsiz Adımlar’ projesi de devam ediyor. Binalarla görme engelli bireyleri etkileşime geçirmeyi hedefleyen Engelsiz Adımlar, mobil uygulama aracılığıyla sesli navigasyon görevi görüyor. İlk uygulaması Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde başlayan proje, Büyükşehir Belediyesi'nin tüm hizmet alanlarında yaygınlaşıyor.
Toplumdaki empati duygusunu geliştirmeyi hedefleyerek “Elim Sende Projesi”ni başlatan Büyükşehir, Türkiye’ye örnek olan bu projeyle İzmir’in ilçelerinin yanında, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki gönüllü gençleri ve çocukları bir araya getirmeyi de sürdürüyor.